Laravel echo server redis na serwerze produkcyjnym

0

Cześć, jak skonfigurować laravel-echo-server i redis dla laravel vue na serwerze produkcyjnym?
Lokalnie mam uruchomiony redis-server i laravel-echo-server start jednak na produkcji nie otworzę sobie dwóch konsoli żeby wszystko działało :D
Jak to powinno wyglądać?

1

Pewnie musisz to zrobić jako jakąś usługę. Tu coś masz w temacie redisa https://gist.github.com/hackedunit/a53f0b5376b3772d278078f686b04d38

0

@ssquad: No konfigurujesz sobie to w plikach konfiguracyjnych? co za problem

0

Witam, ponownie. Mam redis na serwerze, zmieniłem dane w laravel-echo-server.json i .env na właściwe, co jeszcze muszę zrobić aby wszystko działało?

0
ssquad napisał(a):

Witam, ponownie. Mam redis na serwerze, zmieniłem dane w laravel-echo-server.json i .env na właściwe, co jeszcze muszę zrobić aby wszystko działało?

a co nie działa ?

0

nie działa to co działa lokalnie, a tak serio to do końca nie wiem.
Klikam na stronie przycisk po którym wywołuje się zdarzenie, w konsoli w zakładce network widzę

?EIO=3 coś tam
status (failed)net::ERR_CONNECTION_TIMED_OUT
0

ktoś/coś? Jakaś rada?

1

Zlecić to komuś, a nie walić głową w mur. Zmieniłeś namiary na bazę w konfiguracji - pewni jakaś tam jest?

0

Namiary na bazę w env, tak?
Chodzi mi bardziej o to czy raczej wina konfiguracji czy trzeba uruchomić jakąś komendę?
To ma działać bardziej jako ćwiczenie/nauka więc nie chcę za to płacić

0

Nie wiem jak to wygląda w Laravelu i twoim projekcie, ale gdzie powinno być wpisane, do jakiej bazy (ip i port) powinna się łączyć aplikacja i tam trzeba ustawić właściwe namiary. Jak to ma być nauka to chyba musisz zrobić kilka kroków wstecz i zacząć od nauki podstaw, zanim zaczniesz uczyć się frameworków.

0

Jesli jest timeout to prawdopodobnie nie uruchomiles servera chyba ze sie myle tu masz krok po kroku i dziala
https://github.com/tlaverdure/laravel-echo-server

0

Bardzo możliwe, dzięki za poradnik tylko to mogę zrobić lokalnie - wtedy wszystko działa. Tutaj chodzi o uruchomienie na produkcji

0

Jaki masz adres live do polaczenia https twjad omena . pl/socket costam: port itd to jak to u cb wyglada ?

0

A to zobacz czy masz wlaczony modul proxy_wstunnel nie wiem na czym to stoi ale jak na debianopodobnych to wpisz

a2enmod proxy_wstunnel

i jak masz /etc/apache2/sites-availabe/ twoja domena tam to jaka masz konfiguracje ?

 SSLProxyEngine On
    ProxyRequests Off
    ProxyPass        /socket.io http://mojadomena.pl:6001/socket.io
    ProxyPassReverse /socket.io http://mojadomena.pl:6001/socket.io

zrestartuj apacha i daj znac, a jak nie to wklej jeszcze plik server.js

0

Polecenie nie mogę wykonać - command not found
w zasadzie z poziomu poleceń niewiele mogę zrobić na tym serwerze hosting netmark
w katalogu /etc/apache2 mam tylko katalog logs

wkleję plik laravel-echo-server.js

{
    "authHost": "https:;//mojadomena.pl",
    "authEndpoint": "/broadcasting/auth",
    "clients": [
        {
            "appId": "6ba21b14a7a89f8a",
            "key": "1e10ae7b599a83fd092909c74fcb8561"
        }
    ],
    "database": "redis",
    "databaseConfig": {
        "redis": {
            "port": "45990",
            "host": "127.0.1.29",
            "password": "7079a63f0ecd75440ed59ce12e2722db"
        },
        "sqlite": {
            "databasePath": "/database/laravel-echo-server.sqlite"
        }
    },
    "devMode": false,
    "port": "6001",
    "protocol": "https",
    "socketio": {
        "wsEngine": "ws"
    },
    "secureOptions": 67108864,
    "sslCertPath": "",
    "sslKeyPath": "",
    "sslCertChainPath": "",
    "sslPassphrase": "",
    "subscribers": {
        "http": true,
        "redis": true
    },
    "apiOriginAllow":{
        "allowCors" : true,
        "allowOrigin" : "https:;//mojadomena.pl",
        "allowMethods" : "GET, POST",
        "allowHeaders" : "Origin, Content-Type, X-Auth-Token, X-Requested-With, Accept, Authorization, X-CSRF-TOKEN, X-Socket-Id"
    }
}

