Edytor html,js,css + możliwość podpięcia pod php

0

Witam.

Proszę Państwa, mamy to!
Dowiezione! xD

Zgłaszam się pokornie po ocenę mojego edytora.

http://infinityhost.ct8.pl/Edytor/
(tam jest pełna galeria)

img_8.jpg

Tutaj stylizuję dokument wywoływany przez php nagranie 12

a.jpg

2

Bardzo fajny edytor, chciałbym go użyć do mojego następnego projektu, tylko mam kilka pytań:

  1. Jak w tym edytorze zbudować gotową apkę do wynikowego pliku w wersji produkcyjnej, którą można wrzucić na produkcję?
  2. Jak w tym edytorze wpisać kod wspierający różne przeglądarki (np prefixy -webkit-, -moz, etc.)?
  3. Korzystając z tego edytora chciałbym wpisać property z klawiatury, a nie wybrać ich myszką z dropdowna. Powinno być autocomplete przy atrybutach.
  4. Czemu nie użyłeś ikonek, tylko zamiast tego znaki ascii? (np. <, >, zamiast użyć ikonek svg dostępnych za darmo? albo narysować swoje, alby użyć FontAwesome albo Icomon?)
  5. Czemu w edytorze są czcionki szeryfowe? To wygląda bardzo źle, powinny być sans-serif.
  6. Dlaczego połowa przycisków jest po polsku, a połowa po angielsku?
  7. Dlaczego nie ma inspektora obiektów do debugowania mojej strony?
  8. Dlaczego najważniejsze opcje takie jak "Góra", "Prawo", "Dół", "Lewo" nie mają skrótów klawiszowych? Każdy porządny edytor powinien mieć skróty klawiszowe do najważniejszych opcji
  9. Chciałbym żeby był kolor picker, z którego można wybrać RGB koloru, a najlepiej też HSL.
  10. Jak w tym edytorze zrobić kilka podstron, i w ramach tych podstron współdzielić kod, np wspólny header i stopkę?
  11. Czemu nie ma wsparcia dla CSS3 (animation, transition, keyframes, etc.)
  12. Jak w tym edytorze dbać o podstawowe funkcjonalności aplikacji, czyli:
    • accessibility (tagi aria-)
    • seo (breadcrumby, schema, linki kanoniczne)
    • dark mode
  13. W jaki sposób napisać plugin do tego edytora? Każdy porządny edytor umożliwia pisanie pluginów.
  14. Jak w tym edytorze pisać kod w JavaScript ES6 lub TypeScript?
0
Riddle napisał(a):
  1. Czemu w edytorze są czcionki szeryfowe? To wygląda bardzo źle, powinny być sans-serif.

To jest bardzo kontrowersyjna opinia. W szczególności, sam się z nią bardzo mocno nie zgadzam — szeryfowe fonty są, przy małych rozmiarach, w udokumentowany sposób bardziej czytelne: [1], [2].

0

Drogi Riddle.

  1. Jeśli chodzi o kod wynikowy potrzebujesz nadać elementowi HTML atrybut "id" - potem możesz go zawsze znaleźć, klikasz "Html" i Ci wyświetli kod html strony (wśród nagrań jest chyba np. na YT nagranie 3 - "migracja kodu")
    • czy chodzi o to? (atrybut tworzy to okienko poniżej)
      a.jpg
  2. To chyba bez znaczenia, ja podczas pracy dwa razy zwróciłem uwagę na to, klikasz - działa i tyle. Nie lubię mieszać kodu z grafikami. Ale jak zechcesz specjalnie dla Ciebie dodam te svg, to żaden problem.
  3. Tak czcionkę też mogę dopasować.
  4. Testowałem to x projektach, na zwykłym pliku i na localhost (żeby sprawdzić czy prawidłowo obsłuży php - czyli i sql), na początku wszystkie były po angielsku, i wersja zagraniczna też będzie miała angielskie teksty. Jak najszybciej postaram się to poprawić.
  5. inspektor obiektów? jak dodasz atrybut id to każdy element z nim jest dostępny pod przyciskiem.
  6. Co do klawiszy skrótów - aplikacja przeznaczona do miliona projektów może wchodzić w reakcję z zawartością tworzonej treści ale też mogę to dodać ale na życzenie.
  7. Postaram się wkrótce dodać.
    "Jak w tym edytorze zrobić kilka podstron, i w ramach tych podstron współdzielić kod, np wspólny header i stopkę?"
    Czy chodzi o ramki? Do ramki najlepiej dodać taki sam kod za pomocą addExt() i wtedy pod myszą masz okienko obsługujące. Jeśli chodzi o inne strony - to do nich dodajesz tak samo kod - wtedy automatycznie operujesz na dokumencie. Jak chcesz dzielić kod to używasz atrybutu src. Nie do końca rozumiem pytanie.

