nie można się podłączyć do bazy MySQL

0

Witam pisze sobie prosty programik który pozlwoli mi na pobranie paru wartości z bazy MySql za pomoca jdbc, po uruchomieniu wyrzuca mi taki błąd w linijce z

statement.executeQuery("SELECT * FROM `uzytkownicy` WHERE 1");
java.sql.SQLException: Nie wybrano żadnej bazy danych
	at com.mysql.jdbc.SQLError.createSQLException(SQLError.java:1074)
	at com.mysql.jdbc.MysqlIO.checkErrorPacket(MysqlIO.java:4120)
	at com.mysql.jdbc.MysqlIO.checkErrorPacket(MysqlIO.java:4052)
	at com.mysql.jdbc.MysqlIO.sendCommand(MysqlIO.java:2503)
	at com.mysql.jdbc.MysqlIO.sqlQueryDirect(MysqlIO.java:2664)
	at com.mysql.jdbc.ConnectionImpl.execSQL(ConnectionImpl.java:2788)
	at com.mysql.jdbc.ConnectionImpl.execSQL(ConnectionImpl.java:2738)
	at com.mysql.jdbc.StatementImpl.executeQuery(StatementImpl.java:1617)

Chciałbym dodać że gdy wywołuje funkcje statement.executeUpdate(); wszystko działa czyli połoczenie do bazy jest poprawne

Kod

  private final static String url = "jdbc:mysql://....ogicom.pl/";
    private final static String user = "db213632";
    private final static String pass = "****";
    private final static String driverDB = "com.mysql.jdbc.Driver";
 
    //obiekt tworzący połączenie z bazą danych.
    private Connection connection;
    //obiekt pozwalający tworzyć nowe wyrażenia SQL
    private Statement statement;


 
    public BaseDAO() {
            try {
            Class.forName(driverDB).newInstance();
            connection = DriverManager.getConnection(url, user, pass);
            statement = connection.createStatement();
          ResultSet result = statement.executeQuery("SELECT * FROM `uzytkownicy` WHERE 1");
 

        } catch (InstantiationException | IllegalAccessException
                | ClassNotFoundException | SQLException e) {
            // TODO Auto-generated catch block
            e.printStackTrace();
        } 
    }
0

edited:

Przecież dokładnie masz napisane co jest nie tak, ba.. nawet po polsku!
java.sql.SQLException: Nie wybrano żadnej bazy danych

0

no ok tylko jak żadna baza nie jest wybrana? chodzi tutaj o błąd w zapytanie SQL czy w połączeniu? tak jak napisałem wcześniej same połączeni jest dobrze napisane skoro Update działa

0

"jdbc....ogicom.pl/" w tym stringu po "/" podajesz nazwe bazy danych "jdbc....ogicom.pl/nazwabazydanych" a w mysql tworzysz ja tak "create database nazwabazydanych;" w czym masz problem 0.o ?

0

właśnie w tym czym napisałeś, nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z bazami ani nic w tym kierunku także niewiedziałem że nazwe bazy daje się w URI

0

właśnie w tym czym napisałeś, nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z bazami ani nic w tym kierunku także niewiedziałem że nazwe bazy daje się w URI

0

To chyba oczywiste, że trzeba ją gdzieś podać przecież program sam za ciebie nie wybierze

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1