[Delphi] Sleep

0

Chciałbym napisać program, który po upływie jakiegoś tam czasu ma wyłączyć muzykę. Ale jak wyłączyć ten ...(uparty) Windows:)
Prosze o ratę:) [cya]

0

Wejdź na FAQ tej strony artykuł 12

Czy oto chodziło?

Pozdrawiam Pik

0

jeżeli korzystasz z XP to ciężka sprawa..mi udalo się tylko go wyłączyć do poziomu
TERAZ MOŻESZ BEZPIECZNIE WYŁĄCZYĆ KOMPUTER (sic!)
aha ja ma bebechy ATXowe :-)

0

Wejdź na FAQ tej strony artykuł 12

Czy oto chodziło?

Pozdrawiam Pik

dzienki. Chodziło o to nawet bardzić niż myślałem

ale mam jeszcze jedno pytanko:

"jak odmierzać czas?" myślałem, że tp prostrze:)

Też pozdrawiam:)

0

ale mam jeszcze jedno pytanko:

"jak odmierzać czas?" myślałem, że tp prostrze:)

Też pozdrawiam:)

jak to jak? sprecyzuj o co Ci chodzi, bo mozesz odmierzac czas poprzez wlasny zegarek na formie, mozesz tez odmierzac czas miedzy poszczegolnymi walnieciami w klawisze etc. Generalnie to domierzac czas od jakiegos zdarzenia do innego mozna tak:

dajesz na forme Timer, ustawiasz interval na 1000 i Enabled na False, teraz przy jakims zdarzeniu, np. przy OnCLick buttona dajesz:

Timer1.Enabled := True;

Musisz jeszcze w Ontimer Timera dac zwiększanie zmiennej o warosci integer o np. 1, zalezy jak to sobie chcesz rozwiazac, ale w wyniku tego bedziesz mial liczbe sekund.

Teraz w zdarzeniu ktore ma konczyc odmierzanie Timer1.Enabled := False; i robisz z sekundami co Ci sie podoba.

0

<font color="black"></span>
Do odmierzania czasu proponuję skorzystać z wątków i funkcji sleep.
Twoje odliczanie będzie dokładniejsze. Gdzieś na tej stronie jest przykład.

[cygaro] [cygaro] [cygaro]

0

nooo... mozna tez walnac dxTimer ktory jest bardziej odporny na wszelkie ingerencje w okienko :)

0

Teraz bawię się w tray'u jak zrobić by formularz zniknął nie wyłaczając programu.

Acha jeszcze jedno ja sprawić, żeby program nie był pokazywany na pasku zadań;)

Bardzo wam dziękuję za tamte odpowiedzi. I proszę o nowe:) [cya]

0

Teraz bawię się w tray'u jak zrobić by formularz zniknął nie wyłaczając programu.

Acha jeszcze jedno ja sprawić, żeby program nie był pokazywany na pasku zadań;)

Bardzo wam dziękuję za tamte odpowiedzi. I proszę o nowe:) [cya]

korzystasz z komponentu TRAy (jest ich sporo)
lub robisz to z poziomu kodu (w FAQ)
nie pamietam jak sie to robi z kodu ale w komponentach tray jest to
w Onclose
MainForm.Hide;

0

korzystasz z komponentu TRAy (jest ich sporo)
lub robisz to z poziomu kodu (w FAQ)
nie pamietam jak sie to robi z kodu ale w komponentach tray jest to
w Onclose
MainForm.Hide;

Cosik mi nie działa może jakieś spolszczenie:)
Proszę [niewinnosc]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1