php w pracowni komputerowej

0

Mam poprowadzić zajęcia z php+mysql w pracowni komputerowej. Do tego muszę sobie tę pracownię przygotować. O ile z zainstalowaniem oprogramowania na serwerze nie powinno być kłopotów, to mam wątpliwości, jak rozwiązać sprawę ze skryptami pisanymi przez kursantów. Mają pracować na serwerze? Utworzyć dla każdego komputera w sali osobny katalog w htdocs? Jak sobie z tym poradzić? Chciałabym uniknąć instalowania php na każdym z komputerów. (system WindowsXP)

0

Za pomocą FTP lub otoczenia sieciowego proponuję każdemu przydzielić katalog i udostępnić go pod subdomeną, na przykład, jeśli serwer jest dostępny pod http://serwer, konto użytkownika z komputera k1 może być pod http://k1.serwer. Zarówno w IIS, jak i za pomocą Apache banalna sprawa.

Instalkę FTP jak i IIS masz na płycie instalacyjnej XP (dostępne spod Dodaj/Usuń programy w panelu sterowania).

0

I trzeba będzie ręcznie kopiować zmienione pliki?

0

mogą chociażby pracować na folderze sieciowym, udostępnić folder z prawami tylko dla jednego komputeraa to nie jest żaden problem

dobrze trochę spędzić czasu nad zabezpieczeniami żeby jakiemuś studentowi nie przyszło do głowy skasować zawartość dysku głównego komputera

0

Koncowki na Win XP + Putty przez SSH, serwer na Linuxie + Midnight Comander.

0

Ja osobiscie wolalem zapuscic php+Apache+Mysql na kazdym - 3 minuty na kazdy i nikt nikomu w parade nie wchodzi...

0

A ja proponuje Ci zainstalowac Krasnala albo na głównym kompie który posłuży jako serwer albo na kazdym oddzielnie...

SKŁAD SERWERA:

  • Apache 1.3.31
  • PHP 4.3.9 + SQLite
  • PHP 5.0.2
  • MySQL 3.23.58
  • ActivePerl 5.6.1.628
  • phpMyAdmin 2.6.2 pl2
  • Zend Optimizer 2.0.3
  • CesarFTP 0.99g
  • WebAlizer 2.1
  • Free SMTP Server
  • SQLiteManager 1.0.1

http://www.krasnal.tk/

Pozdrawiam

0

krasnal to kobyła niezła, a i wersje php stare już
ja bym polecił coś lightweight, np. xampp

0

Poza tym krasnal ma duuuuza awaryjnosc. Czesto mozna spedzic pol zajec probujac uruchomic wszystko zamiast tlumaczyc co trzeba. Ja mam przygotowana wlasna skonfigurowana paczke apacha, mysqla, php i phpmyadmina, ale jak Ci sie nie chce, to propozycja kubARka jest sensowna.

0

Szczerze Ci powiem ze Krasnala jako serwerka lokalnego używam od jakiegos roku i jeszcze nigdy nie zawiódł...

0

To już lepiej zamiast krasnala zainstaluj WebServ

0
kujawiak napisał(a)

Szczerze Ci powiem ze Krasnala jako serwerka lokalnego urzywam od jakiegos roku i jeszcze nigdy nie ort!...

No to jak hula to git :) Ja sie nadzialem chyba za kazdym razem jak probowalem go uzywac - wiecej probowal nie bede po tym jak zainstalowalem wszystko osobno, poustawialem i hula :)

0

Ja też mam krasnala. Zainstalowałem raz to nawalił, a jak zainstalowałem drugi raz to śmiga już 4 miechy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1