"Jak w tym edytorze dbać o podstawowe funkcjonalności aplikacji, czyli"
Całość jest oparta o JS. Tam nie ma rzeczy niemożliwych. Wersja 2.0 będzie obsługiwać php(taki mam plan).

Pluginy.
Nad tym będę potrzebował się chwilę zastanowić.

Jedna rzecz - property nie jest atrybut. Ale super, że na to zwróciłeś uwagę. Idzie to zrobić. Ale na pewno nie na window.

0
Althorion napisał(a):
Riddle napisał(a):
  1. Czemu w edytorze są czcionki szeryfowe? To wygląda bardzo źle, powinny być sans-serif.

To jest bardzo kontrowersyjna opinia. W szczególności, sam się z nią bardzo mocno nie zgadzam — szeryfowe fonty są, przy małych rozmiarach, w udokumentowany sposób bardziej czytelne: [1], [2].

Zgoda.

To powinna być opcja zmiany.

@johnny_Be_good: Napisałeś 8 odpowiedzi, na moich 14 pytań?

0

@Riddle:
O to chodzi?
2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

0
  1. Jak w tym edytorze zbudować gotową apkę do wynikowego pliku w wersji produkcyjnej, którą można wrzucić na produkcję?

W wersji gdzie okno edytora ładujesz w atrybucie "onload" elementu "body" a wywołujesz "onclick" elementem "html" (to jest jedna z miliona możliwości)
Na dokumencie na którym operujesz klikasz "body" potem znajdujesz "onload" i usuwasz lub modyfikujesz, potem to samo z "html" i "onclick"
Pozostaje kod który zapisujesz w pliku.

odp1.jpg

  1. Jak w tym edytorze wpisać kod wspierający różne przeglądarki (np prefixy -webkit-, -moz, etc.)?

Jak wyżej?

  1. Korzystając z tego edytora chciałbym wpisać property z klawiatury, a nie wybrać ich myszką z dropdowna. Powinno być autocomplete przy atrybutach.

Autocomplete przy atrybutach jest, bez problemu jestem w stanie dostarczyć wersję z umiejscowieniem takich atrybutów jakie są najwygodniejsze, żeby wszystko szło szybko i sprawnie.

odp2.jpg

  1. Czemu nie użyłeś ikonek, tylko zamiast tego znaki ascii? (np. <, >, zamiast użyć ikonek svg dostępnych za darmo? albo narysować swoje, alby użyć FontAwesome albo Icomon?)

Ponieważ podczas pracy tak na prawdę na to się nie zwraca uwagi.

  1. Czemu w edytorze są czcionki szeryfowe? To wygląda bardzo źle, powinny być sans-serif.

Czcionkę też mogę dopasować (i zapewne będzie opcja wyboru wkrótce)

  1. Dlaczego połowa przycisków jest po polsku, a połowa po angielsku?

Poprawione. Wersja najnowsza to jest ta z pustym polem po prawej stronie.

  1. Dlaczego nie ma inspektora obiektów do debugowania mojej strony?

Jeśli chodzi o obiekty HTML każdy możesz przeglądać klikając na pole select po lewej stronie. Jak chcesz ukryć nadmiarowe to klikasz pole "Html" na elemencie nadrzędnym i dodajesz np. "s" do nazwy atrybutu, szybko masz ukryty go. W zależności od potrzeb możesz go pokazać. To jest opcja.

  1. Dlaczego najważniejsze opcje takie jak "Góra", "Prawo", "Dół", "Lewo" nie mają skrótów klawiszowych? Każdy porządny edytor
    powinien mieć skróty klawiszowe do najważniejszych opcji

Zrobi się.

  1. Chciałbym żeby był kolor picker, z którego można wybrać RGB koloru, a najlepiej też HSL.

Zrobi się w swoim czasie.

  1. Jak w tym edytorze zrobić kilka podstron, i w ramach tych podstron współdzielić kod, np wspólny header i stopkę?

Ogolnie to najwygodniej, żeby każdy dokument ładował swoje okno edycji odzielnie. Czy chodzi o ramki? Zagnieździłem 3 na jednym nagraniu. Funkcja ExtWindowSrcLoadFrame(ramka) powinna ładować automatycznie okno edycji do tej ramki.

