Własna stacja meteorologiczna

Odpowiedz Nowy wątek
2008-08-29 10:29

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Cześć,

Potrzebuję informacji nt. możliwości zbudowania czegoś takiego:

[termometr pobiera temperaturę] -> [przekazuje ją do komputera] -> [zapis daty i temperatury do bazy]

Potrzebuję informacji w jaki sposób pobrać i przekazać informację z termometra do komputera, wszelkie schematy, opisy itd będą bardzo pomocne. Kiedyś gdzieś widziałem opis budowania czegoś w stylu małej stacji meteorologicznej ale nie mogę tego znaleźć.

Pozdrowienia

Pozostało 580 znaków

2008-08-29 10:44

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Wersja drozsza: Kupic Eurotherm, podlaczyc do kompa, odpalic firmowy soft, gotowe.
Wersja tansza: Kupic termometr elektroniczny z wyjsciem RS232 albo jakimkolwiek innym, napisac soft, gotowe.


!user image
I am he who watches they. I am the fist of retribution. That which does quell the recalcitrant. Dare you defy the Warchief? Dare you face my merciless judgement?

Pozostało 580 znaków

2008-08-29 10:46

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Może to Cię zainteresuje: http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/481584/pc-termometr+-+termometr+internetowy.html


Uśmiechnij się człowieku :)

Pozostało 580 znaków

2008-08-29 10:53

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Pelen opis stacji znajdziesz w ktoryms numerze EP (ep.com.pl) ze dwa - trzy lata temu.

Co do kitu prezentowanego to mozna duzo taniej -> patrz termometr na DS1820. Jest oprogramowanie finskiego autora (a nazwa.... na l), po za tym duzo innych podobnych w oparciu na jednym porcie + pare kabelkow (koszt ok 15-20 zl).


Pozostało 580 znaków

2008-08-29 14:33

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Wszystko co na DS1820 dziala pod linuksem itp obsluguje digitemp, mozna kilka czujnikow wpiac rownolegle i program kazdy osobno obsluguje dzieki temu mozna mierzyc temperature w pokoju/w kompie/na balkonie


Pozostało 580 znaków

Passage niezalogowan
2008-09-02 13:55
Passage niezalogowan
0

To nie stacja meteorologiczna tylko termometr.
Najprościej zrobić tak jak podpowiadają koledzy. DS1820, a właściwie DS18B20 (większa rozdzielczość, łatwiejszy odczyt). Komunikacja z nimi odbywa się w oparciu o interfejs 1wire. Znaczy to tyle, że do komunikacji z układem wystarczy jedna linia + masa. Zasilanie zewnętrzne nie jest potrzebne. Ale tego wszystkiego dowiesz się zaglądając do dokumentacji tzw. Data Sheet układu DS18B20.
Do komunikacji z układem możesz wykorzystać wolny port RS232 lub LPT, z tym, że musisz zapoznać się ze specyfikacją interfejsu 1wire, który właściwie jest banalnie prosty, ale bardzo wymagający jeśli chodzi o czasy sygnałów na linii danych (nie ma clocka). Jeśli boisz się implementować ten interfejs, możesz zastosować gotowy mostek USB <-> 1wire, chociażby DS2490 który znajdziesz na stronie firmy Maxim (możesz nawet zamówić darmowe próbki) - rozwiązanie kulturalne, ale komplikujące część hardwarowa.
Generalnie można to rozwiązać na wiele sposobów, wystarczy ładnie zapytać google.
pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2008-12-03 13:09

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Witam, odkopuję trochę temat bo znalezione na forum linki do niczego nie prowadzą, jak również nikt w końcu nie napisał w pełni sprawnego programu, choćby w Delphi. Przekonałem internet (nawet ten dalekowschodni) i nic konkretnego nie znalazłem a źródła odnoszą sie tylko d DS1820 a nie DS18B20.
Z DLL jakoś sobie poradzić nie mogę...


Błędy ortograficzne w moich postach wynikają z tego że szybciej myśle niż pisze.

Pozostało 580 znaków

mgr.Dobrowolski
2008-12-03 17:28
mgr.Dobrowolski
0

DS9490, konwerter USB/1wire, maxim-ic.com daje do tego nawet chyba programik i biblioteczkę do zabawy z wieloma DS18b20, obie kosteczki na Alle...

Pozostało 580 znaków

2008-12-04 22:12

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

ja ma to jeszcze na RS232, a zewnętrznych bibliotek - widocznie jestem ofiara losu - używać nie umiem. Ciągle szukam jakiegoś przykładu namacalnego i działającego źródła.


Błędy ortograficzne w moich postach wynikają z tego że szybciej myśle niż pisze.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0