Ocena SimplestCMS

Odpowiedz Nowy wątek
2018-08-06 18:13
0

W ramach ćwiczeń zrobiłem taki bardzo prosty cms, właściwie nie wiem czy można to cmsem nazwać, ale w przyszłości będzie można zarządzać przez panel admnistratora. Wszystko opiera się na 4 plikach php i bazie danych sqlite oraz style.css gdzie można dostosowywać wszystko do swoich potrzeb. Nie wygląda to elegancko jeszcze, ale skupiam się na php. Kod się powtarza, wiem, ale to będę powoli dodawał do functions.php, żeby zrobić porządek. W php bawię się dopiero kilka dni, więc nie zdziwi mnie, że coś jest źle napisane, ale to tylko ćwiczenia.

W załączniku wszystkie pliki.

Najważniejsze zalety:

  • brak potrzeby logowania, rejestracji
  • konfiguracja w jednym pliku
  • szybkie działanie, dzięki małej ilości kodu
  • otwarty kod
  • możliwość wyłączenia pokazywania tagów
  • łatwe dostosowanie wyglądu
  • kod html i css w edycji bazy

Do dodania:

  • Konto admina, logowanie, edycja, dodawanie wpisów z panelu
  • eksport funkcji powtarzających się do functions.php
  • pokazywanie wpisów z wybranym tagiem

@hopaj @jurek1980

Proszę o ocenę, rady, uwagi, krytykę.

Wrzuć kod na GitHuba. - Patryk27 2018-08-06 18:33

Pozostało 580 znaków

2018-08-07 14:48
0

"Htmla to ja już się uczyłem tyle lat temu:"

naprawde

edytowany 1x, ostatnio: hopaj, 2018-08-07 14:55
Pokaż pozostałe 4 komentarze
@Patryk27: jak się da przed int main() to są globalne. - CodeRZ 2018-08-07 21:39
W PHP również: https://ideone.com/Ivei7h. Fachowo nazywa się to scope i nie ma nic wspólnego z "domyślnością" poziomu widoczności. - Patryk27 2018-08-07 21:43
Dobra dzięki, ale po kolei bo mi się wszystko pomiesza, na razie czytam książke od hopaja - CodeRZ 2018-08-08 13:10
Czytaj i przerabiaj. Jesli czegos nie znajdziesz szukaj w necie gotowych odpowiedzi. Jak ksiazka ??\ - hopaj 2018-08-08 13:11
@hopaj: Strona 123 teraz, czytam od 62 bo konfiguracja to mi nie potrzebna na razie. Książka spoko, chociaż jestem na początku, jedyne co to nie podoba mi się, że używają tam print zamiast echo. Dużo gorzej to wygląda przez to, albo to ja już się nauczyłem. - CodeRZ 2018-08-08 20:15

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0