Laravel - problem z linkami na serwerze

0

Mam problem z ustawieniem linków na serwerze. Układ katalogów zamieszczam na screenie.

Próbowałem php artisan storage:link oraz symlink w php i nic nie idzie.

Jak to ustawić? Czy cała aplikacja ma byćw public_html? Katalg linkujący storage nie działa. Serwer zdalny na zenbox.

screenshot-20211007194658.png

1

Co dokładnie ci nie chodzi? Root directory w apachu powinien byc ustawiony na public w laravelu, storage:link robi tylko symlinka dla public w storage.

3

Tak apka powinna być w public_html bo tam masz trzymać strony www. Potem w htacacces zmieniasz by nie czytał public_html tylko public z projektu w Laravel, jak napisał @mr_jaro powyżej.

0

Nie wyświetlają mi się zdjęcia na stronie.

screenshot-20211007200937.png

2

Poza public_html użytkownik www-data może nie mieć ( albo nawet nie powinien mieć) uprawnień do odczytu/zapisu.

0

@jurek1980: Nie wiem czy się rozumiemy ale na tutrialu gość w public_html ma tylko html/css/assety a core laravel jest na zewnatrz. Też tak zrobiłem i dalej pytanie jak odpalić obrazki bo nie ma

screenshot-20211007211434.png

3

Moim zdaniem mogłeś pomylić public z public_html, nie wiem co to za tutorial oglądałeś, tak czy siak jak działa Ci w ten sposób i chcesz tak zostawić to musisz nadać uprawnienia odpowiednie na ten katalog który chcesz udostępnić publicznie. Uprawnienia nadajesz na systemie plików. Zobacz jakie masz ustawienia teraz. Porównaj między np. public/js , a tym katalogiem.

0

Kiedyś robiłem tym /home/path/to/domains/folder/storage/app/public/photos<spacja>/home/path/to/domains/folder/public_html/storage i tworzy sie folder ale nie da się do niego wejść.

screenshot-20211007220702.png

0

A po jakiego grzyba masz folder abstraspace? To co w Laravel w public ma być na serwerze w public ewentualnie public_html (w obecnych wersjach nazwa tego folderu nie ma znaczenia dawniej trzeba było coś tam zmieniać w którymś z plików).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1