GPT API jako sędzia i strony. Apple czy PC + program

3

Temat dedykowany @cerrato
Idea podobna jak w dzisiejszym temacie Tabulatory czy spacje nowoczesne podejście i kultura dyskusji.
z tym, że teraz napisałem program pozwalający na uczestniczenie wielu stron dyskusji a nie tylko dwóch. Postanowiłem skonfrontować ze sobą zwolennika komputerów Apple oraz zwolennika komputerów PC oraz do dyskusji dodać obiektywnego sędziego, który rozstrzygnie spór.

Daję kod źródłowy w PHP, który wykorzystałem do automatycznego przeprowadzenia dyskusji.
Temat, ilość dyskutantów oraz ich role można łatwo zmienić w pliku konfiguracyjnym config.php. Trzeba tam zajrzeć bo są tam wytyczne dla stron rozmowy oraz sędziego.

Program oczywiście należy uruchamiać z commandline. Wynik rozmowy wirtualnych dyskutantów ląduje w katalou output jako html.
GIT: https://github.com/kierowca-procesora/debater-v1
Dla tych co nie mają GIT :-) wszystko w zip na końcu postu debater-v1.zip.

Domyślne definicje uczestników rozmowy to:

Przebieg rozmowy na sprawiedliwych parametrach przebiegał następująco:

[2024-01-31 22:15:29] [judge]:

CO LEPSZE? PC czy APPLE? ZACZYNAJMY!

[2024-01-31 22:15:55] [obronca-apple]:

Wysoki Sądzie, Ja obronca-APPLE. Argumentując za przewagą komputerów Apple nad PC, pragnę najpierw podkreślić znaczenie jakości wykonania, które od lat jest znakiem rozpoznawczym produktów Apple. Komputery te są zbudowane z wysokiej jakości materiałów, takich jak stop aluminium, co przekłada się na ich trwałość i design. Oferują one również system operacyjny macOS, który jest nie tylko niezwykle intuicyjny, ale także mniej podatny na wirusy i złośliwe oprogramowanie niż systemy operacyjne wykorzystywane w komputerach PC. macOS zapewnia też lepszą integrację z innymi urządzeniami Apple, takimi jak iPhone czy iPad, co jest nieocenione dla użytkowników w pełni zaangażowanych w ekosystem Apple. Ponadto, komputery Apple charakteryzują się wysoką wartością odsprzedaży, co jest ważnym aspektem przy podejmowaniu decyzji o zakupie.

[2024-01-31 22:16:23] [obronca-pc]:

Wysoki Sądzie, Ja obrońca-PC. Odpowiadając na argumenty mojego szanownego oponenta, pragnę zauważyć, że komputery PC oferują znacznie większą elastyczność i możliwości konfiguracji niż komputery Apple. Klienci mają szeroki wybór komponentów i mogą budować systemy dopasowane do swoich indywidualnych potrzeb i budżetów. W przeciwieństwie do zamkniętego ekosystemu Apple, PC oferuje wolność wyboru systemu operacyjnego, w tym Windows, Linux lub inne alternatywne rozwiązania.

Co więcej, PC są zdecydowanie bardziej dostępne cenowo w porównaniu do komputerów Apple, oferując lepszy stosunek ceny do wydajności. Użytkownicy mają możliwość aktualizacji poszczególnych komponentów, co przedłuża żywotność ich urządzeń i jest bardziej ekologiczne, w przeciwieństwie do produktów Apple, które często wymagają zakupu nowego sprzętu w przypadku przestarzałych komponentów.

Dodatkowo, w świecie gier i oprogramowania profesjonalnego, komputery PC dominują dzięki swojej wydajności i kompatybilności. Szeroki zakres oprogramowania dostępnego dla PC, w tym specjalistyczne i niszowe aplikacje, czyni je idealnym wyborem dla profesjonalistów z różnych branż. O ile macOS ma swoje zalety, to Windows jest liderem w zakresie oprogramowania biznesowego i produktywności.

Wysoki Sądzie, komputery PC zdecydowanie przewyższają komputery Apple pod względem dostosowania, ceny, wydajności i dostępności oprogramowania.

[2024-01-31 22:16:25] [judge]:

JA SĘDZIA DECYDUJĘ ŻE, PROSZĘ STRONY O WIĘCEJ ARGUMENTÓW.

[2024-01-31 22:16:48] [obronca-apple]:

Wysoki Sądzie, Ja obronca-APPLE. Rozumiem potrzebę dalszego argumentowania. Kwestia optymalizacji i wydajności jest jedną z najmocniejszych stron komputerów Apple. Dzięki własnym chipom, takim jak M1 i M2, które Apple wprowadziło do swoich najnowszych modeli, komputery Mac osiągają niezrównane poziomy wydajności przy jednoczesnym zachowaniu energooszczędności. To przekłada się na dłuższy czas pracy na baterii, co jest niezwykle istotne dla użytkowników mobilnych.

