[php] galeria zdjęć

0

Robię galerie tak gdzięś koło 1500 zdjęć i mam 2 pytania (może pomożecie :) )

  1. Czy minaturki zrobić samemu i wrzucać na serwer, czy wszystko powierzyć php?
  2. Jakieś linki do stron o tworzeniu galerii...

Z góry dziękuje [browar]

0
wojtek_dodo napisał(a)

Robię galerie tak gdzięś koło 1500 zdjęć i mam 2 pytania (może pomożecie :) )

  1. Czy minaturki zrobić samemu i wrzucać na serwer, czy wszystko powierzyć php?

ja bym powierzyl PHP

0

mialem skrypt w php ktory generowal jednorazowo miniaturki.
powierzanie robienia miniaturek php (dynamicznie) jest zlym pomyslem, bo obciaza to serwer przy kazdym wejsciu na strone.

0

no to zalezy jak jest zrobiona galeria...
u mnie wrzucalo sie foty przez panel i w tym momencie byly tworzone miniaturki...

0
ssnake napisał(a)

no to zalezy jak jest zrobiona galeria...
u mnie wrzucalo sie foty przez panel i w tym momencie byly tworzone miniaturki...

Właśnie o coś takiego by mi chodziło. A nie wiecie gdzie możaby znaleźć jakieś przykładowe skrypty, bo właściwie galerię to robie pierwszy raz... :O

0

fenkjuwerymuch!

0

Osobiście szczerze mówiąc nie robiłem nigdy galerii samemu. Kiedyś potrzebowałem tymczasowo i sobie ściągnąłem. No i zobaczyłem w jakiej jakości są tworzone miniaturki, to się załamałem. Żeby się dało tego używać, to musiałem przerobić galerię tak, żeby przynajmniej zdjęcia po kliknięciu pokazywał w oryginale, a nie dostosowywał do wielkości okna, bo jakość była tragiczna.

Wyjaśnijcie może, czy to kwestia złego skryptu (użycie jakichś kiepskich metod pomniajeszania), złego serwera (kiepskie biblioteki wspierające grafikę w PHP), czy może po prostu nie da się tego w PHP ładnie zrobić?

0
Adam.Pilorz napisał(a)

a nie dostosowywał do wielkości okna, bo jakość była tragiczna.

Moze w tym byl problem, jesli przerzucone bylo to na przegladarke atrybutami do znacznika img?

Wyjaśnijcie może, czy to kwestia złego skryptu (użycie jakichś kiepskich metod pomniajeszania)
Pewnie tak

złego serwera
Pewnie nie

czy może po prostu nie da się tego w PHP ładnie zrobić?
PHP to zwyczajny jezyk programowania, mozna w nim tak samo jak w innych napisac odpowiednie f-cje do obslugi obrazu, tylko malo kto ma taka wiedze i checi. Na necie mnostwo jest funkcji do resamplingu (bicubic itp.), zwyczajna zmiana ImageCopyResized na ImageCopyResampled i operowanie na obrazach z TrueColor bardzo polepsza jakosc generowanej grafiki.

0
roSzi napisał(a)
Adam.Pilorz napisał(a)

a nie dostosowywał do wielkości okna, bo jakość była tragiczna.

Moze w tym byl problem, jesli przerzucone bylo to na przegladarke atrybutami do znacznika img?
Akurat tutaj było to ze strony PHP zrobione dostosowanie do stałego ustalonego rozmiaru.

roSzi napisał(a)

Wyjaśnijcie może, czy to kwestia złego skryptu (użycie jakichś kiepskich metod pomniajeszania)
Pewnie tak
Ok, czyli stąd wniosek, że jak chcesz cośmieć dobrze, to napisz sobie sam. Chyba tak zrobię ;)

roSzi napisał(a)

złego serwera
Pewnie nie
No to spadł mi kamień z serca. W końcu za coś płacę ;)

roSzi napisał(a)

czy może po prostu nie da się tego w PHP ładnie zrobić?
PHP to zwyczajny jezyk programowania, mozna w nim tak samo jak w innych napisac odpowiednie f-cje do obslugi obrazu, tylko malo kto ma taka wiedze i checi. Na necie mnostwo jest funkcji do resamplingu (bicubic itp.), zwyczajna zmiana ImageCopyResized na ImageCopyResampled i operowanie na obrazach z TrueColor bardzo polepsza jakosc generowanej grafiki.
No fakt. Trochęźle to określiłem, bo "dać" to się na pewno da zrobić, ale chodziło mi o możliwość wykonania tego na standardowych bibliotekach do obsługi grafiki w PHP. Wiadomo, że jakbym sobie sam napisał obsługę formatu JPEG w PHP i samemu tym operował (w sensie po prostu czytania pliku), to zapewne byłoby lepiej, ale to raczej poza moje umiejętności wykracza, już nie mówiąc o tym, że na pewno by mi się nie chciało. :]

Ogólnie dzięki za odpowiedź, chociaż wiem co dalej z tym fantem zrobić ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1