Wersja off-line forum...

0

Wiele osob pyta mnie o wersje off-line forum. Ja odpowiadam, ze to niemozliwe. Wszystkie dane sa umieszczone w bazie MySQL wiec trzeba by bylo dynamicznie generowac strony WWW. Mozna sciagnac cale forum np. Teleportem, ale w rezultacie ilosc powstalych plikow bedzie bardzo duza (nie mowie juz o obciazeniu serwera). Dlaczego? Bo Teleport sciagnie np. glowna strone forum w roznych wariantach (posortowane wg. autorow, daty itp. - wszelkie mozliwosci).

Mozna np. napisac przegladarke postow Off-line. Potrzebny by byl tylko czlowiek, ktory by sie tym zajol (ew. grupa ludzie). Ja niestety nie mam czasu. Na stronie www.4programmers.net/forum/forum.html umiescilem sposob na pobranie tematow oraz ich tresci z poziomu PHP. W Delphi sprawa wyglada podobnie, tyle, ze nalezaloby:

* wykorzystac do tego celu komponenty Indy
* napisac odpowiednik funkcji split w Delphi
* stworzyc engine ktore przechowywaloby w bazie danych na dysku tresci wszystkich   postow.

Jezeli znalazlby sie ktos chetny to bardzo prosze - ja sluze pomoca, lecz pytania prosze
zadawac na forum w dziale Off-Topic.--Pozdrawiam!
Adam Boduch
www.4programmers.net

0

Eeee to mam zajecie na popoludnie ;) --sys:&gt logout....

0

Robie male postepy juz moge odebrac liste topicow i wyswietlic wszystkie 9 kolumn [rozdzielone ta funckja Split - troche lopatologicznie ja rozwiazalem :P ] w np. stringgridzie :)
Aha i robie za pomoca HTTPGet :D --sys:&gt logout....

0

Heh to znowu ja :)
Mam problem z kodowaniem. Moze ktos zna jakas funkcje ktora przekoduje Stringa na Stringa?? Chodzi mi o to ze to co program odbiera jest zapisane w kodowaniu ISO i wyswietlaja mi sie krzaczki zamiast polskich literek. Wiec jak to mozna sprawnie przekodowac na WIN?? [tak jak w Notatniku+ F11 i F12].--sys:&gt logout....

0

Jeszcze jedno mnie trapi {glowa}
Jak przerobic ten czas w systemie Unixowym na TDateTime, albo w ogóle wyswietlic odpowiadajacy temu czas w formacie hh:mm:ss ??
Jak na razie wychodzi mi ze wszyscy pisali o 00:00:00 :D
w SysUtils jest takie cos

{ Days between 1/1/0001 and 12/31/1899 }

DateDelta = 693594;

{ Days between TDateTime basis (12/31/1899) and Unix time_t basis (1/1/1970) }

UnixDateDelta = 25569;

tylko niewiem co z tym zrobic :(--sys:&gt logout....

0

Sheitar napisał:
Jeszcze jedno mnie trapi {glowa}

Jak przerobic ten czas w systemie Unixowym na TDateTime, albo w ogóle wyswietlic odpowiadajacy temu czas w formacie hh:mm:ss ??

UnixToDateTime--Pozdrawiam!
Adam Boduch
www.4programmers.net

0

Pytanie do Adama. Dlaczego
http://4programmers.net/forum/forum/get_topics.php?m=5
i
http://4programmers.net/forum/forum/get_topics.php?m=6
albo nawet i
http://4programmers.net/forum/forum/get_topics.php?m=4

zwraca mi zawsze ten sam miesiac czyli maj ?? ;( ;( ;( --sys:&gt logout....

0

Adam napisal:

UnixToDateTime

a jak ja jakies 2 miechy temu sie o to pytalem to nie wiedzial :)
i juz mialem nawet do ListView wszystkie topici porozkladane
Adam powiedzial ze nie wie co z tym czasem i wyjeb.... project hehe :)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

Dobra, ja i Sheitar sie juz tym zajelismy i prawdopodobnie niedlugo powinna powstac wersja off-line forum, czyli program do przegladania go... :))--Pozdrawiam!
Adam Boduch
www.4programmers.net

0

a jak ja jakies 2 miechy temu sie o to pytalem to nie wiedzial
i juz mialem nawet do ListView wszystkie topici porozkladane
Adam powiedzial ze nie wie co z tym czasem i wyjeb.... project hehe

Bo ta opcja jest tylko w Delphi 6, a ja wczesniej mialem tylko Delphi 5 wiec o tym nie wiedzialem...

--Pozdrawiam!
Adam Boduch
www.4programmers.net

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0