Podstawy grafiki komputerowej w c++, obraz monochromatyczny.

2018-11-05 11:40
0

Dzień dobry, ominął mnie fragment wykładu i wiem, że muszę w swoim programie wczytywać, tworzyć i operować na plikach graficznych o szesnastu odcieniach szarości, ale nie wiem i nie potrafię znaleźć nic na ten temat - przede wszystkim jaki to ma być plik.
Poproszę o wsparcie.

Pozostało 580 znaków

2018-11-05 11:42
1

przede wszystkim jaki to ma być plik

Biorąc pod uwagę, że istnieją setki różnych formatów graficznych, prawdopodobnie powinieneś zapytać wykładowcę, a nie zgadywać.


Nie odpowiada na pocztę. Na pewno chodzi o jakiś najprostszy:), poza tym nie znam żadnego. - JakubD 2018-11-05 11:46
Najprostszy według kogo? :-) Ja powiem BMP, ktoś inny powie PPM, a dla kogoś innego najprostsze będą PSD. - Patryk27 2018-11-05 11:48
Najprostszy z punktu widzenia 'newbie'. - JakubD 2018-11-05 11:50
Ja powiem BMP, ktoś inny powie PPM, a ktoś inny powie PSD - nie ma obiektywnego wyznacznika. - Patryk27 2018-11-05 11:50

Pozostało 580 znaków

2018-11-05 11:46
CzarneKręconeDługieZęby
0

Na podstawach raczej będziesz jakieś proste formaty brał i operujesz na surowych pixelach, a nie na plikach.

Po wczytaniu takiego pliku masz zwykłą tablicę pixeli i na niej szalejesz.

O! Właśnie tak. Czy możesz to troszkę rozwinąć? - JakubD 2018-11-05 11:48

Pozostało 580 znaków

2018-11-05 11:51
0
JakubD napisał(a):

ominął mnie fragment wykładu

A nie masz kolegów na roku...?

Możesz swoje pliki zapisywać i operować na nich we własnym formacie. Zapisać możesz nawet jako plik tekstowy. Np.

3,0,0,0,0,6,0,0,0,0
3,0,0,0,0,6,0,0,0,0
3,0,0,0,0,6,0,0,0,0
3,0,0,0,0,6,0,0,0,0
3,0,0,0,0,6,0,0,0,0
3,0,0,0,0,6,0,0,0,0
3,0,0,0,0,6,0,0,0,0

To zapis tekstowy dla dwóch pionowych linii o szerokości 1 pixela i różnych odcieniach.

Obraz w pamięci to by mogła być dwuwymiarowa tablica bajtów (unsigned char, chociaż i tak takiego zakresu Ci nie potrzeba :D) zawierających liczby od 0 do 15.
Odcienie szarości dla tych liczb możesz zdefiniować w innej tablicy i to Ci posłuży do wyświetlania obrazu na ekranie.

Potem w razie potrzeby wystarczy, że napiszesz importer, eksporter dla innego formatu.

edytowany 5x, ostatnio: Spine, 2018-11-05 11:57
Mało mam;). Plik do którego zapisuję właśnie w postaci tablic powinien się otwierać w jakimś programie do wyświetlania obrazów. - JakubD 2018-11-05 11:57
No to proponuję BMP, jeden z prostszych formatów: https://stackoverflow.com/que[...]te-monochrome-bmp-from-bitset ; potrzebujesz funkcje, które 1) wczytają BMP i wyplują tablcę; 2) skonwertują tablicę do BMP i zapiszą do pliku. Wszystkie operacje w programie będziesz robić na tablicy. - Spine 2018-11-05 12:00

Pozostało 580 znaków

2018-11-05 14:02
0

Plik .pgm.

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0