moja strona niby wymaga aktualizacji na serwerze home.pl

0

Ukłony,
Home.pl twierdzi że moja strona
http://ksiazki24h.pl/
ze względu na starą wersję php wymaga aktualizacji !
Jak sprawdzić, czy nie wciskają kitu?
Jeżeli nie, to jak można uaktualnić?

Pozdrawiam Serdecznie
Przemek

1

Stawiasz kopię lokalnie z użyciem możliwie najnowszej wersji PHP i testujesz.
Pomocne mogą być narzędzia jak PHPstorm i opcje do sprawdzania poziomu języka.

0

Pewnie masz w kodzie jakieś elementy języka które już są nieobsługiwane. Jaki właściwie komunikat dostajesz?

0
Miang napisał(a):

Pewnie masz w kodzie jakieś elementy języka które już są nieobsługiwane. Jaki właściwie komunikat dostajesz?

Mam jedynie informację z home.pl gdzie jest serwer, że moja strona wymaga aktualizacji i link do strony https://home.pl/wsparcie-php/

z której nie wynika jednoznacznie, że moja strona wymaga aktualizacji. Nie wiem jak to sprawdzić.

Bo podejrzewam, że home.pl wymyślił sobie teraz sposób na zarabianie w ciężkich czasach.

1

A może ktoś stara się dbać o Twoje bezpieczeństwo?
Jakiś panel klienta masz?
https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/jak-zmienic-wersje-php-preferencje-hostingu

0
jurek1980 napisał(a):

A może ktoś stara się dbać o Twoje bezpieczeństwo?
Jakiś panel klienta masz?
https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/jak-zmienic-wersje-php-preferencje-hostingu

Wielkie dzięki.
Mam złe doświadczenia z home.pl Szczególnie jeśli chodzi o próby wyciągania kasy od nieświadomych klientów.
Z resztą nie tylko u tego providera. Przyznam.

0
Przemon napisał(a):
jurek1980 napisał(a):

A może ktoś stara się dbać o Twoje bezpieczeństwo?
Jakiś panel klienta masz?
https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/jak-zmienic-wersje-php-preferencje-hostingu

Wielkie dzięki.
Mam złe doświadczenia z home.pl Szczególnie jeśli chodzi o próby wyciągania kasy od nieświadomych klientów.
Z resztą nie tylko u tego providera. Przyznam.

Zmieniłem na php 7,2 i strona się wysypała
co robić w takiej sytuacji?
Wróciłem do 5,2

0

Zobacz logi. Powinny jakieś być. Zobacz błędy. Uważam jednak że tak się po prostu zameczysz. Postaw projekt sobie lokalnie i testuj aż dopasujesz kod do nowszej wersji języka.
Jak nic w ogóle nie robiłeś takiego to może zleć to komuś za opłatą.

0
jurek1980 napisał(a):

Zobacz logi. Powinny jakieś być. Zobacz błędy. Uważam jednak że tak się po prostu zameczysz. Postaw projekt sobie lokalnie i testuj aż dopasujesz kod do nowszej wersji języka.
Jak nic w ogóle nie robiłeś takiego to może zleć to komuś za opłatą.

Biorę taką opcję pod uwagę.
Pzdr
Znasz kogoś ?

0

Napisz w ogłoszenia drobne.
Jak nie grożą Ci wyłączeniem strony za 2 dni i chcesz się czegoś nauczyć spróbuj zainstalować sobie Xamppa, pobrać kod z serwera i uruchomić lokalnie.

0
jurek1980 napisał(a):

Zobacz logi. Powinny jakieś być. Zobacz błędy. Uważam jednak że tak się po prostu zameczysz. Postaw projekt sobie lokalnie i testuj aż dopasujesz kod do nowszej wersji języka.
Jak nic w ogóle nie robiłeś takiego to może zleć to komuś za opłatą.

No właśnie home.pl zadziałał z przyczajki. Nieźle !
Muszę to w miarę szybko zrobić.
Może znasz kogos?
Pzdr. P

0
jurek1980 napisał(a):

Napisz w ogłoszenia drobne.
Jak nie grożą Ci wyłączeniem strony za 2 dni i chcesz się czegoś nauczyć spróbuj zainstalować sobie Xamppa, pobrać kod z serwera i uruchomić lokalnie.

