Wątek przeniesiony 2023-08-05 11:44 z Webmastering przez Riddle.

Jak utworzyć plik HTML?

0

Witam. Korzystam z kursu na youtubie użytkownika overment część druga jak zapisać zmiany - kurs gita po polsku #2/12 i w minucie 3:36 tworzy plik HTML jak mam to zrobić w GitHub Deskopt?

4

Jak masz linuksa to touch myFile.html Jak masz windowsa to robisz w notatniku i zmieniasz rozszeżenie na html. Tylko uważaj żeby nie zrobić myfile.html.txt XD

0
KamilAdam napisał(a):

Jak masz linuksa to touch myFile.html Jak masz windowsa to robisz w notatniku i zmieniasz rozszeżenie na html. Tylko uważaj żeby nie zrobić myfile.html.txt XD

już zmieniłam rozszerzenie ale nic nie ma w tym pliku a u autora filmiku coś jest

3

a co byś chciala zeby bylo w tym pliku?

1
Nikto0 napisał(a):
KamilAdam napisał(a):

Jak masz linuksa to touch myFile.html Jak masz windowsa to robisz w notatniku i zmieniasz rozszeżenie na html. Tylko uważaj żeby nie zrobić myfile.html.txt XD

już zmieniłam rozszerzenie ale nic nie ma w tym pliku a u autora filmiku coś jest

w sensie podstawowy szkielet typu <!DOCTYPE html>, head, body, meta itp.? Tu masz podstawowy szkielet, jak wyglądają pliki HTML:
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Learn/HTML/Introduction_to_HTML/Document_and_website_structure
chyba, że o co innego chodzi, ale nie wiem, jak wygląda kod z filmiku.

1
Nikto0 napisał(a):
KamilAdam napisał(a):

Jak masz linuksa to touch myFile.html Jak masz windowsa to robisz w notatniku i zmieniasz rozszeżenie na html. Tylko uważaj żeby nie zrobić myfile.html.txt XD

już zmieniłam rozszerzenie ale nic nie ma w tym pliku a u autora filmiku coś jest

Coś nie gra ... robisz te kursy odtwarzajac kropka za kropką i ani kroku wiecej ?
Nie wyobrażam sobie uczenia się czekokolwiek bez samodzielnosci, a widzę te kursy coraz bardziej robisz metodą "ciągnę sznurek - banan spada"

0
Nikto0 napisał(a):
KamilAdam napisał(a):

Jak masz linuksa to touch myFile.html Jak masz windowsa to robisz w notatniku i zmieniasz rozszeżenie na html. Tylko uważaj żeby nie zrobić myfile.html.txt XD

już zmieniłam rozszerzenie ale nic nie ma w tym pliku a u autora filmiku coś jest

Soluszyn do plików HTML ma @johnny_Be_good
Idzcie na kawę, na spacer ...

0

Hm, z jakiego edytora kodu korzystasz?
Autor na filmie korzysta z dwoch programow, esytor kodu phpstorm(to duze okno) i ,terminala’ zsh.
Klika prawym przyciskiem myszy w edytorze phpsotrm i tworzy nowy plik nadajac mu rozszerzenie html.
Robilas tak?
Phpstorm tworzy szkielet html dodatkowo w pliku w tym wypadku, Ty mozesz to skopiowac z dowolnego miejsca(masz link powyzej).

Generalnie masz utworzone lokalne repozytorium na tym etapie filmu, jakis folder na Twoim dysku twardym, w tym folderze powinien znalezc sie plik html, tutaj index.html, w tym folderze powinien juz byc plik .gitignore.
Autor tworzy plik html za pokoca edytora kodu phpstorm ale jesli korzystasz z czegos innego mozesz taki plik stworzyc bezposrednio w tym folderze, np z notatnika. Vs code zadziala tak samo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1