CSSy i obrazki nie działają na stronie powitalnej po utworzeniu projektu Symfony

0

Projekt utworzyłem w głębszym folderze niż C:/ bo bezpośrednio na C:/ się nie dało - wyskakiwało info o "symfony cośtam corrupted, albo nie masz uprawnień". Strona powitalna się wyświetla po odpaleniu localhost:8000, ale bez styli i cssów. Mój system to Windows 8.1, a symfony 2.6. Szukałem w google i znalazłem coś, że w pliku httpd.conf trzeba zmienić FcgidFixPathinfo z 1 na 0. Mam z 5 takich plików na dysku, ale żaden nie posiada w sobie takiej zmiennej. W plikach php.ini też nie ma czegoś takiego. Po sprawdzeniu źródła na localhost:8000 widzę, że ścieżki prezentują się tak:

 
        <link href="http://localhost:8000/bundles/framework/css/structure.css" rel="stylesheet" />
        <link href="http://localhost:8000/bundles/framework/css/body.css" rel="stylesheet" />
0

Za mało informacji. Podaj np. na jaki katalog wskazuje DOCUMENT_ROOT, wklej wszelką możliwą konfigurację

0

Gdzie można znaleźć te informacje? Po wyszukaniu plików z "config" w nazwie wyświetliło się ok. 20 wyników. Zainstalowałem tak jak jest w get started na stronie symfony, tylko zamiast wpisać z poziomu dysku C to:

 
c:\> php symfony.phar new myproject

skopiowałem symfony.phar do katalogu C:\wamp\www\symfony, tam przeszedłem komendą cd i wtedy wpisałem komendę tworzącą nowy projekt.

0

Obrazki i css możesz załadować do folderu "web/obrazki" i "web/css" i w szablonie twig wywołujesz je przez asset albo w katalogu Resources
O ile dobrze pamiętam ... jeśli umieścisz w katalogu "web" to tak mniej więcej to ma wyglądać:

<img src="{{ asset('obrazki/twoj_obrazek.png') }}" />
<link type="text/css" href="{{ asset('css/twoj_styl.css') }}" />

Pozdrawiam
Christo

0

Szkoda, że dopiero zaczynam i nie mam pojęcia o czym piszesz

0

Czekaj, bo ja też pojechałem o mostek za daleko i nie doczytałem szczegółów. W jaki sposób instalowałeś Symfonię? Ja używam do tego composera i nie mam z tym problemów.
Teraz, póki co możesz sobie uruchomić http://localhost:8000/check.php (o ile masz główną ścieżkę do katalogu web w symfonii ustawioną) zobacz gdzie dokładnie znajduje się check.php to Ci powinno dać trochę lepsze pojęcie co się dzieje.
Jaki serwerek www masz zainstalowany tak przy okazji?

0

Co to w ogóle za linki:

<link href="http://localhost:8000/bundles/framework/css/structure.css" rel="stylesheet" /> <link href="http://localhost:8000/bundles/framework/css/body.css" rel="stylesheet" />

?

Pliki .css powinny się znaleźć w folderze "web/css".
Czyli: udajesz się do katalogu gdzie jest Symfony.
Następnie wchodzisz do folderu "web", a potem tworzysz tam katalog np. "css", a w nim umieszczasz pliki "*.css".
Potem w layoucie w ścieżce (o ile Twój layout to *.twig) podajesz:

        <link href="{{ asset('/css/structure.css') }}" rel="stylesheet" />

I tyle.
Jeżeli zaczynasz przygodę z PHP nie powinieneś brać się od razu za Frameworki!

