[PHP] [SQL] wynik UPDATE

0

Witam :)

generalnie uzywam MS SQL i aktualizuje sobie dane "UPDATE'em",
ktory powiedzmy zmienia mi flage dead_flag z 1 na 0,
co semantycznie znaczy, zei wpis nie jest juz wiecej trupem! ;)

wszystko pieknie, tylko jak sprawdzic czy moje zapytanie sie powiodlo?

chcialbym wyswietlac wynik typu:

"dead_flag zostal pomyslnie zaktualizowany"

sorry, jestem troche nowy w tym temacie, ale mam nadzieje, ze jasno przedstawilem sprawe :)

Z gory dziekuje
kts

0
$zapytanie = 'tutaj zapytanie';
if(mssql_query($zapytanie))
  echo 'powiodło się!';
else
  echo 'błąd!';
0

+--------+-----------+
| user | dead_flag|
+--------+-----------+

+--------+-----------+
| dyzio | 1 |
+--------+-----------+
| jasio | 0 |
+--------+-----------+
| strupek| 0 |
+--------+-----------+

$zapytanie = "UPDATE dead_users SET dead_flag = 0 WHERE user = '" . $user "' ";

if(mssql_query($zapytanie))
echo 'powiodło się!';
else
echo 'błąd!';

Dla
$user = 'dyzio', powiodlo sie, sprawdzam flage => 0 zmieniona! ok
$user = 'jasio', powiodlo sie, sprawdzam flage => 0 zostala! x
$user = 'strupek', powiodlo sie, sprawdzam flage => 0 zostala! x
$user = 'tyfus_co_go_nie_ma', powiodlo sie, a tyfusa nie ma :)

wiec chyba odpale nastepne zapytanie z "SELECT ..."
i sprawsze, czy flaga jest zmieniona, co rozwiaze tylko 1/2 problemu, bo dla $user = 'tyfus_co_go_nie_ma', bedzie sie i tak powodzic :(

0

Jeżeli chcesz zobaczyć ile wierszy zmieniło zapytanie UPDATE, to użyj funkcji mysql_affected_rows()(w PHP).

0
Bula napisał(a)

Jeżeli chcesz zobaczyć ile wierszy zmieniło zapytanie UPDATE, to użyj funkcji mysql_affected_rows()(w PHP).

chyba w tym przypadku raczej mssql_rows_affected() <- i to jest odpowiedź na to pytanie

0

Racja :) Ale byłem blisko :)

0

wlasnie o to mi chodzilo!
wielkie dzieki! :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1