Zabezpieczenie strony przez niechcianym pobieraniem (bez captcha itp.)

0

Szukam jakiegoś skutecznego zabezpieczenia przed pobieraniem danych przez automaty.
Jakieś pomysły ?

0

Google też się liczy?

0
Markuz napisał(a):

Google też się liczy?

reCaptcha odpada. :(

0

Pytam, czy chcesz aby te dane nie były też dostępne dla botów Google.

0
Markuz napisał(a):

Pytam, czy chcesz aby te dane nie były też dostępne dla botów Google.

Boty Google mam ogarnięte.
Chodzi mi o takie co pobierają dane ze strony i umieszczają na swojej stronie.
Próba blokady IP kończy się uruchomieniem skryptu pod innym adresem.

0
  1. Robić strone na api a nie wypluwać czysty html - ktos by musiał pisać bota specjalnie pod twoją strone
  2. limit requestów na sekunde/minute na dany ip
  3. zrobić płatny dostep
0

Możesz utrudnić pobieranie danych ale nie możesz całkowicie uniemożliwić pobierania jeżeli chcesz aby treść była widoczna dla zwykłych użytkowników.

Aby utrudnić pobieranie np. adresu e-mail możesz np.
Zamiast [email protected] renderować <div class="email">4est24es41p</div> a następnie napisać prosty skrypt w JS który rozkoduje adres e-mail (podmiana t na 4, @ na 2 i . na 1) - to tylko przykład, możesz stosować bardziej zaawansowane algorytmy - ważne też jest żeby odpowiednio ukryć ten algorytm.

Zajmowałem się pisaniem botów przez około 1.5 roku, jak komuś bardzo zależy na pobraniu danych to limit na ip nic nie da - w sieci jest mnóstwo darmowych serwerów proxy.

0
<?php

//  załóżmy  że  każdy  plik  ma  jakieś  id,  przekazywane
//  w  zmiennej  $id

if(!eregi("http://twoja.strona/",  $_SERVER['HTTP_REFERER']))
    die("Bu!  Nieładnie  kraść!");

switch($_GET['id']){
  case  '1':
      $name  =  'tajny_plik.zip';
      break;
  case  '2':
      $name  =  'tajny_plik2.zip';
      break;
  default:
      die("Zły  numer");
}

header("Content-type:  application/octet-stream");
header("Content-Disposition:  attachment;  filename=$name");
readfile("tajny_katalog/$name");

?>

jeśli nazwa tego pliku to download.php to podajesz url "download.php?id=1" (itd...) a do katalogu 'tajny_katalog' kopiujesz pliki które mają być ukryte.

0

@mr_jaro:

  1. Nie pluję HTML'em - Ktoś widocznie pisze.
  2. Chyba jedyny rozsądny pomysł.
  3. Z założenia strona miała być całkowicie darmowa (bez reklam, koparek i opłat)

@Markuz: Nie chodzi o szyfrowanie strony ale o utrudnienie pobierania skryptom / automatom.
Średnio liczba żądań na minutę to ~200/300 dla jednego skryptu (tendencja rosnąca).

@hopaj: To już mam zrobione.
Problem w tym, że nie każda przeglądarka/skrypt (zależy jak ktoś napisze) wysyła nagłówek REFERER (z tego co wiem to można wyłączyć wysyłanie go w przeglądarce).

0

No to obrób tak by to js generował treść, tak jak podał ktoś wyżej. Boty w większości radzą sobie z czystym tekstem a ze skryptami już nie.

0

Wykorzystywanie JS, HTML, itp. nie jest możliwe.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1