0

Heh nie tylko ja szybko czytam... Linki podane przez Kolegę to linki wyciągnięte ze źródła strony. A problem leży bardziej w uwalonej konfiguracji serwera www niż w ścieżkach, bo Kolega to na Windowsie uruchamia i nie ma dostępu do tych plików "fabrycznie" przez instalator wrzuconych. Może nie instalował, a rozpakował z paczki z tym to i ja miałem problemy...
Pozdrawiam :)

0

Uruchamianie Symfony na windowsie to już strzał w kolano na starcie.
Jeżeli nawet linki są pełną ściężką to nie przypominam sobie, a żeby ścieżka do css wyglądała tak: "bundles/framework/css/" ;)

0

Trudno się nie zgodzić :)

0

Na localhost:8000/check.php pokazuje jakiś wyjątek i taki tekst: http://www.wklej.org/id/1662058/
Kiedy wejdę w C:\wamp\www\symfony\myproject to nie ma tam pliku check.php, ale kiedy próbuję go znaleźć w przez wyszukiwarkę to pokazuje, że tam jest.
Symfony instalowałem ostatnio tak jak jest tutaj: http://symfony.com/doc/current/quick_tour/the_big_picture.html ale próbowałem już wcześniej z różnymi framworkami i serwerami i możliwe, że coś się ze sobą pogryzło. Mam na dysku wamp, xampp, webserv. Niby mam wrzucony ten symfony w folder od wampa, ale nie muszę go włączać, żeby widać było stronę symfony na localhoscie, tylko w cmd robię tak C:\wamp\www\symfony\myproject>php app/console server:run i działa. Też coś robiłem kiedyś z composerem coś, ale już nie pamiętam, też jakieś problemy były, ale na forum nikt nie potrafił pomóc.

(...)I tyle.
Jeżeli zaczynasz przygodę z PHP nie powinieneś brać się od razu za Frameworki!

PHP już w umiem, ale kiedy pisałem w czystym php to wrzucałem tylko pliki na serwer i wszystko śmigało, a zaczynam dopiero z Symfony. Nie wiem co to są te twigi. Według tego http://symfony.com/doc/current/quick_tour/the_big_picture.html powinna się wyświetlić ładna strona po wpisaniu tych kilku komend, a u mnie jest niby to samo tylko bez css i obrazków.

W żadnej konfiguracji nigdzie nic nie grzebałem, nie zmieniałem, wszystko jest tak jak domyślnie.

0

Na początek może spróbuj wyczyścić cache. Z konsoli w katalogu projektu polecenie:
php app/console cache:clear
to powinno trochę posprzątać i może wyrzuci jakiś komunikat jaśniejszy.
Możesz jeszcze wrzucić:
php app/console debug:route
Z tego co piszesz wnioskuję, że po prostu rozpakowałeś paczkę do katalogu? U mnie też z tym były problemy. Instalacja Composerem okazała się zupełnie bezproblemowa. Dosłownie w jedym kroku po zainstalowaniu Composera instalujesz Symfony.
A no i ja zawsze projekt uruchamiam co najmniej w XAMPPie, a najlepiej na linuksie w apachu.

0

No cóż, pojawiło się najpierw Clearing the cache for the dev environment with debug true, później jakaś lista [router] Current routes, ale cssów i obrazków dalej nie ma pod localhostem8000. Jutro instaluję ubunyu i spróbuję coś z tym zrobić.

0

Napisz na PW jeśli chcesz, a pomogę Ci to zrobić przy pomocy TeamViewera.

0

też miałem taki problem lecz gdzieś znalazłem że należy w konsoli wpisać:

app/console assets:install

(oczywiście będąc w folderze gdzie zainstalowane jest symfony)
i wtedy już wszystko powinno chodzić mi to pomogło :D
Pozdrawiam.

0

Wstrzymaj się moment, bo coś pozmieniali w instalatorze Symfony. Jeszcze kilka dni wstecz nie było problemów, a teraz puściłem instalatorek i jakieś cuda ... :)

0

Możesz spróbować zainstalować. Chyba skończyli grzebać w instalatorze, bo dzisiaj już działa.

0
Pijany Orzeł napisał(a):

też miałem taki problem lecz gdzieś znalazłem że należy w konsoli wpisać:

app/console assets:install

(oczywiście będąc w folderze gdzie zainstalowane jest symfony)
i wtedy już wszystko powinno chodzić mi to pomogło :D
Pozdrawiam.

Pomogło (php app/console assets:install) :) Strona startowa wygląda tak jak powinna. Dzięki wszystkim za pomoc :)
Jednak spróbuję podziałać na Windowsie, bo z Ubuntu też nie będzie mi łatwo, nigdy na nim nie pracowałem i nawet nie potrafię tego poprawnie zainstalować.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1