"Prosta" aplikacja konsolowa, pomiar czasu (timer) c#

Odpowiedz Nowy wątek
2018-12-26 19:01
0

Witam,
Proszę o wyrozumiałość.. Dopiero zaczynam zabawę z programowaniem.. i utknąłem na próbie wykonania poniższej "aplikacji" konsolowej.

Próbuję zrobić następujące zadanie:
Jeżeli wartość zmiennej INT o nazwie „A” jest większa niż np. 1000 przez CZAS określony w zmiennej INT „B”
To ustaw bit w zmiennej BOOL „C” na true w przeciwnym wypadku ustaw false.

Czy mogę prosić o krótkie wytłumaczenie jak coś takiego można wykonać (będę wdzięczny za przykład).

Dziękuję
Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2018-12-26 19:35
0

Po pierwsze brakuje Ci w zadaniu przecinków, czy czegoś, bo teraz mało zrozumiałe to jest.

Po c**** piszesz to jako odpowiedź tworząc syf w wątku debilu :) napisz swoje błyskotliwe spostrzeżenia w komentarzu - gswidwa 2018-12-28 23:07

Pozostało 580 znaków

2018-12-26 19:43
0
serek napisał(a):

Po pierwsze brakuje Ci w zadaniu przecinków, czy czegoś, bo teraz mało zrozumiałe to jest.

Pewnie coś w tym stylu, tyle że ta zmienna A jeszcze się zmienia w locie oraz z użyciem timera, a nie sw.

Taka bardzo uboga wersja pewnie wyglądałaby tak:

int A = 600;
int B = 10; // sekundy;
bool C = true;
var sw = new Stopwatch();

while (C)
{
    if (A > 1000)
    {
        if (!sw.IsRunning)
        {
            sw.Start();
        }
        else if (sw.Elapsed.Seconds > B)
        {
            C = false;
        }
    }
    else
    {
        sw.Reset();
    }

    A++; // sztuczna zmiana wartości
    Thread.Sleep(1); // sleep, aby CPU nie żarł tyle.
}
edytowany 15x, ostatnio: WeiXiao, 2018-12-26 19:54
Dokładnie tak. Zmienna "A" zmienia się w locie (pomiar analogowy). zmienna bool ma za zadanie ustawić flagę/alarm w momencie, kiedy wartość zmiennej "A" jest przekroczona przez konkretny czas. Dziękuję za odp. - Militari 2018-12-26 19:48

Pozostało 580 znaków

2018-12-28 23:05
0

Jest taka klasa jak timer. Określa się w nim interwał w milisekundach. Ustawia flagę repeat czy coś takiego na True i wywołuje metodę start(). Od tej pory co określony interwał zostaje wywoływane zdarzenie timeelapsed. Należy je obsłużyć. Stwórz zmienną i dodawaj do niej wartość przy każdym wywołaniu timeelapsed. Gdy twoja zmienna osiągnie określoną wartość ustaw zmienną typu bool na True i po kłopocie

Pozostało 580 znaków

2018-12-30 13:19
0

A czy mogę prosić o przykład takiego kodu? Wiem, że google, helpy.. ale dla mnie jeszcze to trochę trudne.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0