Obrazki a MySQL

0

Witajcie.
Chcialem dodac obrazki do bazy danych (MySQL). Przeszukujac forum, dowiedzialem sie ze to zly pomysl i w sumie przyznaje temu racje.

Chcialbym jednak moc:
1.pobrac obrazek z dysku,
2.zmniejszyc jego wymiary,
3.wyslac obrazek na server do jakiegos katalogu i zapisac pod kolejna pusta nazwa np obraz_002.jpg jesli istnieje juz obraz_001.jpg.

Czy ktos moglby mi pomoc, ewentualnie podac linki do artow na ten temat?
Z gory dzieki.

0

1.pobrac obrazek z dysku, - manual
2.zmniejszyc jego wymiary, - manual
3.wyslac obrazek na server do jakiegos katalogu i zapisac pod kolejna pusta nazwa np obraz_002.jpg jesli istnieje juz obraz_001.jpg. - A tu wystarczy po prostu file_exists, lub zapisuj gdzies nazwe ostatniego zaladowanego pliku.

0

do nazwywania plików możesz też wykorzystać ID z bazy danych, jeśli kolumna ta jest indexem, a do tego auto_increment wtedy możesz pobrać id ostatniego dodanego wiersz - mysql_inser_id() i nazwa odpowiednio plik :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0