Tworzenie stron internetowych

0

Czy delphi np: 7 enterprise nadaje się do tworzenia stron internetowych (witryn)?

0

nie

0

TAK, da się. Słuzy do tego np. IntraWeb (tworzenie aplikacjii sieciowej). Wygląda to tak jak pisanie standardowego kodu w delphi, masz formularz itp. ale jak to skompilujesz to pokaże Ci się strona internetowa. Pamiętaj, że publikacja jest trudna.

Ogólnie jeżeli chodzi o Delphi, to do tworzenia stron internetowych służy produkt : Delphi for PHP

0

Tak, da się tworzyć; nie, nikt tego nie robi. Nie mówię o DelphiForPHP, bo to tylko edytor i narzędzia dla PHP. Intraweb jest śmiechu warte, bo wymaga zbyt dużych uprawnień w systemie, a także pracy w Windows i tylko Windows. Znajdź hosting, który Ci to odpali. Powodzenia.

W Delphi da się zaimplementować serwer HTTP (lub jego plugin) - tym właśnie jest Intraweb, więc oczywiście można obsłużyć funkcjonalność witryny. Jednak takie rozwiązanie, poza szybkością działania (kod jest kompilowany, a nie interpretowany), nie ma właściwie żadnych zalet.

Podsumowując odpowiedź: w D7 Enterprise da się, ale nie nadaje się do tego.

0

Jednak takie rozwiązanie, poza szybkością działania (kod jest kompilowany, a nie interpretowany), nie ma właściwie żadnych zalet.

Należy wymieniuć tu jedną zaletę : kod piszesz w delphi (możesz najpierw zrobić stronę w dobrze ci znanym języku (delphi) a następnie pogłówkować jak to zamienić na PHP)

//Szczawik, nie sprzeczam się z panem

0
Autre napisał(a)

//Szczawik, nie sprzeczam się z panem

Nie no, spoko - po to jest forum, by dyskutować.

Jeśli ktoś umie programować, to mu zwisa, jakiego języka musi użyć. Stąd argumentacja, że może napisać to w takim a takim języku do mnie nie przemawia. Pętla, warunek czy wywołanie funkcji, choć może wyglądać różnie w wielu językach, robi to samo. Tutorial PHP można przerobić w pełni w godzinkę i klepać strony w PHP, jak znasz cokolwiek z rodziny .NET - piszesz w ASP.NET, a jak nie obca Ci jest Java - JSP jest w sam raz dla Ciebie.

Jest w czym wybierać, więc skupianie się na Delphi, bo zna się język jest raczej niewłaściwym podejściem.

0
Szczawik napisał(a)
Autre napisał(a)

//Szczawik, nie sprzeczam się z panem

Nie no, spoko - po to jest forum, by dyskutować.

Jeśli ktoś umie programować, to mu zwisa, jakiego języka musi użyć. Stąd argumentacja, że może napisać to w takim a takim języku do mnie nie przemawia. Pętla, warunek czy wywołanie funkcji, choć może wyglądać różnie w wielu językach, robi to samo. Tutorial PHP można przerobić w pełni w godzinkę i klepać strony w PHP, jak znasz cokolwiek z rodziny .NET - piszesz w ASP.NET, a jak nie obca Ci jest Java - JSP jest w sam raz dla Ciebie.

Jest w czym wybierać, więc skupianie się na Delphi, bo zna się język jest raczej niewłaściwym podejściem.

Delphi jest lepsze od php bo dużo szybciej się robi aplikację internetową. Aplikacja taka jest równorzędna. Nie wymaga znajomości html ani java script. Ludzie używający php robią to dlatego że nie mają pieniędzy na delphi.

// rotfl, dobre - Cold

0

Coś ostatnio dużo tu nekrofili...

0

@sero, mylisz się.
Do PHP służy np. Delphi for PHP (obecnie wersja 2.0)

0
sero napisał(a)

Delphi jest lepsze od php bo dużo szybciej się robi aplikację internetową. Aplikacja taka jest równorzędna. Nie wymaga znajomości html ani java script. Ludzie używający php robią to dlatego że nie mają pieniędzy na delphi.

Jak ja lubie takie opinie. Ta wyzej tez jest niezla xD.

A teraz dzieci sluchajcie: delphi sluzy do tworzenia <B>APLIKACJI</B>. Php sluzy do tworzenia dynamicznych stron. HTML pozwala ladnie wyswietlic te strony.

Dokladnie tak jak szczawik napisal, jak ktos umie programowac, to jezyk jest malo wazny. Nauczenie sie podstaw PHP mnie zajelo w sumie tydzien. Reszty uczylem sie tworzac juz strone. user image

0
WIktorDelphi napisał(a)
sero napisał(a)

Delphi jest lepsze od php bo dużo szybciej się robi aplikację internetową. Aplikacja taka jest równorzędna. Nie wymaga znajomości html ani java script. Ludzie używający php robią to dlatego że nie mają pieniędzy na delphi.

Jak ja lubie takie opinie. Ta wyzej tez jest niezla xD.

A teraz dzieci sluchajcie: delphi sluzy do tworzenia <B>APLIKACJI</B>. Php sluzy do tworzenia dynamicznych stron. HTML pozwala ladnie wyswietlic te strony.

Dokladnie tak jak szczawik napisal, jak ktos umie programowac, to jezyk jest malo wazny. Nauczenie sie podstaw PHP mnie zajelo w sumie tydzien. Reszty uczylem sie tworzac juz strone. user image

Język nie jest mało ważny. Wielu programistów jest w stanie robić wiele aplikacji o średniej skali trudności i wystarczy im znajomość jednego języka. Uczenie się innych rzeczy może im znacznie utrudnić. Dzięki intraweb (vcl for the web) można zrobić aplikację internetową (czyli generującą interfejs użytkownika w html z java script otwierany w przeglądarce internetowej) praktycznie bez znajomości html, bez znajomości java script, ani ajax, ani php, ani flash, ani języka java. Służy taka strona do umieszczania wyników zapytań do bazy danych, jak również zaawansowanych obliczeń, które można również wyświetlić graficznie dzięki generowanym obrazkom jpg. Można również zrobić gry planszowe w tej technologii, włączając gry dla wielu graczy. Serwer http, używany w vcl for the web, można postawić samemu w domu, bądź użyć wbudowanego serwera, dzięki czemu nie trzeba nawet uczyć się konfiguracji serwera apache. Jeśli mamy za wolne łącze, możemy wynająć serwer pozwalający na umieszczanie programów isapi (dll) bądź nawet exe. Taki serwer to VPS. Najtańsze takie serwery z zainstalowanym systemem windows server 2003 kosztują około 65 zł miesięcznie.
Po więcej informacji piszcie do mnie:
[email protected]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1