Najczęstsze problemy przy przejsciu z php 5.6 na php 7.0 (7.x) ?

0

Jakie mieliście najczęstsze/największe problemy przy przejściu z php 5.6 na php 7.0 (7.x) ?

0

Wiesz, że wszystkie breaking changes są opisane w dokumentacji PHP?

Jest tam nawet wprost: migration guide.

1

Zależy o jakim przejściu mowa.
Jeśli nagle na maszynie na której działa już jakiś projekt PHP ma się zmienić z 5.6 na 7.* to największym problemem będzie, według mnie, ogarnięcie zaadoptowanych zewnętrznych bibliotek. Nie zawsze są one na czasie, często nie ma potrzeby aktualizacji co przy takiej zmianie może powodować problemy. Takim najjaskrawszym przykładem są elementy które w PHP7.* zostały usunięte a wcześniej przez wiele lat były zdeprecjonowane.

Jeśli natomiast przejście ma odbyć się bez udziały projektu to po prostu przestudiuj changelog :)

0

żadnych. Wszędzie poszedł update i nic się nie sypło. wystarczy robić zgodnie z dokumentacją.

0
SekretarzGeneralnyONZ napisał(a):

Zależy o jakim przejściu mowa.
Jeśli nagle na maszynie na której działa już jakiś projekt PHP ma się zmienić z 5.6 na 7.* to największym problemem będzie, według mnie, ogarnięcie zaadoptowanych zewnętrznych bibliotek. Nie zawsze są one na czasie, często nie ma potrzeby aktualizacji co przy takiej zmianie może powodować problemy. Takim najjaskrawszym przykładem są elementy które w PHP7.* zostały usunięte a wcześniej przez wiele lat były zdeprecjonowane.

Jeśli natomiast przejście ma odbyć się bez udziały projektu to po prostu przestudiuj changelog :)

O taką odpowiedź mniej więcej mi chodzi. Po prostu z doświadczenia co rodziło największe problemy.

No właśnie jest dużo bibliotek, apka gigant.

0

A kto Ci broni przejrzeć vendora pod kątem np. czegoś takiego: global $$foo->bar;. Jeżeli się okaże, że libka nie jest kompatybilna z php 7, to wtedy możesz zrobić PR, albo forka biblioteki.

Nie wiem, czy to jeszcze żyje, ale są takie rzeczy jak compatibility checkery: https://github.com/sstalle/php7cc

0

tworzysz nowego brancha, robisz composer update i 99% potencjalnych problemów z libkami znika.

0

@mr_jaro Nie zawsze można wykonać composer update.
Kompatybilność kodu można spróbować sprawdzić np. takim narzędziem: https://github.com/sstalle/php7cc .

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1