webthumbnail.org - Miniaturki stron internetowych!

7

Siema,

zapraszam do testowania i korzystania z nowego projektu:

http://webthumbnail.org

Jest to generator miniaturek stron internetowych, oto co aktualnie potrafi:

  • zrzuty ekranu od 50x50 do 2048x4096 pikseli
  • trzy prawdziwe przegladarki: firefox, chrome, opera
  • trzy formaty danych: png, jpg, gif
  • renderuje flasha i html5
  • serwer jest w stanie serwować nawet 500 gotowych miniaturek na sekunde
  • infrastruktura jest w pełni skalowalna

Jak to działa?
Dodajesz adres url strony, serwer wrzuca ten adres do kolejki. Z drugiej strony jest chmura robotów, które pobierają dane z kolejki i tworzą zrzuty ekranu, które później znów lądują na serwerze www.
Infrastruktura nadaje się do zastosowań produkcyjnych i dużych serwisów www, w testach osiąga 500 requestów na sekunde z jednej maszyny, a ilość robotów może zostać zwiększona w miare potrzeb.

Technologia:

  • Java (api, roboty)
  • PHP (frontend, backend)
  • PostgreSQL (baza)
  • Bash, Python, ImageMagick, itd...
  • FreeBSD (główny serwer)
  • Linux, OpenVZ (roboty)

Jeżeli coś nie działa to piszcie, z góry dzięki za wszelkie komentarze! :)

(projekt jest w fazie Beta)

0

Fajne, fajne. Lecz najbardziej przydatne byloby generowanie zrzutow ekranu z IE :P I to w roznych wersjach.

0
Adam Boduch napisał(a)

Fajne, fajne. Lecz najbardziej przydatne byloby generowanie zrzutow ekranu z IE :P I to w roznych wersjach.

Da sie zrobić, i pewnie niedługo się pojawi, ale raczej jako płatna usługa ze względu na koszty jakie generuje IE :)

0

na googlu się wykłada - adres http://www.google.pl obrazek
user image
tylko nie wiem za bardzo czy traktować to jako błąd czy jako fjuczer. No i coś forum na linku głupieje

default.png

PS dla FF jest ok a dla chrome jest cały biały screen

0
Misiekd napisał(a)

na googlu się wykłada - adres http://www.google.pl

thx, do poprawki :)

0

Dlaczego zrzut w operze jest taki duży i razem z paskiem przewijania?
webthumbnail.png

0

Coś to się wykłada.

  1. dzek.mooo.com | 500x500 | Opera | png - wszystko ok
  2. jw. | 500x3000 | jw. | jw. - nigdy nie wygenerował
  3. onet.pl | jw. | jw. | jw. - nie wygenerował. po próbie za jakiś czas coś mrugnęło, wyglądające na onet, ale od razu się odświeżało, znowu mrugnęło i w końcu zniknęło, a przeglądarka wczytywała coś w nieskończoność generując dużo requestów: http://prntscr.com/7hifr/direct - zamknąłem zakładkę
  4. jw. | jw. | Firefox | jw. - ok
  5. jw. | jw. | Opera | jw. - znowu generowanie ...
  6. dzek.mooo.com | 500x3000 | Firefox | png - długo nic, zacząłem pisać tego posta, teraz widzę, że się władowało i... odświeża mi (mruga) ten obrazek cały czas - za każdym razem przeglądarka pobiera go od nowa.

"nigdy nie wygenerował" oznacza w tym poście ok 30-60sek

0

Nie radzi sobie z adresami, w których jest & (a taką fajną incepcję chciałem zrobić).

Edit: nie wiem, czy wyjątki powinien pokazywać: http://api.webthumbnail.org/?width=500&height=500&format=png&browser=opera&url=http://127.0.0.1&1332937124325

Edit2 przekazywanie url psuje także Coyota w tagu image.

0

500x500 onet.pl jpg opera
Widać pasek przewijania :/
Przy wyższych jest ok.

Poza tym, jeżeli wpiszę adres, nacisnę enter, po czym od razu wpiszę drugi - obrazek pojawia się, znika, pojawia się, znika, itd.

0

maly update: bugfix do chrome, nie wyswietla juz paska z translatorem :P

0

kolejne poprawki doszly, glownie bezpieczenstwa, lada dzien beda nowe ficzery na produkcji :)

0

https://github.com/cepa/webthumbnail

pojawił sie wrapper do api w php, teraz mozna robic zrzuty ekranu ze stron internetowych kilkoma linijkami php:

$thumb = new Webthumbnail("http://4programmers.net");
$thumb
    ->setWidth(512)
    ->setHeight(512)
    ->captureToBrowser();

jakby ktos jakies bledy znalazl, lub ma sugestie to pisac, z gory dzieki za feedback :)

0

rozbudowalem nieco strone główna, w tej chwili jest dokumentacja do api, linki do klasy w php, i najciekawszy bajer, czyli monitor całej usługi i kolejki:

http://webthumbnail.org/queue

wyswietla najnowsze miniaturki, statystyki oraz status robotow :)

0

Hej jak kiedyś użyłem dajmy na to 512 512 chrome png to jak wezme to znowu to wyświetla się stary png czy to umyślnie?

0

Niech cię Bóg ukarze za użytą czcionkę. Brak wygładzenia i ohydna. :) A co do projektu, wielki + !

0

Mały update:

  • pojawiła się polska wersja strony
  • zmiana środowiska robotów na stabilniejszy Vserver

Lada dzień pojawi się nowy ficzer na produkcji: kadrowanie zrzutów, będzie można w locie przycinać obrazek i dostosować go do np: layoutu portfolio.

Nowe środowisko robotów jest znacznie stabilniejsze i zarazem bardziej wydajne przez co wadliwe zrzuty pojawiają się dość rzadko, tak więc można smiało używać aplikacje na produkcji.

W półtora miesiąca od startu, system:

  • zrobił 52 tysiące zrzutów ekranu
  • był na 34 tysiącach stron
  • zaserwował ponad 680 tysięcy obrazków

Zachęcam do korzystania z serwisu na katalogach stron, portfoliach, blogach itp. Kilka serwisów już korzysta i daje rade

http://webthumbnail.org/pl

0

Przy facebook.com i google.com na chrome dostaje cały biały obrazek.

4

user image

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1