[PHP] Zmienne

0

Witam!
mam zmienna

$option

:

$option="option1=bleble\noption223=bleble\noptionxyz=blebleble"

i teraz tak: chce wyciągnąć ze zmiennej

$option 

zmienne

$option1 = "bleble"; 
$option223 = "bleble";  
$optionxyz = blebleble;

chce aby skrypt odczytywał nazwe zmiennej i ja deklarował... Tylko nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac...!?
Macie moze jakies pomysły..?

0

chyba coś takiego będzie działać

foreach(explode("\n", $option) as $v){
  $v = explode('=', $v);
  $$v[0] = $v[1];
}

ale po co ci to ? przymierzasz się do robienia dziury w skrypcie ?

0

nie rozumiem.. dziury..? to maja byc opcje do menu... Całe menu jest opisane w bazie danych, jedna kolumna to option typu: menu_class, show_icon, expandmenu, menu_style, etc... uwazasz ze to zle rozwiazanie..? lepiej stworzyc wiecej kolumn..?

0

Jak ktoś poda admin=1 w adresie, a potem gdzieś w kodzie na podstawie tego będziesz sprawdzać czy user jest adminem, to masz dziurę.

Co do samej zamiany, nie lepiej użyć funkcji parse_string ?

0
kujawiak napisał(a)

Całe menu jest opisane w bazie danych, jedna kolumna to option typu: menu_class, show_icon, expandmenu, menu_style, etc... uwazasz ze to zle rozwiazanie..? lepiej stworzyc wiecej kolumn..?

Pewnie ze lepiej dla kazdej wlasciwosc dac oddzielna kolumne. Po to są bazy danych.

0
nav napisał(a)

Co do samej zamiany, nie lepiej użyć funkcji parse_string ?

no lepiej ale nie powiedział do czego to, nie zawsze jest sposób na to żeby zmienić dane źródłowe i myślałem że problem jest z tym żeby utworzyć zmienną o nazwie podanej w stringu (co jest imo też dziwnym rozwiązaniem)

0

jak dla mnie, to bardziej "elegancko" by wyglądało, jakbyś to po prostu opisał na tablicach :P. Poza tym, co by było, jakbym dał "opcję" w stylu $option="option1=bleble\n_POST=blabla\nadmin=1" o ile nie wiem, czy z post zadziała (sam sobie sprawdź :P), to z adminem na pewno ;)

0
tomkiewicz napisał(a)

$option="option1=bleble\n_POST=blabla\nadmin=1" o ile nie wiem, czy z post zadziała (sam sobie sprawdź :P), to z adminem na pewno ;)

kolego panel administracyjny czy uzytkownika opiera sie na sesjach :-P i opcja typu admin=1 nie wchodzi w grę!

A odnosnie tych zmiennych to jak juz wczesniej pisalem chcialem stworzyc kolumne option i tam umieszczac dodatkowe opcje dla menu... ale sam juz nie wiem czy to bedzie dobre rozwiązanie..!?PS. nie znacie moze jakiegos dobrego (zaawansowanego) menu-skryptu w php&MySQL bo chciałbym zobaczyc jak to pisza "profesionalisci" :-P

0

kolego, admin to tylko przykład, a dodatkowe opcje menu opiera się na tablicach

0

Tak czy inaczej:

  1. Jest to potencjalne zagrożenie dla skryptu. Skąd byś tych danych nie wyciągał, jest to kolejna droga, którą cracker może się dostać do danych, do których nie powinien mieć dostępu. Zakładanie, że wszystko będzie działać, tak jak to sobie zaplanowałeś jest kiepskim założeniem. Dużo lepszym założeniem jest myśl, że w każdym miejscu może być dziura i trzeba się przed nią zabezpieczyć. Ponieważ zazwyczaj włamujący się na stronę widzi więcej dróg do osiągnięcia tego celu, niż piszący stronę.
  2. Po to są bazy danych, żeby dane były w jak najwygodniejszej postaci. Wprowadzając takie pole "skumulowane" nie dość, że utrudniasz sobie robotę (w razie czego sortowanie, wybieranie itp. jest katorgą), to spowalniasz działanie skryptu (mogę Cię zapewnić, że baza danych lepiej sobie poradzi z zarządzaniem tymi danymi niż skrypt w PHP).
0

Moze i macie racje! Oprę to wszystko bezposrednio o baze danych... Wielkie dzieki za wypowiedzi! Pozdrawiam!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1