maslo czy margaryna?

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-01 23:09
0

co jet zdrowsze: maslo, czy margaryna?

Pozostało 580 znaków

2006-11-01 23:27
0

Zależy na co? Masło - jak jesteś przeciwnikiem tłuszczów - jest gorsze na żyły, ale za to wspomaga odbudowę mięśni poprzecznie prążkowanych, zawiera witaminy (przez co działa korzystnie na wzrok) i nie zawiera chemii. Margaryna na ogół ma mniej tłuszczu, jest zalecana ludziom po zawale, ze względu na cholesterol, ale wtedy musisz jeść więcej mięsa ze względu na potrzebę dostarczania białka, zawiera też tłuszcze roślinne, które w takiej ilości nie są zalecane osobom z problemami metabolizmu oraz jelit i dwunastnicy.

Miałem gdzieś artykuł - jakiś wycinek z gazety. Wniosek z niego był taki - i jedno, i drugie ma i wady, i zalety; więc jak nie jesteś zawałowcem czy ogólniej - chorym na coś związanego z przewodem pokarmowym, jedz co wolisz.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-11-02 04:49
0

Zdrowsza jest margaryna - dlaczego? Bo masło źle działa na układ nerwowy. Jak mam za 5 minut metro do pracy i muszę się bawić w roztapianie masła w mikrofali, to podziękuję i wolę smarować margaryną :P

I to jedyny mój argument, przez który od lat jadę na margarynie - masło tylko, jak u kogoś, bo jakoś więcej ludzi go używa.
No ok.. masło lepiej smakuje roztopione na grzance - to fakt.

Jakieś pół roku temu w polskiej TV był reportaż o tym - wypowiadali się "naukowcy" - każdy mówił co innego więc nie ma sensu ich słuchać.


Pozostało 580 znaków

2006-11-02 09:06
0

Byłem kiedyś na wykładzie, na wrocławskiej Akademi Rolniczej, czy czymś takim, i tam też ograniczyli się do podania zalet i wad, tego i tego, ale jednoznacznej odpowiedzi co zdrowsze, najprawdopodobniej nie ma. Np. margaryna zawiera więcej tłuszczy nienasyconych (m.in. dzięki temu lepiej się ją smaruje), a te są uznawane za zdrowsze, ale zawiera też sztucznie utwardzane tłuszcze nasycone i jest to jeden z głównych argumentów przeciwko margarynie. Margaryny również zawierają naturalne witaminy, są też witaminizowane.
A z tego wykładu, to zapamiętałem tyle, że gram etanolu ma aż 9 kilokalorii. ;]

Pozostało 580 znaków

2006-11-02 10:35
0

Gdzieś słyszałem że podczas produkcji margaryny wytwarzają się związki rakotwórcze.
Więc masz do wyboru, albo zabije Cie cholesterol w maśle albo związki rakotwórcze w margarynie :-P


Suma inteligencji na świecie jest wartością stałą, niestety ludzi przybywa.

Pozostało 580 znaków

2006-11-02 14:20
0

Ja się zgodzę ze Szczawikiem - i jedno i drugie ma zady i walety ;). Ja wolę masło z prostego powodu - zdecydowanie bardziej mi smakuje.


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2006-11-02 14:46
0

Ja jem zawsze margarynę - MASMIX - smak b. dobry (od masła robi mi się niedobrze), poza tym nie trzeba kroić po wyjęciu z lodówki jak masło, zgroza.


Pozostało 580 znaków

2006-11-02 17:46
0

no wlasnie mnie drazni fakt, ze musze je tak skrobac, bo jest zmarzniete :) i dlatego wole jakies masmiksy. tylko mi zawsze ojciec truje, ze ten typas, co gral w janosiku reklamowal margaryne z dumnym haslem "rama -serce jak dzwon!" i umarl na zawal:P i ze naukowcy sie wypowiadali, ze margaryna jest bee i w ogole. a wlasnie gdzies przeczytalem, ze to margaryna zdrowsza, a maslo nie.... no ale tak juz bywa, co naukowiec, to inne zdanie. to tak jak z mlekiem: czy dorosli powinni pic mleko? niby zadne zwierze dorosle z wlasnej woli nie pije mleka. a fakt, ze koty pija, to tylko dlatego ze im wciskamy.

Pozostało 580 znaków

2006-11-02 17:52
0

Margaryna to przeciez zwykle oleje roslinne sztucznie utrwadzane przez wodorowanie czegos tam. Mnie obrzydza margaryna, zajezdza jakimis plastikami (probowalem niejedna margaryne ;) ) tudziez inna chemia. Osobiscie wole maslo, jest twarde fakt, ma duzo cholesterolu fakt ale maslo to nic innego jak dostatecznie mocno ubita smietana ;)

Co do tego ktore jest zdrowsze to mysle ze maslo chocby dlatego ze nie ma tyle chemii co margaryna ;) Maslo ma wiecej cholesterolu ale ile z was jada w fastfoodach, badz grillujac? Tam cholesterol az dzwiami wylatuje i wtedy nikt na to jakos specjalnie nie patrzy :>


Pozostało 580 znaków

2006-11-02 20:12
0

Grillowanie jest zdrowe, bo caly tluszcz wylatuje z jedzenia. Ja osobiscie wole maslo i nie skrobie, bo nie trzymam w lodowce, a w maselniczce :) I klopot z glowy. Margaryna to nie ten smak niestety. Swoja droga tez kiedys wpakowalem maslo do mikrofali i to nie byl najlepszy pomysl :P


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-11-04 02:16
0

Ja tylko dodam, że mój pierwszy post tyczył się w sumie polskich realiów.
Hamerykańska margaryna jest tak samo twarda w lodówce jak masło, można nią gwoździe wbijać - ale 11 sekund w mikrofali i luzik :] A kupuję ją, bo jest 4x tańsza niż takie same masło :| Wole nie wiedzieć co do niej dodali...

[napisane z pizzerii przy dobrej pizzy :P]


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0