[Delphi] Jak urchomić program...

0

Jak po naciśnieciu pliku filmowego w windowsie i uprzednim skojarzeniu go z moim programem, program się uruchomił otwierając automatycznie plik i zaczął odtwarzać go...?????

0

Wstarczy ze w OnCreate dasz cos takiego:

if ParamStr(1) '' then //tu powinno byc rozne ale nie wyswietla sie :)
begin
MediaPlayer1.FileName := ParamStr(1);
MediaPlayer1.Open;
MediaPlayer1.Play;
end;

No i tak to powinno wygladac :-) Nie wiem czy nie pomieszalem z ParamStr wlasnie nie pamietam czy 1 to byla wlasnie sciezka pliku ale raczej powinna :-)

--
pozdrawiam PEDROS

Kanal: #4programmers
WEJSCIE OBOWIAZKOWE

Otium sine litteris mors est et hominis vivi sepultura
Seneka

0

a moze
if length(ParamStr(1)) > 0 then
begin
MediaPlayer1.FileName := ParamStr(1);
MediaPlayer1.Open;
MediaPlayer1.Play;
end;

0

a po co length?

if ParamCount > 0 then
begin
MediaPlayer1.FileName := ParamStr(1);
MediaPlayer1.Open;
MediaPlayer1.Play;
end;

Pisałem z pamięci ale powinnło działać

--
Najpierw wypróbuj wszystkie możliwości potem pytaj;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0