Autoryzacja OAuth 2.0 microsoftu

0

Witam.
Robię system do autoryzacji OAuth 2.0 (instalator, autoryzację, obsługę aplikacji i formularzy ostatecznych - niedługo to opublikuję bo to już działa) i pojawiła się taka kwestia, kiedy przesyłam Access Token przez plik to funkcji wysyłającej maila
pojawia się błąd
Kiedy nie tworzę sesji podczas autoryzacji (a AT przesyłam przez plik),

111111a2.jpg

Kiedy tworzę sesję ale AT przesyłam przez plik
111111a.jpg

Kiedy tworzę sesję i przesyłam przez nią AT
111111.jpg

I tylko ostatnie rozwiąznie działa. Na zdjęciu widać, że zawartość jest identyczna.
I tu pytanie, jak jest przesyłane do MS info na temat sesji?

Wg pracowników (czy kto tam to jest co robi nie wiem ale utożsamia się z Microsoftem) jest to

"custom OAuth 2.0 client-side implementation with persistent storage."

Ale nie napisali, że to nie będzie działać bez sesji.

Kod błedu pierwszy

Email sending failed with status code: 401 Response: {"error":
{"code":"InvalidMsaTicket","message":"ErrorCode: 'PP_E_RPS_CERT_NOT_FOUND'. Message: ' Internal 
error: spRPSTicket->ProcessToken failed. Failed to call CRPSDataCryptImpl::UnpackData: Internal 
error: Failed to decrypt data. :Failed to get session key. RecipientId=292841. spCache-
>GetCacheItem returns error.:Cert Name: (null). SKI: 
b219e529469cc90e1028ea9c506474d1e18b767c...'","innerError":{"oAuthEventOperationId":"4dbf8f11-1945-
472f-857f-
218a30843e72","oAuthEventcV":"miDhDQiCNT9Q1qdC7xk0Kw.1","errorUrl":"https://aka.ms/autherrors#error
-InvalidMsaTicket","requestId":"0de1209a-8208-3f35-50d6-a742ef19342b","date":"2023-08-
23T07:09:53"}}}
0

Uzyskałem taką odpowiedź od Microsofu

******** • 
Follow
19,056 Reputation points• Microsoft Employee
Sep 5, 2023, 11:38 AM
@****** Apologies for the delayed response, let me know if the issue still persists, we can
connect offline and discuss further on this.

Czy powinienem przyjąć tą propozycję?

0
johnny_Be_good napisał(a):

Robię system do autoryzacji OAuth 2.0 (instalator, autoryzację, obsługę aplikacji i formularzy ostatecznych - niedługo to opublikuję bo to już działa) i pojawiła się taka kwestia, kiedy przesyłam Access Token przez plik to funkcji wysyłającej maila

Mówisz że tworzysz "system do autoryzacji", a to wygląda jakbyś nie mógł dobrze napisać zwykłego klienta oAuth.

0

@Riddle: to już jest skończone, tylko nie działa jak bym chciał i wytłumaczyłem dlaczego. Prośba o kontakt offline chyba wszystko tłumaczy, nie uważasz?

Czy to wygląda jak by nie działało?

To nie jest klient do OAuth2.0 tylko system instalacji który każdy może wykorzystać.
A Twoja wypowiedź świadczy o tym, że nawet nie zbliżyłeś się do tematu. Ani razu.

0
johnny_Be_good napisał(a):

To nie jest klient do OAuth2.0 tylko system instalacji który każdy może wykorzystać.
A Twoja wypowiedź świadczy o tym, że nawet nie zbliżyłeś się do tematu. Ani razu.

Okej, niech będzie "system instalacji", czyli program który autoryzuje się przez oAuth z serverem i uploaduje pliki. Również znane jako klient.

0
Riddle napisał(a):
johnny_Be_good napisał(a):

To nie jest klient do OAuth2.0 tylko system instalacji który każdy może wykorzystać.
A Twoja wypowiedź świadczy o tym, że nawet nie zbliżyłeś się do tematu. Ani razu.

Okej, niech będzie "system instalacji", czyli program który autoryzuje się przez oAuth z serverem i uploaduje pliki. Również znane jako klient.

Ten akurat "klient" nic nie uploaduje - nie wiesz o czym piszesz.
On konfiguruje strony php używane do obsługi 'aplikacji'.
Wypowiadasz się na temat rozwiązania którego nie rozumiesz.
Powtarzam, on sam nic nie uploaduje.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1