Pokazywanie zdjęć w php

0

Witam , mam pytanie. Ma ktoś pomysł jak zrobić kod php dzięki któremu po wpisaniu w input type text nazwe zdjęcia owe zdjęcie się pojawia na stronie? Owe zdjęcia są w folderze z phpem

4

Po pierwsze - fajnie, jakbyś poświęcił trochę więcej czasu i energii na opisanie problemu. Bo niefajne jest, że oczekujesz od nas pomocy, ale sam nie chcesz poświęcić czasu ani energii na opisanie problemu i my musimy się domyślać albo dopytywać "co autor miał na myśli".

Po drugie - skoro ktoś ma wpisać nazwę zdjęcia, to musi wiedzieć, że ono tam jest. Czy jesteś pewien, że o to Ci chodzi? Może chcesz przedstawić jakąś ich listę (ich - tych zdjęć)?

I po trzecie - w samym PHP tego nie ogarniesz. W sumie to, jeśli te fotki są zapisane na serwerze w miejscu ogólnodostępnym, to w ogóle PHP nie jest potrzebne, powinieneś to ogarnąć raczej przez JavaScript - bo to on może wprowadzać "na żywo" zmiany w treści, strukturze i wyglądzie strony. Ewentualnie można skorzystać z połączenia PHP i JS - poszukaj pod hasłem AJAX. Ale to jest tylko takie moje zgadywanie na podstawie Twojego jednolinijkowego opisu problemu :P

0

Ten "folder z phpem" to masz na swoim lokalnym komputerze, czy na serwerze?

0

Rozumiem to tak, że masz na serwerze folder, w którym masz zdjęcia (zakładam, że w formacie JPEG) i chcesz utworzyć aplikację PHP, która wypisze formularz z polem tekstowym, i na przykład po wpisaniu costam nakaże przeglądarce wyświetlenie obrazka o nazwie costam.jpg. W takim razie możesz to zrobić w PHP jak w przykładzie niżej, ale JavaScript rzeczywiście bardziej pasuje do tego problemu.

<?php
 if ($_GET["photo"]) {
   $photo = htmlentities ($_GET["photo"] . ".jpg");
   $photo = str_replace ("\"", "", $photo);
   if (file_exists($photo)) {
     echo "<IMG SRC=\"$photo\" ALT=\"Obrazki wyłączone w przeglądarce.\">";
   } else {
     echo "<U>Nie ma zdjęcia o takiej nazwie.</U>";
   }
 } else {
   echo "<FORM METHOD=\"GET\">";
   echo "<LABEL>Nazwa zdjęcia: <INPUT TYPE=\"text\" NAME=\"photo\"></LABEL>";
   echo "<INPUT TYPE=\"submit\" VALUE=\"Pokaż\"></FORM>";
 }
?>
2
Manna5 napisał(a):

Rozumiem to tak, że masz na serwerze folder, w którym masz zdjęcia (zakładam, że w formacie JPEG) i chcesz utworzyć aplikację PHP, która wypisze formularz z polem tekstowym, i na przykład po wpisaniu costam nakaże przeglądarce wyświetlenie obrazka o nazwie costam.jpg. W takim razie możesz to zrobić w PHP jak w przykładzie niżej, ale JavaScript rzeczywiście bardziej pasuje do tego problemu.

<?php
 if ($_GET["photo"]) {
   $photo = $_GET["photo"] . ".jpg";
   if (file_exists($photo)) {
     echo "<IMG SRC=\"$photo\" ALT=\"Obrazki wyłączone w przeglądarce.\">";
   } else {
     echo "<U>Nie ma zdjęcia o takiej nazwie.</U>";
   }
 } else {
   echo "<FORM METHOD=\"GET\">";
   echo "<LABEL>Nazwa zdjęcia: <INPUT TYPE=\"text\" NAME=\"photo\"></LABEL>";
   echo "<INPUT TYPE=\"submit\" VALUE=\"Pokaż\"></FORM>";
 }
?>

Matko boska, XSS. Niech Cię ręka boska broni przed wrzuceniem tego na produkcję.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1