Projekt bazodanowy przy wykorzystaniu sRWD

0

Witam
Zgłaszam się pokornie o ocenę projektu, najprostszej bazy danych stworzonej przy wykorzystaniu sRWD.
Link do tej strony to
http://infinityhost.ct8.pl/workplace/SetContainer/index.html

To mały screen
baza_1.jpg
Udostępniam do niego konsolę developerską (której polecenia równie dobrze można używać w kodzie strony - działają równie rewelacyjnie)
Uruchamia się ona po naciśnięciu ctrl+B.
Numery obiektów są po naciśnięciu ctrl+spacja.
Oto ona
baza_2.jpg

Tutaj np. wpisanie

getNr(4).sBack("to top","darkRed","white"); //ustawia tło strony.

Do tego polecenie getText(obiekt do przeszukania,nazwa ) np.

getText(document,"Emil").sFg("yellow"); //ustawi kolor czcionki.

Poleceń jest od groma sFg, sBg, sFont, sBack i wiele innych.xDbaza_3.jpg

Bez problemowo można implementować różne wersje językowe np.

getNr(6).sText("Imię");

Zmieni napis na przycisku na "Imię".

Aby ustawić tło które nie jest jednolite na kolor jednolity należy użyć,

np.

getNr(6).sBack("to top","blue","blue"); // tutaj zrobi je niebieskie.

Można również

MB(myApp.bottom_window.nr);
getNrs(14,"LABEL").sFg("lightBlue").sFont("X34");

getText(document,"Add").sFg("black").sBack("to top","darkRed","white");

Także - rozwiązanie jest przygotowane do obsługi skryptów sRWD:(

Do tego takie banały jakie wszędzie, dodawanie, usuwanie , sortowanie (ctrl+click usuwa).
Pełna dokumentacja w drodze.

Kod projektu dostępny w źródle strony, wszystkie 200 linijek na wierzchu.

Uniżenie proszę o ocenę tego projektu.

0

Nie odróżniasz bazy danych od datatable

0

Pomijając całokształt (nie wiem, co robi ta strona i jak ją obsługiwać), to:

  1. estetyka: szeryfowy font dość słabo tutaj wygląda, zmieniłbym na bezszeryfowy, tak samo te gradienty są zbyt mocne i przez to wygląda to dość archaicznie
  2. nie stosujesz RWD - przy zmianie szerokości okna przeglądarki trzeba przewijać, w bok żeby zobaczyć cała stronę (strony powinny dostosować rozmiarem/layoutem swoją zawartość np. przez używanie media queries w CSS, choć to nie jedyna możliwość).
  3. to okienko command wygląda tak, jakby dało się je przeciągać. Niestety się nie da i zasłania obraz. Można je zamknąć, ale jak zamknąłem, to nie umiem włączyć
  4. na górze masz jakieś buttony, które nic nie robią (name, surname). Jeśli to mają być etykiety, to od tego jest element <label> w HTML
  5. środkową kolumnę da się kliknąć (czemu tylko środkową?), ale coś dziwnego się pokazuje:

screenshot-20230806180956.png

0

@LukeJL:
ok , poprawię, miałem to zrobić, dodam żeby kliknięcie na diva edytowalnego i przytrzymanie ctrla, przesuawło . "estetyka: szeryfowy font dość słabo tutaj wygląda" w kodzie strony albo konsoli możesz wpisać

MB(myApp.bottom_window.nr);
getNrs(14,"LABEL").sFont("24px italic arial, serif");

pierwsza linijka pokaże Ci numer okna z danymi a potem piszesz tą drugą.
Jak dasz tą linijkę w kodzie strony to tak samo Ci podmieni.
Włączasz je ctrl + B

To okno co się pojawia to je uruchamiasz MB(tresc); takie testowe , zapomniałem usunąć

" Jeśli to mają być etykiety, to od tego jest element <label>" - tak a to w czym one siedzą to jest kontener.

wpisz to i po sprawie

getNr(6,"BUTTON").sOhtml("<label style='background-color:transparent;width:8.2%;height:99%;' class='sRWD_full'>Name</label>");

O ile przycisk pierwszy to 6
Sprawdzasz to tak

MB(tryText(document,"Name").nr);
// jak nie działa to
window.top.mes=0; //resetuje stan okna komunikatu
MB(tryText(document,"Name").nr);

Technologia nie testowana ale

getNr(numer).sText(text);
sFont
sPos
sFg
sLeft
sWidth
sBorder
sWidth
sHeight
sMargin
sPadding
sCursor
sBg
sTop
sRight
sBottom
sBack(dir,dir1,dir2)
sIhtml
sOhtml
// nie wiem czy działa
sAt(txt1,txt2)
srAt
suAt(txt,txt2)

Jak masz problemy z okienkiem to użyj tej command line -

getNr(getText(document,"Command").parentNode.nr).sLeft("10%");

a tak zmieniasz czcionkę i tło konsoli.

getNr(getText(document,"Command").nextSibling.nr).sBg("white");
getNr(getText(document,"Command").nextSibling.nr).sFont("22px italic arial,serif");

Chyba mój drogi, nie zapoznałeś się z pierwszym postem.
Jak wół stoi "getText(document,"Add").sFg("black").sBack("to top","darkRed","white");"

"(nie wiem, co robi ta strona i jak ją obsługiwać),"

Probka technologiczna.
Bardziej chodziło mi o to, żeby pokazać, że 200 linijek może wygenerować w pełni użytkowe środowisko.

