Wątek zablokowany 2015-06-17 02:02 przez furious programming.

Jak zacząć tworzenie stron internetowych?

0

Witam,

Otóż chciałbym się podjąć tworzeniu stron internetowych. Uczyłem się troszkę w C++, ale o webmasteringu nie mam pojęcia.
Zanim przystąpię do jakiejkolwiek nauki chciałbym się dowiedzieć z czym się je tą całą branże.

Pojawi się kilka banalnych pytań i nie tylko ;)

  • Co jest mi dokładnie potrzebne do napisania i w pełni poprawnego funkcjonowania strony?
  • Jakich języków warto jest się uczyć? Przyjazne wydaje mi się środowisko Microsoft Visual Studio (być może dlatego, że z innego nie korzystałem :P ). Stąd pomyślałem o ASP.NET i html.
  • Czym zająć się na sam początek? Czego się uczyć na początku?
    Jak coś jeszcze wpadnie mi do głowy to będę edytował post.

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :)

usunięcie zbędnych pustych linii z posta - fp

0
  • Notatnik.

  • HTML (a właściwie XHTML) musisz znać obowiązkowo. Do tego jeszcze CSS. Co do wyboru PHP/ASP.NET - poczytaj sobie tutaj: http://4programmers.net/Forum/Kariera/206616-z_programisty_php_na_aspnet_-_pensja

  • Na sam początek naucz się XHTML i CSS - musisz się w tym swobodnie poruszać. Później dopiero możesz przejść do prostego generowania szablonu, wzorce architektoniczne (nie projektowe!) etc.

0

To już jest jakiś początek :) Rozum mówi mi żebym wybrał ASP.NET, ale to poźniej, teraz jak mówisz biorę się za naukę XHTML i CSS ;)

Dziękuje za odpowiedź :)

0

ASP.NET służy do tworzenia aplikacji webowych, i webmasterowi (czyli osobie od HTML i CSS) nie jest do niczego potrzebny.

0

python jako język, django jako framework - nawet Microsoft Visual Studio ma swój dodatek do pythona (nie korzystałem z niego)

plus oczywiście to, co dostaje użytkownik: html, css, js

0

Rozumiem, nawiąże do postów wcześniejszych.

Czy na dzień dzisiejszy początkującemu warto uczyć się xhtml? Tak jak napisał @somekind jest to język wymarły. Nikt nie chciałby się uczyć języka, którego się nie używa. Nie mam wyrobionego zdania, więc bazuje na Waszych odpowiedziach i staram się rozwiać wątpliwości.

0
Invi napisał(a):

Rozumiem, nawiąże do postów wcześniejszych.

Czy na dzień dzisiejszy początkującemu warto uczyć się xhtml? Tak jak napisał @somekind jest to język wymarły. Nikt nie chciałby się uczyć języka, którego się nie używa. Nie mam wyrobionego zdania, więc bazuje na Waszych odpowiedziach i staram się rozwiać wątpliwości.

Nie wymarły, a porzucany na rzecz HTML5 z racji wielu nowych bajerów (oraz krótszego nagłówka). Ucz się HTML5 bo XHTML i HTML nie różnią się aż tak bardzo za wyjątkiem tego, że XHTML jest znacznie bardziej restrykcyjny.

Dodatkowo zalecał bym się zapoznanie z preprocesorami CSSu takimi jak Sass/SCSS. Znacznie ułatwiają pracę.

Jeśli chcesz się zająć również backendem to od siebie polecę Ruby on Rails.

0

Ja się uczyłem robić strony w dosyć nietypowy sposób. Nie miałem żadnej książki, tylko działałem że tak powiem "po swojemu". Była kiedyś taka popularna strona dotycząca pewnej równie popularnej wtedy gry MMORPG , na której sobie ćwiczyłem :P. W jaki sposób zapytasz ;) A no kopiowałem ją, analizowałem kod źródłowy i starałem się posklejać w logiczną całość aż wyszło takie jak w oryginale a nawet czasem lepsze w moim mniemaniu ;P. Przy tym korzystałem najczęściej z kurshtml.boo.pl i popularnego wtedy jakiegoś forum webmasterskiego bodajże forumweb.pl.
Możesz też zainwestować w jakiś video kurs z eduweb.pl, wydają się być rzeczowe a ten gościu naprawdę fajnie opowiada. Masz kilka jego darmowych wykładów na channel9, poszukaj, co prawda nie dotyczą one tematyki, która Cię interesuje ale przykład powinien Ci pomóc zdecydować czy warto w to zainwestować czy też nie.

0

Pobierz notepad++ http://notepad-plus-plus.org/ i w nim pisz swój pierwszy kod. Wybierz html5 bo jak napisałem w komencie 90% stron nowych pisze się w html5, przykładów jest mase, na początek tylko html5 + css2.1 lub 3 (w sumie nie do końca ważne który bo 3 jest rozszerzeniem 2.1). Gdy już ogarniesz statyczne strony zacznij uczyć się js ( + jquery) dopiero potem myśl o dynamice po stronie servera. Ja pisze w php każdą stronę i nikt nie narzeka.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1