[php] + [sql] Przegladarka komiksow,jak next foto?

0

Witam.
Chcialem zrobic przegladarke zdjec , komiksow cos jak jest na bugcity.pl
ze jest zdejcie najnowsze jak sie wejdzie i mozna przewijac w lewo o jedno zdjecie
lub do piwerwszego i w prawo o jedno lub do ostatniego. lub losowe
Nizej jest Lista COMBOBOX ale to wiem jak.

Mam dwa sposoby wstawianai zdj. Albo do bazy po zakodowaniu jpg i wstawiniu w odpowiednie
pole do bazy lub jako JPG na serwer. w kazdym razie nie wiem jak odczytac pozniej
ktore zdjecie bedzie nastepne a ktore poprzednie?

Zakladam ze mam 5 zdjec:
ID | Adres | tytul |
1 | jhff | opis |
2
3
4
5

i teraz kasuje zd 2, 4 czyli mam

1
3
5

to oznacza ze nie moge brac kolejnego ID ani poprzedniego za pewnik
ze bedzie to zdj? moge dac pole opisujace jakie powinno byc nastepne
i poprzednie zdj. i przy kasowaniu zdjecie z pozycji np 2 to sprawi ze pozycja
1 i pozycja 3 zmodyfikuja swoich nastepnikow i poprzednikow.

Ale moze macie jakis profesjonalnu pomysl? jak to rozwiazac?

0

Myślę, że najlepsze byłoby takie rozwiązanie (zakładając, że ID określa jednoznacznie kolejność, tj. nie ma takiej opcji, że przenosisz zdjęcie o ID 4 przed zdjęcie o ID 2 przykładowo), przy założeniu, że korzystasz z bazy (inaczej to chyba tylko na piechotkę zostaje):
SELECT id, adres, tytul FROM zdjecia WHERE id>id_aktualnego ORDER BY id ASC LIMIT 1 - zwraca następne zdjęcie
SELECT id, adres, tytul FROM zdjecia WHERE id<id_aktualnego ORDER BY id DESC LIMIT 1 - zwraca poprzednie zdjęcie

0

hmmm to boskie rozwiazanie jest , natomiast jesli zaloze ze mam zdjecia na pozycji:
1,3,5 bo pozycja 2,4 jest powiedzmy skasowana. I chce zmienic kolejnosc zdjecia to po prostu chyba muszze zamienic linki (lub MIME) zdjecia z pozycji zrodlowej do docelowej
a ID nadal zostanie moja wartoscia kluczowa i dodatkowo bezie to pozycja wyswietlania.

Teoretycznie wiec zadziala to tak:
mam zdjecie 1,2,3,4,5 nagle kasuje zdxjecie 3 i zostaje mi 1,2,4,5 teraz
chce zamienic kolejnosc zdjec z pozycji 4 na pozycje 1. Co sprawi ze moge wejsc w liste
zdjec i wybrac LADUJ dane zdjecie pod dana pozycje, czyli moge zaladowac zdejcie
to co na pozycji 4 jest do pozycji 1 i wtedy beda dwa te same zdj.

Ale moge dorobic opcje zamiany wskazuje sie dwa zdj i sie zamieniaja miejscami. Ale
ID zostaje to samo :] jesli dob rze rozumiem to powinno zadzialac.

Dzieki za pomoc :}

0

Jeśli chcesz mieć możliwość zmiany kolejności, to:
a) Robisz tak jak napisałeś, zamieniasz albo tytuły i adresy, albo ID;
b) Dodajesz pole odpowiedzialne za pozycję (może być nawet standardowo ID*10, a potem najwyżej zmieniane żeby "wcisnąć" pomiędzy poszczególne, które akurat chcesz), ale to chyba wolniejsze i na pewno mniej wygodne rozwiązanie :).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1