Funkacja sleep

0

Witam.
Szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie.
Czy funkcja sleep() obciąża serwer ?
np po ustawieniu dużego czasu uśpienia

0

Nie, nie obciąża - blokuje jednak daną instancję PHPa przed dalszym przetwarzaniem żądania.

Jeśli np. wykorzystujesz php-fpm z limitem 10 procesów i wszystkie 10 procesów odpali sleep() na 60 sekund, zablokujesz przetwarzanie wszystkich żądań PHPa na te całe 60 sekund.

Dlaczego chcesz korzystać z funkcji sleep()?
Być może mamy do czynienia z problemem X/Y.

0
Patryk27 napisał(a):

Dlaczego chcesz korzystać z funkcji sleep()?

Do spowalniania pobierania.

Gdy przesadzę z czasem to wywali klienta czy będzie czekał do końca na odpowiedź serwera ?

0

a) Klient może sam się rozłączyć,
b) Serwer (Apache / nginx) może przestać czekać na odpowiedź z PHPa (zależnie od tego, czy jest w taki sposób skonfigurowany),
c) Proces PHP może ubić sam siebie (http://php.net/manual/pl/function.set-time-limit.php).

Edit: podobno set_time_limit jednak nie zlicza wywołań sleep - musiałbyś sprawdzić w praktyce.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1