Należy także podkreślić, że Apple zapewnia znacznie lepszą obsługę klienta i serwis niż większość producentów komputerów PC. Klienci mogą liczyć na wsparcie w sklepach Apple Store na całym świecie oraz korzystać z rozległej bazy wiedzy dostępnej online.

Ponadto, w kontekście twórców zawartości, profesjonalistów z branży graficznej, muzycznej i filmowej, komputery Apple są standardem branżowym. Oprogramowanie takie jak Final Cut Pro, Logic Pro, i wiele innych aplikacji branżowych są zoptymalizowane dla macOS, oferując użytkownikom płynność pracy i stabilność, której nie zapewniają komputery PC.

Integracja sprzętowa i oprogramowaniowa, którą oferuje Apple, zapewnia bezproblemowe wrażenia użytkownika. Użytkownicy są gotowi zapłacić więcej za produkty, które „po prostu działają” bez konieczności konfiguracji czy rozwiązywania problemów zgodności. Wysoki Sądzie, komputery Apple gwarantują wyższą jakość ogólnego doświadczenia użytkownika, którą jest trudno przekroczyć w świecie PC.

[2024-01-31 22:17:17] [obronca-pc]:

Wysoki Sądzie, Ja obrońca-PC. Doceniam zaawansowanie technologiczne chipów M1 i M2, jednak nie można pominąć faktu, że komputery PC oferują znacznie szerszy wybór procesorów i kart graficznych, które mogą być dostosowane do specyficznych potrzeb użytkowników, od prostych zadań biurowych po zaawansowane obliczenia naukowe i wizualizacje 3D. W świecie PC, użytkownicy mogą wybrać między najnowszymi procesorami Intel, AMD, a także topowymi kartami graficznymi NVIDIA i AMD, co umożliwia zbudowanie maszyn o niebywałej potędze obliczeniowej.

Jeśli chodzi o kwestię serwisu, nie można zapomnieć, że PC są wspierane przez ogromną społeczność użytkowników i specjalistów, którzy często oferują pomoc i wsparcie techniczne za darmo lub przy niższym koszcie niż oficjalny serwis Apple. Dodatkowo, części zamiennych i komponentów do PC jest pełno na rynku, co sprawia, że naprawy i modernizacje są mniej kosztowne i bardziej dostępne niż w przypadku komputerów Apple.

Chociaż Apple może być popularne w niektórych branżach twórczych, to komputery PC są równie mocne w świecie edycji wideo, produkcji muzycznej i grafiki 3D. Znane aplikacje takie jak Adobe Premiere, After Effects, daVinci Resolve czy Autodesk 3ds Max działają wyśmienicie na PC, oferując użytkownikom profesjonalne narzędzia niezbędne w ich pracy.

Wysoki Sądzie, elastyczność, możliwość wyboru i dostosowania sprzętu, dostępność komponentów i części zamiennych, szeroki wybór oprogramowania, oraz wsparcie społeczności, to tylko niektóre z kluczowych atutów komputerów PC, które przemawiają za ich przewagą nad komputerami Apple. Zdecydowanie argumenty te pokazują, że komputery PC są lepszym wyborem dla szerokiego spectrum użytkowników oraz potrzeb.

[2024-01-31 22:17:50] [judge]:

JA SĘDZIA DECYDUJĘ ŻE, OGŁASZAM ZWYCIĘZCĘ - obronca-PC.

Po wysłuchaniu obu stron, stwierdzam, że argumenty przedstawione przez obrońcę-PC dotyczące elastyczności, możliwości konfiguracji, dostępności cenowej, wydajności, dostępności oprogramowania oraz wsparcia społeczności są bardziej przekonujące dla szerszego spektrum użytkowników. O ile produkty Apple są znane z jakości, integracji i optymalizacji, to komputery PC oferują większą wolność wyboru i dostosowania do indywidualnych potrzeb, co jest kluczowe dla wielu użytkowników i profesjonalistów. Ponadto, możliwość modernizacji i łatwości serwisowania PC przemawia za ich długoterminową wartością i praktycznością. Z tych powodów, uznaję argumenty obrońcy-PC za bardziej przekonujące w kontekście ogólnej dyskusji na temat przewagi jednego typu komputerów nad drugim.

[2024-01-31 22:18:09] [obronca-apple]:

Wysoki Sądzie, Ja obronca-APPLE. Przyjmuję decyzję Sądu z pokorą i szacunkiem. Przepraszam mojego szanownego oponenta, obrońcę-PC, za wszelkie niedogodności spowodowane moją pasją do komputerów Apple. Rozumiem, że choć komputery Apple są cenione za swoją optymalizację i design, nie uwzględniłem wystarczająco potrzeb i preferencji wszystkich użytkowników, a także wszechstronności i dostępności komputerów PC, które są niewątpliwie bardzo ważne. Mój błąd polegał na zbyt wąskim spojrzeniu na temat, opartym głównie na osobistej preferencji i zaufaniu do marki Apple, nie doceniając przy tym elastyczności i otwartości świata PC, które są kluczowe dla wielu użytkowników. Dziękuję za tę lekcję i za możliwość uczestnictwa w tej debacie.

