Nie można załadować sterownika MySQL

0

Mam taki problem pisałem aplikację w laravelu 10 i na mojej wersji lokalnej php 8.1.13 działało dobrze natomiast po zainstalowaniu wersji php na serwerze web php 8.2.3 chyba PDO nie działa dobrze bo jest komunikat laravela
could not find driver (Connection: mysql, SQL: select *****************)
I teraz moje pytanie jest takie co trzeba zrobić żeby działało ?
czy wystarczy edytować pliku konfiguracyjne laravela czy trzeba modyfikować pliki konfuguracyjne php albo apacha ?

0

Raczej w Php.ini musisz dodać właściwy sterownik. Porównaj sobie załadowane rozszerzenia przez widok phpinfo() lub w cmd php -m

1

musi być zainstalowana odpowiednia biblioteka i aktywowana w php ini, pdo_mysql, pdo_pgsql, (...)

0
  1. Znajdź php.ini, możesz to zrobić uruchamiając polecenie:
    php --ini
    
  2. Odkomentuj w nim linijkę
    ;extention=pdo_mysql
    
0

zależy też jaki to serwer, czy jakis shared hosting, VMka gdzieś w DC czy chmurze ?

0

FTP i nie mam dostępu do php.ini

0

Nie masz jakiegoś panelu do zarządzania? Co to za hosting? Większość ma panel gdzie można dodać rozszerzenie do php.ini czy wybrać wersję PHP.

0

Chodzi o to ,że mam wykonać zadanie testowe(była wersja php 7.4) i dodatkowe zadanie wykonałem w laravelu 10 a, że był tam konieczny php w wersji większej niż 8 to tak napisałem. i zainstalowali php w wersji 8.2, ale pod ta wersją php jest kłopot własnie z ta bibioteką do obsługi mysql.

0

No to napisz, że do użycia potrzebne jest to rozszerzenie. Skoro zainstalowali Ci PHP8.2 to i z dodaniem rozszerzenia sobie poradzą.

0

albo zostaw laravel 7 i na tej wersji zrob , nie ma wiekszej roznicy jesli to zadanie testowae opiera sie pewnie na standardach

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1