Teleaudio - twój pierwszy program...

0

Tak się zastanawiam, jaki był twój pierwszy program?? Może odpowiesz i opiszesz go : )

I jeszcze możesz podać swoją pierwszą megaprodukcje :] hehe no czekam :-)

0

Mój pierwszy program to był edytor tekstu (chyba standart :-)) zerżnięty słowo w słowo z książki :-) A swoją megaprodukcję robię od 2,5 roku i jeszcze nie widzę końca :-)--Pozdrawiam {hello}

0

Zegarek Na TTimer w delphi - nie muszę dodawać jak chodził :)

Największy do tej pory projekt w którym uczestniczyłem to baza danych na ok. 300 tabel, powiązań od ***, czasami też zaczyna działać jak mój pierwszy program - fatum jakieś czy coś hmm...
Piotr

0

To ja napiszę swoje:

Mój pierwszy ekhm program mając 8 lat zastanawiałe się jak oni mogli zrobić NC :) więc uruchomiłem go i otworzyłem edytor tekstowy i zacząłem pisać jakieś (bez namysłu) kody asci ale tylko alt+[numer] pomijając znaki pospolite ale i te się zdarzały

tak napsując chyba ponad 700 linijek wyszedł mój pierwszy program ; )

hehe tak pokazywał on niebieski ekran!!!!!!!!!!!!! sam byłem zdziwiony

a moj pierwszy tak juz bez notatników to:
zwykła forma z buttonem a na nim canvas.textout(30,30,'ello world!!!'); :]

Moja największa superhiper produkcja to: nic ! :] każdy mój program jst nie dokończony
nigdy jeszcze nie zrobiłem w pełni dobrze działającego programu ;P (that was a joke)

--
Pozdrawiam,
ZIOMBER

0

hmm... Ja to nie pamietam co dokladnie robilem, swita mi tylko ze mieszalem cos z mediaplayerem i timerem. Co do megaprodukcji to bylo kilka :)

  1. Gra RPG - moza se pochodzic i powalczyc z potworkami, DelphiX nawet byla muzyka z crossfadem :)
  2. Gra RTS - czolg, mapa i mozna se po mapce pojezdzic + algorytm poruszania pojazdy z punktu A do punkty B [2 miesiace nad tym myslalem :D :D ] oczywiscie DelphiX
  3. Scorch - nieduzo brakowalo do skonczenia, mozna postrzelac, jest nawet komp, ale glupiutki [zrodla sa na www.delphi-area.com] tez w DelphiX. obecnie powoli tworze takie cos w openglu - scorch w swiecie 3d moze byc ciekawy
  4. Kalendarz - taki dziwny programik ktory liczy ile np. matematyk zostalo do konca roku szklnego itp. tez niedokonczony, zostalo niewiele do zrobienia, ale zgubilem zrodla, zreszta exe tez, ale exek gdzies u kumpla lezy :)
  5. Kupa programow do gadania na tcp lub ipx [w wiekszosci montowalem mini-trojany :D]
  6. Plajer mp3 - byly ze 4 podejscia, a 5 podejscie w toku
  7. Programik do skrotow - z tego jestem dumny :) zrodla na www.delphi-area.com pod nazwa Proglanucher. po nacisnieciu klawisza skrotu w miejscu kursora wyskakuje popup menu ze skrotami,
  8. Mouse-O-Meter - to moze nie megaprodukcja bo robilem to od 03:00 do kolo 07:00, liczy przebyta droge kursorem po ekranie, wynik pokazuje w chyba 12 jednostkach + przedrostki typu mili-, kilo- itp. Liczy takze predkosc kursora !!
  9. pewnie cos jeszcze ale juz niepamietam ;)

Pewno se myslicie ze za duzo tych megaprodukcji, ale te kilka programow na tle kolo 500 roznych glupich projektow to chyba nic :)--sys:> logout....

0

No wiec moj pierwszy program polegal na naciskaniu trzech przycisków i pojawial sie text na canvasie formy (prawda ze cudowny) ale wtedy nie znalem zadnego polecenia tylko dorwalem sie do programu przykladowego i stamtad wyciagalem polecenia.

  1. Moja pierwsza wielka produkacja polegala na napisaniu edytora textowego, ale nie byl to zwykly edytor a mial calkiem sporo opcji.
  2. Za moj najlepszy program uwazam MailSms {brawo} co prawda ma jeszcze pare bledow ale nie zdajecie sobie sprawy jaka to uciecha dostac maila na kom. Jeden z lepszych programow to takze WInProtect ma pare opcji ktore potrzafia ograniczyc dostep do niektorych rzeczy w windzie--pozdrawiam PEDROS {hello}
    Delphi6
0

Piotr napisał:
Zegarek Na TTimer w delphi - nie muszę dodawać jak chodził :)
&gt
&gtNajwiększy do tej pory projekt w którym uczestniczyłem to baza danych na ok. 300 tabel, powiązań od ***, czasami też zaczyna działać jak mój pierwszy program - fatum jakieś czy coś hmm...

nono : jakiego narzedzia uzyles do budowy struktury bazy danych ??
nie mowcie tylko ze znowu sie czepiam ale SAP R3 standardowo ma okolo 100 tabel
a ty zrobiles 300 (tzn uczestniczyles w budowie) . No i jeszcze jak bys mogl napisac na jakim RDBMS to dzialalo (tylkon nie pisz ze robiles to na nierelacyjnej bazie danych : a moze na obiektowej ?)

