Nie pokazywanie błędów

0

Witam chciałbym aby aplikacja nie informowała o błędach tzw errorach. W jaki sposób można by to zrobić?

0

Co to są te errory? Masz na myśli wyjątki? (Exceptions?)

0

Mam na myśli takie błędy jak "niezidentyfikowany błąd" czy też błąd biblioteki ie "żądany zasób jest w użyciu"

0

Od tego jest wspomniany już mechanizm wyjątków. Tego się nie ukrywa - to się elegancko obsługuje..

0

a jak mam sie pozbyć błędu 'zadane zasoby w użyciu" ??

0
Ja sam napisał(a)

a jak mam sie pozbyć błędu 'zadane zasoby w użyciu" ??

Błędów się nie ukrywa lecz się je usuwa.
Jeśli są to wyjątki to można je obsłużyć.

W ostateczności można wrzucić błąd pomiędzy try except, ale nie jest to profesionalne.

Pokaż w którym miejscu kompilator wskazuje na błąd który podałeś, to pomyślimy...

0

No to są właśnie screeny z typowego wyjątku: zwykła obsługa try..except załatwi sprawę.

0

oto te błedy:

To nie są błędy tylko wyjątki - musisz zrozumieć, że to nie jest jakiś error .. wyjątek to reguła a nie błąd.

0

Pomogły by mi ktoś pozbyć się tego wyjątku?

Bardzo proszę!

oto kod w delphi:

procedure TForm1.Timer8Timer(Sender: TObject);
begin
WebBrowser.Navigate(Memo8.Lines[i2]);
timer8.Enabled:=false;
timer9.enabled:=true;
timer10.enabled:=true;
end;

procedure TForm1.Timer9Timer(Sender: TObject);
begin
WebBrowser.Refresh;
Memo1.Lines.add('odswierzam');
end;

procedure TForm1.Timer10Timer(Sender: TObject);
begin
timer9.Enabled:=false;
timer10.enabled:=false;
memo8.Lines.Delete(i2);
Memo1.Lines.add('kolejny profil');
timer8.enabled:=true;
end;

Bardzo proszę Was o pomoc!

0
try
//instrukcje mogące wywołać wystąpienie wyjątku
except
//instrukcje wykonywane w razie wystąpienia wyjątku
end

Więcej na <url>http://4programmers.net/Delphi/Except </url>.

// resztę wywaliłem - Deti

0
Autre napisał(a)

Więcej na Except .

Porada dla innych nie na temat tego wątku:
Jeśłi robicie program - odliczanie do sylwestra (a ja takie właśnie dzis w nocy robiłem), najłatwiejszym sposobem będzie odliczanie do końca dopy. Np. 24-obecna godzina, 60 - obecna minuta, 60- obecna sekunda a następnie jeżeli obecna minuta jest większa od 0 to zmniejsz liczba pozostałych godzin o 1, jeżeli liczba obecnej sekundy jest większa od 0 to zmiejsz liczbę pozostałych minut o 1. Proponuję też zrobił drugą formę z timerem (interval na razie na 0), która zostanie aktywowana (Form2.ShowModal) wraz z timerem (Form2.Timer1.Interval:=10), dopiero wtedy gdy liczba obecnej godziny i minudy
(przydatna instrukcja 'and') jest równa 0. W timerze na formie drugiej (bo pierwszy obsluguję czas do sylwka), dajcie podwujne buforowanie (żeby image nie migotwał), przesuwający się image z obrazem od dołu (Image1.Top:=Image1.Top+1 lub Inc(Image1.Top) z życzeniami. Za nim proponuje dać kolejny image jako tlo formy z fajerwerkami oraz jakąś muzyke w tle (np. WindowsMediaPlayer1.Url:='muza.mp3' ale komponent media playera musi być zainstalowany, instaluje go się z menu component, install activex). Oczywiście jeżeli jesteście zdolni (a zapewne jesteście) możecie dać jakieś efekty specjalne w tle w technologi Flash (Polecam Macromedia Flash 5, i nie polecam Macromedia Flash 6-8 ponieważ mają według mnie dziwny interfejs). Jeżeli nie umiecie technologi Flash możecie użyć czegoś takiego : jeżeli pozostało do końca 5 sekund (czyli jeżeli obecna godzina to 2355) to zmień kolor label'a z liczbą sekund na czerwony (Label.Font.Color:=ClRed). Myślę, że mnie zrozumieliście.

Kurna, co to ma być ? :> Co Ty artykuł tworzysz w poście ? :D I to w dodatku z takim problemem, z którym dziecko by sobie poradziło. Ale mógłbyś mi na przykład napisać program odliczający czas do mojej śmierci (tylko z dokładnością do sekundy), i nie zapomnij o except'cie w razie samobojstwa... ^^

Sam ja napisał(a)

oto te błedy:
http://fotozrzut.pl/zdjecia/f67839d4d6.jpg

Tak btw. to patrz co Ci tam napisali o zmiennej użytej w pętli ... :P

0

zrobione thx

zrobiłem to w ten sposób że w razie problemu ma rozpocząć wszytsko od początku,

tylko ładnie wszystko pięknie ale wyskakuje błąd z ie że dany skrypt spowodował błąd jak takie coś wyrzucić?

0

To, że tak jest prawidłowo jak to Ci już Delphi mówiło ... :P

0

hehe ok

a jak pozbyć sie tego?
http://fotozrzut.pl/zdjecia/f34778ff3c.jpg

Przyczyna
Ten problem może wystąpić, jeśli plik Urlmon.dll nie jest zarejestrowany .

0

Witam, rozwinąłem mój post na inny temat, ponieważ odpowiedzi na właściwy temat już udzieliłem, a to co napisałem było zbyt krótkie treściowo na artykół i nie zawierało pytania by pisać o tym post. Napisałem to, aby podsunąć innym pomysł jak zrobić odliczanie do sylwestra, gdyż sam miałem problem z between i wiele osób na niego nie umiało/nie chciało/itp odpowiedzieć. Co do programu obliczającego czas do Twojej śmierci, hmm... jako, że mam najlepszą wiedze w szkole na temat zdrowego odżywiania stawiam pewną teorię : podaj mi twój wiek, wzrost, wagę oraz najczęstrzy jadłospis. Na podstawie tych danych NAPISZĘ DLA CIEBIE PROGRAM, który obliczy czas do Twojej śmierci z prawdopodobieństwem samobójstwa. Szczęśliwego nowego roku, powodzenia w życiu osobisty i prywatnym życzy Autra.

P.S propozycja napisania programu (oczywiście za free) jest jak najbardziej poważna.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1