  1. Czemu nie ma wsparcia dla CSS3 (animation, transition, keyframes, etc.)

Czemu nie ma pewnych wartości w polu select? Narzędzie ma być szybkie, przewijanie szybkie nie jest. Bez problemowo można to dodać. Przyszła wersja będzie miała "modyfikator projektu" dopasowujący te "option"

  1. Jak w tym edytorze dbać o podstawowe funkcjonalności aplikacji, czyli:
    accessibility (tagi aria-)
    seo (breadcrumby, schema, linki kanoniczne)
    dark mode

Za pomocą ... funkcji? O tak?

odp3.jpg

Postaram się nagrać na YT nagranie obrazujące tworzenie czegoś takiego, bo w sumie przydatna rzecz.
Chociaż, nie byłoby źle gdyby następowała modyfikacja arkusza CSS a nie obiektu html(atrybutu). Przemyślę i to zrobię.

  1. W jaki sposób napisać plugin do tego edytora? Każdy porządny edytor umożliwia pisanie pluginów.
    Jak w tym edytorze pisać kod w JavaScript ES6 lub TypeScript?

Poczytam co to jest ten typescript i wtedy odpowiem, nie mniej przy włączonym JS to raczej obsłuży wszystko.

0
johnny_Be_good napisał(a):
  1. Jak w tym edytorze zbudować gotową apkę do wynikowego pliku w wersji produkcyjnej, którą można wrzucić na produkcję?

W wersji gdzie okno edytora ładujesz w atrybucie "onload" elementu "body" a wywołujesz "onclick" elementem "html" (to jest jedna z miliona możliwości)
Na dokumencie na którym operujesz klikasz "body" potem znajdujesz "onload" i usuwasz lub modyfikujesz, potem to samo z "html" i "onclick"
Pozostaje kod który zapisujesz w pliku.

Potrzebuje to zautomatyzować, i uruchomić budowanie tego w chmurze - np Github Actions albo Jenkins.

Aplikacja ma się wdrożyć na produkcję, bez żadnego udziału człowieka. Czy da się to zrobić w Twoim edytorze?

  1. Jak w tym edytorze zrobić kilka podstron, i w ramach tych podstron współdzielić kod, np wspólny header i stopkę?

Ogolnie to najwygodniej, żeby każdy dokument ładował swoje okno edycji odzielnie. Czy chodzi o ramki? Zagnieździłem 3 na jednym nagraniu. Funkcja ExtWindowSrcLoadFrame(ramka) powinna ładować automatycznie okno edycji do tej ramki.

Nie, nie, nie żadne <iframe/>! Nikt tak nie pisze aplikacji od 20 lat. Ja chce normalne, zwykłe podstrony. Że ktoś przechodzi na url /user i widzi stronę usera, wchodzi na /settings, i widzi ustawienia. I te podstrony mają mieć wspólne elementy, np nagłówek i stopkę.

  1. Czemu nie ma wsparcia dla CSS3 (animation, transition, keyframes, etc.)

Czemu nie ma pewnych wartości w polu select? Narzędzie ma być szybkie, przewijanie szybkie nie jest. Bez problemowo można to dodać. Przyszła wersja będzie miała "modyfikator projektu" dopasowujący te "option"

I dlatego w Twoim narzędziu nie mogę dodać animacji, transition i keyframes? To bardzo słabe że tego nie ma.

  1. W jaki sposób napisać plugin do tego edytora? Każdy porządny edytor umożliwia pisanie pluginów.
    Jak w tym edytorze pisać kod w JavaScript ES6 lub TypeScript?

Poczytam co to jest ten typescript i wtedy odpowiem, nie mniej przy włączonym JS to raczej obsłuży wszystko.

Dzisiejsze aplikacje webowe MUSZĄ, ale to absulutnie MUSZĄ wspierać zarówno TypeScript, jak i JSX, jak i inne transpilowane bajery, także jeśli Twój edytor tego nie ma, to jest bardzo złe że tego nie ma.

Przyszło mi do głowy kilka innych rzeczy:

  • jak zintegrować kontrolę wersji, np git z tym edytrem? Jak współdzielić pracę pomiędzy kilkoma osobami w zespole?
  • jak w nim napisać testy automatyczne?
  • jak dodać w tej aplikacji dodatkowe biblioteki z npm? W "innych edytorach" mogę normalnie zrobić np npm install react, albo npm install vue, albo npm install @angular. Jak to zrobić tutaj? Bo nie wszystkie biblioteki da się dodać przez <script src="", niektóre są tylko do zbundlowania.
  • Czy ten edytor ma darkmode i lightmode?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1