"Passworder" - Aplikacja C#

0

Cześć,
Chciałbym Wam przedstawić wynik kilkudniowej pracy - program o nazwie "Passworder". Jest to moja pierwsza aplikacja w C# dlatego proszę o wyrozumiałość. Jej celem jest ułatwienie użytkownikom przechowywania wszelkich haseł i danych, które często trudno spamiętać. Całość opiera się na przygotowanym interfejsie graficznym i obsłudze plików. Może nie jest to nic wybitnego i rewolucyjnego, ale jak wspomniałem, przygodę z C# zacząłem 2 tygodnie temu. Czekam na Wasze opinie :)

Filmik przedstawiający:

Link do pobrania aplikacji: http://przeklej.org/file/HjAaVX/Passworder.exe

4

Dasz kod, czy mamy sobie dekompilować? :|

Ok. Poradziłem sobie już samemu.
#Klasa Program nie służy do trzymania logiki aplikacji.
#Nie wrzucamy miliona klas do 1 pliku, serio.
#Nie nazywamy zmiennych numX i nie dajemy nazw od czapy, np. po nazwie metody doda myślałem, że napisałeś aplikacje śpiewającą.
#W C# panuje konwencje nazewnictwa UpperCase, nie snake_case.
#Nie mieszamy języka polskiego z angielskim.
#Nie wiem czy tą masę przypisań sam klepałeś czy to jakiś magiczny efekt dotpeeka, ale jak to pierwsze to też tego nie robimy.
#Nie hardcodujemy ścieżek do plików, serio nie każdy ma katalog C:\Users\Public\....
#To też jest jakieś dziwne int num2 = Program.liczba(string.Empty + (object) data[index + 3] + (object) data[index + 4] + (object) data[index + 5] + (object) data[index + 6] + (object) data[index + 7] + (object) data[index + 8]); (Olać (Object)).

Pro tip: Zacznij od pisania aplikacji konsolowych. Nie ma co się walić z okienkami na początku bo tylko utrudniają życie.

0

Zdaję sobie sprawę z tego, że kod pozostawia wiele do życzenia, dla tego też nie specjalnie chciałem się nim chwalić. Języka uczę się z poradnika i na razie cieszę się, że to przynajmniej działa. Dziękuję za wszelkie cenne rady :)

0

Jak to ja pobawiłem się w złego użytkownika ;)

  1. Sprawdzaj czy pola podczas tworzenia nie są puste.
  2. Po wyjściu z tego panelu gdzie są hasła za pomocą przycisku Powrót aplikacja dostała jakiś błąd/wyjątek.
  3. Po tym wyjątku (punkt 2.) nie da się włączyć aplikacji - Aplikacja przestała odpowiadać. - nawet ponowne pobranie i wyczyszczenie rejestrów nic nie dało.

Co do następnych wersji to możesz:

  1. zaimplementować "pokazywarkę" siły hasła,
  2. nakazać użytkownikom wprowadzenie hasła które zawiera np. minimum 6 znaków i musi mieć jedną cyfrę.

Testowane na Windows 7 Ultimate 32bit .

0

A ja tak bardziej z "praktycznej" strony:

  • tworze sobie nowy wpis, przypadkowo klikam "nowa rubryka" raz za dużo i.... muszę tworzyć wpis od nowa bo nie ma możliwości usunięcia rubryki ani zapisania pustego pola
  • przydało by się usuwanie wpisów
  • włączając program mogło by z automatu wybierać pierwszego użytkownika na liście
  • pousuwaj przyciski maksymalizuj, minimalizuj tam gdzie nie są potrzebne.

Błędy:

  • można dodać użytkownika bez hasła - nie można się na niego zalogować
  • można dodać użytkownika bez nazwy
0

Macie rację, nie uwzględniłem kilku drobiazgów, np. niedozwolonych znaków w nazwie użytkownika. Po takim działaniu program nie może odczytać danych z plików i pokazuje błąd ( należy usunąć wtedy folder "Passworder" ). Jeżeli jednak jesteście "grzecznymi" użytkownikami i podajecie wszędzie niepuste, poprawne nazwy to program działa jak powinien :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1