Jutro na spokojnie z samego rana nagram wideo z pokazem jak to można obsługiwać.

0

Proszę Państwa drobna modyfikacja

http://infinityhost.ct8.pl/workplace/Tmp/

Od teraz uruchamiane jest takie okno.

zdjecie_sc1.jpg

Po kliknięćiu ctrl+B pojawi się nam konsola a po użyciu polecenia sMSave(); drugie okno zapisu i downloadu

zdjecie_sc2.jpg

Od tej pory generowany skrypt jest automatycznie dodawany do nowej strony i wygląd np. w tym wypadku wygląda tak

zdjecie_sc3.jpg

Przycisk "download" pozwala zapisać cały projekt na dysk twardy gdzie plik aplikacji to index2.html

Cała zamiana językowa tej strony to taki skrypt

getText(document,"Name").sText("Imie");
getText(document,"Surname").sText("Nazwisko");
getText(document,"Surname").sText("Sortuj po imieniu");
getText(document,"Sort by surname").sText("Sortuj po nazwisku");
getText(document,"Add").sText("Dodaj");
getText(document,"Name").sText("Imie");
getText(document,"Surname").sText("Nazwisko");
getText(document,"Role/Status").sText("Stanowisko/Status");

xD

Efektem jest coś takiego
zdjecie_sc4.jpg

Innym ciekawym skryptem jest np. taki

var lista=getNrs(5,"button").out;

for(let i=0;i<lista.length;i++){
if(lista[i].innerText.indexOf("\n")==-1 && lista[i].innerText!=""){
var rozmiar=lista[i].innerText.length;lista[i].style.width=(rozmiar*1.3)+"%"}}

Dopasowuje on rozmiar przycisków tekstowych w obiekcie do długości tekstu.

zdjecie_sc5.jpgWynik to:

Ten zmienia we wszyskich rekordach kolumny pierwszej duże litery na małe

//myApp - nazwa obiektu , sc- nazwa setcontainera , ItemList - tablca divów
for(let i=0;i<myApp.sc.ItemList.length;i++){
var z =myApp.sc.ItemList[i].querySelectorAll("LABEL")[0].innerText.charAt(0).toLowerCase()+myApp.sc.ItemList[i].querySelectorAll("LABEL")[0].innerText.slice(1);
myApp.sc.ItemList[i].querySelectorAll("LABEL")[0].innerText=z; }

zdjecie_sc6.jpg

Jeszcze raz - coś nie działa, to proszę uruchomić komendę window.top.mes=0;

0

Specjalnie dla @LukeJL instrukcja obsługi

https://www.youtube.com/watch?v=OSfs1EXZMtI

zdjecie_sc7.jpg

zdjecie_sc8.jpg

Przycisk download zapisuje projekt na dysku.

zdjecie_sc9.jpg

0

Wspaniałe, posty johnego zawsze przyprawiają o nostalgię i uśmiech.
Wspomnienia dzieciństwa jak po szkole próbowało się zakodzić swoją stronkę. Te gradienty, oczojebne kolory, brak formatowania kodu, wszystko na position: absolute. Piękne.

0
obscurity napisał(a):

Wspaniałe, posty johnego zawsze przyprawiają o nostalgię i uśmiech.
Wspomnienia dzieciństwa jak po szkole próbowało się zakodzić swoją stronkę. Te gradienty, oczojebne kolory, brak formatowania kodu, wszystko na position: absolute. Piękne.

@obscurity: Żeby uruchomić absolute na kontenerze bazo danowym który jednocześnie ma pozwalać generować wygląd zmienny (dla różnych elementów wewnątrz - tak jak na mojej stronie) i taki sam do sortowania i selekcji wyświetlanych danych (tak jak na tych zdjęciach) to trzeba mieć coś między uszami. Tutaj jest ,prosto , żadnego sortowania prawda? Żadnych operacji segregujących wyświetlane dane. To jest inny projekt złożoności niż ta trupiarnia.

Poza tym to nie chodzi o tą stronę a o środowisko do generowania takich stron.
Ten "projekcik" pozwala zapisać zmodyfikowaną całość.

To nie jest "zakodzenie" własnej strony, to jest mass web page dynamic content producer mój drogi.

Tu nie chodzi o stronę, tu chodzi o sRWD.

Pomijając już fakt że połączenie absolute z % i vw i vh daje radę.

Po szkole próbowałeś zrobić własny framework? aj dont fink soł

Tu chodzi i te pare plików

fram.jpg

EBScrollableElementList.js - 36KB, EBSetupEx.js - 126KB. sTest.js -26KB

http://infinityhost.ct8.pl/EBSetupEx.js

0

Co to jest i do czego ma służyć?

0
gajusz800 napisał(a):

Co to jest i do czego ma służyć?

To jest próbka. Próbka strony, która samosiępowiela z ustawieniami takimi, jakich użytkownik sobie życzy. Osoba wchodzi na stronę, modyfikuje co chce i zapisuje gotowy plik wynikowy na dysku. Źródłem danych może być cokolwiek. Modyfikacja też może być każda. Zapis do pliku i odczytanie to dodanie 1-2 funkcji javascript i jednego pliku php. Obsługa SQL zapewne to samo.
Na nagraniu 6 linijek modyfikuje wersję językową.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1