3maj sie
pozdrawiam
wojta$--Lets make linux better :-)

0

Hmmmm,

zabawe w komputery zaczalem o ile pamietam chyba okolo roku 1985, czyli kiedy wielu uczestnikow forum latalo w pieluszkach. Nie dziwota wiec, ze nie pomne pierwszego dziela... Ciekawym projektem z dawnych lat (lat ZX Spectrum) bylo elektroniczne pianino o dzwieku dwukanalowym. Jesli ktos jeszcze pamieta sposob wydawania dzwieku w Spectrum, to doceni smialosc zamierzenia. Niestety tylko zamierzenia... Albowiem napisalem program w asemblerze, uruchomilem, zawiesil sie natychmiast i juz nie chcialo mi sie nad nim pracowac. Z rzeczy ktore wyszly, pamietam podklad muzyczny do ZX Spectrum. To znaczy, piszac w Basicu (dla mlodszych: maszyna miala wbudowany w ROM Basic i po uruchomieniu ten Basic sie od razu zglaszal bez innej mozliwosci) slyszalo sie ciagle grajaca w tle melodyjce. I znowu, Ci, co pamietaja ten komputer, ktory byl zdecydowanie jednowatkowy :))) docenia mam nadzieje ten projekt. I jeszcze kiedys z jakims czlowiekiem popelnilem program na konkurs na program edukacyjny - pokazywal pracujacy silnik czterosuwowy a na wykresie odpowiednich przemian przesuwal sie odpowiedni punkt... Kiepskie to raczej bylo i niezbyt ciekawe, wiec nagrody nie dostalismy, tylko ja dyplom dla najmlodzego uczestnika. Wiecej grzechow 8-bitowych nie pamietam, choc bylo ich niemalo.

Potem przeszedlem raczej na uzywanie kompow, co czasem wiazalo sie z jakims pseudoprogramowaniem, np pisaniem makr do Excela, czy dosc zawilych skryptow do programu do analizy dzwieku pt. Praat.

Ale ze profesjonalisci mnie zawiedli, musialem tez sam cos niecos napisac. Potrzebowalem programu, ktory, mowiac krotko, wysylal okreslone dzwieki z karty dzwiekowej w okreslonych ukladach czasoprzestrzennych oraz komunikowal sie z otoczeniem przez port LPT (3 linie in, 4 linie out). Wszystko w dosc zawilych konfiguracjach, z zapisem danych i roznymi dodatkami. Napisalem to w TurboBasicu (bo Basic znalem ze Spectrum) z wykorzystaniem zewnetrznych gotowych programow do wysylania dzwieku 8-bit. To bylo pierwsze wazne dzielo.

Nadszedl potem czas, kiedy dzwiek 8-bit przestal wystarczac, ale programow zewnetrznych do 16-bit juz nie bylo. Przesiadlem sie na PowerBasic, napisalem caly program od zera, zmienilem cala koncepcje na nowoczesniejsza, napisalem przyjazniejszy interfejs uzytkownika i (w inline asemblerze) oprogramowalem karte dzwiekowa na poziomie sprzetowym. Wymagalo to nauczenia sie podstaw asemblera (tu tez doswiadczenia ze Spectrum sie przydaly), obslugi pamieci XMS, przerwan, DMA - wszytsko programowane na najniszym dostepnym poziomie. Mialem z tym kupe zabawy ale i kupe roboty. Obecnie dzielo ma >210 kB kodu (raczej nie skomentowanego) i jest moim Opus magnum 1 :))).

W koncu jednak zdenerwowalem sie marnowaniem czasu na pisanie interfesu uzytkownika i niskopoziomowej obslugi sprzetu. 10 stycznia 2002 sciagnalem za namowa kumpla Delphi 6 i zaczalem przygode z programowaniem pod Windows. Pierwszy program (nie liczac treningow w rodzaju Label1.Caption:='Hello';) to byl czterodzialaniowy kalkulator inaczej - o dosc oryginalnym sposobie obslugi. A Opus magnum 2 to w przewazajacej czesci gotowy juz program, ktory importuje, przechowuje, analizuje, przelicza, drukuje itd. obfite dane wynikowe produkowane przez Opus magnum 1. Tez jest duzy: 17 unitow, 14 form, kolo 120 kB kodu (pliki PAS i DPR) i 723 kB kodu wynikowego...

No to wystarczy tych wspomnien starego wiarusa...

--
Pawel

Delphi6

0

wojta$ napisal:

nie mowcie tylko ze znowu sie czepiam

hehe tym razem sie nie czepiasz tylko stwierdzasz fakty
ja tam sie na tych bazach nie znam ale uwazam ze masz racje :)

pq napisal:

zabawe w komputery zaczalem o ile pamietam chyba okolo roku 1985, czyli kiedy wielu uczestnikow forum latalo w pieluszkach

hmm.... o ile dobrze pamietam to ja wtedy nawet chodzic nie umialem
a co dopiero mowic o lataniu :)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

ja?....no więc pierwsze niesmiałe proby to była forma,button i ShowMessage('Cześć Karol); :-)
MegaProdukcja to gra w statki po LANie (ukończona!!!),jakiś klient pocztowy,bramki SMS,Klient FTP, i takie tam aplikacje internetowe, no i oczywiście jak każdy mam wlasnego trojana i wirussa :-)

POZDRÓWKA DLA WSZYSTKICH POCZĄTKUJĄCYCH I LUDZI BORYKAJĄCYCH SIĘ Z MEGAPRODUKCJAMI--DELPHI RULEZ

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0