[2024-01-31 22:18:17] [obronca-pc]:

Jako obrońca komputerów PC, doceniam Twoje przemyślenia i szacunek do procesu dyskusji, jednakże moja rola w tej wymianie zdań nie wymaga już dalszej odpowiedzi, ponieważ Sędzia podjął decyzję. Cieszę się, że mogliśmy przedstawić nasze argumenty w sposób cywilizowany i rzeczowy, i że Sąd wysłuchał obu stron zanim wydał werdykt. Dziękuję za debatę i życzę Ci wszystkiego najlepszego w przyszłych dyskusjach i wyborach technologicznych.

[2024-01-31 22:18:38] [judge]:

Dziękuję obu stronom za udział w dyskusji i za szacunek, z jakim traktowaliście się nawzajem oraz proces sądowy. Debaty technologiczne często wywołują silne emocje i przywiązanie do ulubionych marek czy platform, ale ważne jest, abyśmy pamiętali o otwartości na różne perspektywy i argumenty. Wasza wymiana zdań była przykładem konstruktywnej debaty, gdzie obie strony przedstawiły ważne i przemyślane argumenty. Ostateczna decyzja nie umniejsza wartości produktów Apple, które wciąż pozostają wyborem wielu ze względu na ich design, optymalizację i ekosystem. Równocześnie, wybór PC jako bardziej elastycznej i dostępnej opcji odzwierciedla różnorodność potrzeb i preferencji użytkowników. Jeszcze raz dziękuję i zamykam tę sesję sądową.

5

Ogólnie tak średnio rozumem ideę tego programu/nakładki na GPT,
ALE
Z tego co rozumiem - wygrało PC, więc podoba mi się :D :D :D

0
cerrato napisał(a):

Z tego co rozumiem - wygrało PC, więc podoba mi się :D :D :D

Autor wątku cię wkręca. Korzysta z z openai który ma mocny bias w kierunku zadowalania gustów mas i przekazywania podprogowego message.

Przyłącz się do hordy!

0

Inicjowanie dyskusji GPT z GPT pozwala sięgnąć po głębsze zasoby sieci, o które trudno jest zapytać w zwykłym prompt. Owszem jest to bardziej czasochłonne i kosztowne ale nie wymaga zaangażowania ani wiedzy człowieka by pozyskać z AI bardziej specjalistyczne informacje.

Nawiązując do wpisu na mikroblogu, w którym jest link do jakiegoś bzdurnego artykułu o tym jak tworzyć dokumentację - przygotowałem a właściwie zainicjowałem "wywiad" z dowoma ekspertami IT, który powiedzieli jak tworzyć dokumentację.
Przebieg rozmowy w załączniku.

output-2024-02-01_114014.html

0
4w0rX4t4X napisał(a):

Inicjowanie dyskusji GPT z GPT pozwala sięgnąć po głębsze zasoby sieci, o które trudno jest zapytać w zwykłym prompt.

Dobra, dobra, ale chińskiego pokoju to ty w to nie mieszaj. Generować koszty, tracić energię, czy dyskutować to każdy potrafi. Lepiej powiedz jak wydobyć z tego wartościową esencję.

0
loza_prowizoryczna napisał(a):
4w0rX4t4X napisał(a):

Inicjowanie dyskusji GPT z GPT pozwala sięgnąć po głębsze zasoby sieci, o które trudno jest zapytać w zwykłym prompt.

Dobra, dobra, ale chińskiego pokoju to ty w to nie mieszaj. Generować koszty, tracić energię, czy dyskutować to każdy potrafi. Lepiej powiedz jak wydobyć z tego wartościową esencję.

Kolejnym zapytaniem dla którego "promptem" będzie cała dyskusja - ale nad tym dopiero pracuję. Nie wiem czy to jedyna słuszna droga. Pewnie nie.
Widzę jednak, że w tej metodzie jest jakiś dodatkowy potencjał. Tak dla jaj zainicjowałem dyskusję ekspertów na temat:
"Gdzie wybrać się z kolegami? Na dziwki czy do ZOO?"
i w sumie ciężko byłoby jednym promptem te wszystkie informacje wyciągnąć a tak GPT sam się "wylewa".

output-2024-02-01_152020.zip

Musialem zrobić ZIP bo nie da się załącznika w HTML dołączyć

0
4w0rX4t4X napisał(a):

"Gdzie wybrać się z kolegami? Na dziwki czy do ZOO?"
i w sumie ciężko byłoby jednym promptem te wszystkie informacje wyciągnąć a tak GPT sam się "wylewa".

Jednym promptem to ciężko (chociaż seed jest ważny) ale przecież GAN to już historia. Ty stary dinozaur jesteś.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1