0

A to nie, jak hosting to nie, to moze maja porty pozamykane to mussiz kupic VPS zeby miec dostep do shella

0

Okej, ale na hostingu da się jakoś uruchomić redia z Laravel echo serwer?

0

@masterc: mam VPS :D podpowiesz co dalej trzeba zrobić aby to ruszyło?

0

ja akurat na vps uzywam jakis apache, php 8 i takie bzdety wieec jak masz czysty vps to zainstaluj sobie apacha i php a potem composer, npm i zainstaluj tak jak tu, i rusze bez problemu daj znac czy ruszylo czy cos trzeba dalej skonfigurowac i wlacz jeszcze proxy tunnel
https://github.com/tlaverdure/laravel-echo-server

0

Idzie w dobrą stronę :D a jak można sprawdzić gdzie na serwerze są certyfikat i klucz SSL?

1

Klucze i certyfikaty musisz sam sobie dodac.
Jesli masz juz domene i stworzony plik vhost to teraz tylko wlazisz tu
https://certbot.eff.org/
wybierasz http i dystrybucje ja np mam apache 2 na debian 10
instalujesz snapd cos jak aplikacja sklep skad instalujesz programy
https://snapcraft.io/docs/installing-snapd
wiec ja wpisuje akurat

apt install snapd

potem

sudo snap install core; sudo snap refresh core

i ina koniec isntaluje cert bota

sudo snap install --classic certbot

uruchamiasz sym linka

sudo ln -s /snap/bin/certbot /usr/bin/certbot

i odpalasz

sudo certbot --apache

on cie pyta pod jaka domene i czy na www i bez www to wez obie wybierz (jak nie wybiezesz nic tylko wciskasz enter to wybierze ci obie)
no i tam popyta cie popyta i na koniec ci zrobi darmowe certyfikaty
system co 3 mieisace ci odnowi certyfikaty zobacz tylko na sucho czy dziala

sudo certbot renew --dry-run

i jak dziala to dodaj do crona jak nie masz zeby ci odpalal

sudo certbot renew 

co 3 miesiace i to wszystko

Teraz zajrzyj sobie do pliku jakie ci stworzyl i zmodyfikowal jak miales /etc/apachee2/sites-available/twojadomena.pl.conf to tam masz sciezki do certyfikatow lub tam powstal nowy plik z twoja nazwa z ssl cos. to zerknij. mozesz kupic na rok certyfikaty i podmienic je tylko we wskazane miejsca z pliku i wylaczyc crona od certbota jak chcesz.

0

Okej, ale na tym moim serverze VPS nie mam dostępu do roota więc nie mogę wykonać poleceń z sudo (dostęp ma administracja)
Mam zainstalowany SSL i wiem gdzie są klucze jednak dostęp do nich ma tylko direct admin. I kiedy zrobiłem larave-echo-server init, uzupełniłem to mam

Error: EACCES: permission denied, open

mogę np zlecić im żeby zainstalowali inne certyfikaty tylko do laravel-echo-server?

0

wstępnie wygenerowałem plik przy ustawieniu http wtedy nie trzeba podawać ścieżek do jednak dla domeny jest ssl więc nie wiem czy zadziała, znaczy nie działa, jest (failed)net::ERR_CONNECTION_TIMED_OUT
tylko nie wiem czy to przez, dane do redis podałem prawidłowe

0

dałem też laravel-echo-server start

0

Kup normalnie server vps za 5 zloty miesiecznie bo tak to nie ma sensu.

0

Problem w tym że to serwer znajomego który ma tam już własny serwis tylko na tym serwerze nie ma dostępu do root, mają administrację i nie daję dostępu.
Nie wiem co to za firma ale utrudnienia są spore

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1