Jakiego IDE używacie do pisania w PHP?

0

jw.

10

Na mój gust visual studio i visual studio code powinny być jako 2 opcje, bo to zupełnie różne produkty.

0

a gdzie Eclipse?

0
Panczo napisał(a):

Na mój gust visual studio i visual studio code powinny być jako 2 opcje, bo to zupełnie różne produkty.

A kontekście tego o co pytam, można je policzyć jako jedno.

2

To jaki jest kontekst?

Bo ja programuje mało w PHP, ale mam phpstorm-a + visual studio + vscode i wybieram tego ostatniego, bo najlepiej mi pasuje. więc nie bardzo rozumiem.

0

IntelliJ, wynalazki typu Jupyter do Pythona.

1

Atom, szybki prosty i ma wszystko co potrzeba

3

Używałem chyba wszystkich edytorów z listy oprócz Sublime i szczerze mówiąc na dzisiaj nie wyobrażam sobie pisać jakiegokolwiek większego projektu w czym innym niż PhpStorm. PhpStorm to jest dla mnie przykład programu, który jest dopracowany do perfekcji, który wychodzi poza moje oczekiwania.

Wielokrotnie już miałem sytuację, że pomyślałem sobie "kurde fajnie by było jakby edytor mógł.... " i po chwili się okazywało, że PhpStorm to może. Wsparcie do statycznej analizy kodu, praktycznie bezbłędne radzenie sobie z dynamicznym językiem jakim jest PHP, implementowanie na bieżąco wszelkich nowinek, pełno narzędzi typu rest client, klient db itp itd. No i chyba najważniejsze - wg. mnie to jedyne IDE do PHP w którym podpowiadanie składni na prawdę działa. Nawet w tak shitowo napisanym pod względem podpowiadania składni frameworku jak Laravel czy choćby Phrophecy da się uzyskać bardzo dobre podpowiadanie składni wliczając w to wszelkie dynamiczne konstrukcje. Inne edytory zazwyczaj się na tym zwyczajnie wykładają i obsługuję jedynie te "oczywiste" przypadki. Ludzie w JetBrains wkładają sporo wysiłku aby moje życie było łatwiejsze. Do tego mamy sporo pluginów dedykowanych np. Symfony czy Magento, gdzie oprócz samego PHP wspierane są rzeczy typu pisanie configów, szybka nawigacja z tych konfigów do klas PHP itd.

Do hobbystycznego programowania może używałbym czegoś innego, ale do pracy zarobkowej tylko PhpStorm.

0

Swego czasu względnie dużo pisałem w PHP (to były wersje 3/4) -- i używałem wtedy vima.

0

Najpierw Windows Notepad (tak, ten wbudowany notatnik bez kolorowania składni), potem Notepad++, potem PhpStorm.

Obecnie głównie PhpStorm, choć czasami do szybkich edycji używam vim.

0

Tylko phpstorm. Narzedzie może nie perfekcyjne, ale biję konkurencję pod każdym wzgledem

1

Hmmm Atom? Podpowiadanie składni, pliki z kodem można dzielić na takie jakby sekcje, że można mieć paręnaście nawet plików na raz widocznych i w każdym coś zmieniać, a najważniejsze, że ich położenie na ekranie można zmieniać pod siebie dowoli. Jeden chować drugi rozciągać itd. Do tego bardzo szybki i intuicyjny. Kolorowanie składni po prostu bajka. Co prawda chodzi ma elektronie, ale i tak sobie ładnie ze wszystkim radzi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1