No właśnie jest ta pierwsza wersja Trochę mnie nieładnie zaskoczyli
Pzdr.P

0
jurek1980 napisał(a):

Napisz w ogłoszenia drobne.
Jak nie grożą Ci wyłączeniem strony za 2 dni i chcesz się czegoś nauczyć spróbuj zainstalować sobie Xamppa, pobrać kod z serwera i uruchomić lokalnie.

Tutaj można dać takie ogłoszenie?
Jak nie?
To gdzie najlepiej?
Pzdr P.

2

Prawdopodobnie sprawę załatwi kilka modyfikacji:

  1. zamiana tagów otwierających z "<?" na "<?php"
  2. zamiana funkcji dostępu do bazy danych mysql_* na mysqli_ ( można pobrać gotowy wrapper dla starych funkcji, który załatwi sprawę wstecznej kompatybilności - gotowy znajdziesz tutaj: https://github.com/e-sites/php-mysql-mysqli-wrapper )
  3. zamiana funkcji ereg() na preg()

Ważne żeby doprowadzić aplikację przynajmniej do stanu PHP 5.6 to dalej już będzie łatwo..

Oczywiście to nie wszystko ale powyższe załatwia większość przypadków, z którymi się spotkałem ( oczywiście Twój może być inny ).
Bardziej ogólne informacje dotyczące migracji znajdziesz tutaj:

0

Ogólnie ta strona już powinna być dawno temu zaktualizowana do PHP 5.6 xD 5.2 to skamieniałość.

1
Przemon napisał(a):

No właśnie jest ta pierwsza wersja Trochę mnie nieładnie zaskoczyli
Pzdr.P

System stoi na wersji php której wsparcie zakończyło się 10 lat temu i uważasz, że za ostro reagują? W końcu muszą się pozbyć tych dziurawych wersji bo za dużo adminom płacą za utrzymywanie tego.

1
mr_jaro napisał(a):
Przemon napisał(a):

No właśnie jest ta pierwsza wersja Trochę mnie nieładnie zaskoczyli
Pzdr.P

System stoi na wersji php której wsparcie zakończyło się 10 lat temu i uważasz, że za ostro reagują? W końcu muszą się pozbyć tych dziurawych wersji bo za dużo adminom płacą za utrzymywanie tego.

Mam jeszcze na serwerach setki stron z PHP 5.2 a klientom nie w głowie zamiana na nowsze wersje ... Bo działa i spełnia swoje zadania ...
Są też tacy co korzystają z aplikacji klienckich które były kompilowane w 2003 roku ... Jak klient nie widzi potrzeby zamiany to go nie zmusisz.

Więcej powiem mam nawet dużą kancelarię prawną ( kilkaset osób ), która w związku ze starzeniem się narzędzi postanowiła przenieść wszystko do wewnętrznego VPN i wciąż działać na starej wersji. Wybrali to pakować się we wdrażanie aktualnej, szkolenia, zmiany procedur. System był oddany w 2004 roku i ciągle działa na MySql 4, PHP 5.2 + klient pisany jeszcze w Delphi 5 a z całym systemem zintegrowany jest SAP i Symfonia. Ja sam na ich potrzeby utrzymuję wirtualkę z Delphi, WinXP i całym tym muzeum żeby móc jeszcze cokolwiek w tym działać.

Wiek systemu ani użytych narzędzi nie odgrywa wielkiej roli jeśli jest dobrze i z głową zarządzany. Jedynie czasem jest śmiesznie jak się wraca do takiego php5.2 czy Delphi 5 i łapie się za głowę jak dużo oczywistych dziś funkcjonalności brakuje :-)

Ale faktycznie muszę przyznać, że trzymanie php 5.2 wystawionego na świat nie jest już mądre.

4

@katakrowa: jasne jako wewnętrzna apka w pełni ok, ale jako coś publicznego no to tak troche igranie z ogniem

0

Jako wybitny specjalista, filozof i technokrata, przyjrzałem się stronie i faktycznie nie ma powodów do optymizmu.
Strona jest dosyć archaicznie napisana, brak SSL, walidacja formularzy leży, można wysyłać puste i przyjmuje jako wysyłkę (?),
walidator 117 błędów (http://validator.w3.org/check?uri=http://ksiazki24h.pl/),
brak RWD, wygląd mocno dyskusyjny.
oczywiście powyższe można jeszcze przełknąć jeśli to byłby statyk, ale jak tutaj w grę wchodzą płatności to poważnie rozmyślałbym nad migracją (woocommerce, presta itp.).

0
czysteskarpety napisał(a):

brak RWD

Za czasów PHP 5.2 to o RWD jeszcze nikt nie słyszał xD

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1