[PHP] Robienie cache

0

Posiadam strone która ma z 1000 rożnych podstron i każda do wygenerowania potrzebuj sporo zapytań, treść jest cały czastaka sama. Szkoda aby za każdym razem generowało tą samą podstronę, więc pomyślałem żeby zrobić cache - czyli raz generuje a potem zapisuje np. do pliku i wyciąga ort! gdy trzeba tą samą podstrone.

jest na to jakis dobry skuteczny sposób?

0

Tak, napisać kod, który zapisze dane do pliku a potem je odczyta.

0

CodeIgniter, którego namiętnie używam, robi cache w ten sposób, że jeżeli nie ma pliku w cache z wygenerowaną treścią strony, to go tworzy i wyświetla, a jeżeli jest i nie ma przekroczonego czasu ważności - to tylko wyświetla. Jeżeli przekroczył czas ważności - wyrzuca, tworzy nowy i wyświetla. Łopatologiczne.

BTW to Smarty czy OPT albo wiele innych szanujących się systemów szablonowych posiadają wbudowany cache i do programisty należy co najwyżej cache'owanie wyników zapytań SQL (co chyba swoją drogą też AdoDB czy inne PDO mogą zrobić). No, chyba że tego nie używasz ;-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0