Wątek przeniesiony 2023-02-04 16:28 z Webmastering przez Riddle.

Wybór technologii do bloga

0

Witam.
Mam za zadanie postawić prostego bloga dla kogoś.
Jestem frontendowcem (Vue) i zastanawiam się nad połączeniem czystego Vue z Strapi.
Nuxta jeszcze nie ruszam, gdyż jego naukę zaplanowałem na późniejszy czas.
Druga opcja, to napisanie tego samemu w czystym PHP (OOP).
Zależy mi na jak najprostszym deploy'u i kosztach hostingu.
Czy macie może jakieś propozycje jakie rozwiązanie wybrać ? A może są jeszcze jakieś inne rozwiązanie pasujące pod mój przypadek ?

Z góry dzięki za pomoc :)

4

Static site generator? A jak nie to WordPress, pisanie silnika blogowego od zera to karkołomny pomysł.

0

Mam za zadanie postawić prostego bloga dla kogoś.

Nie to, żebym chwalił Wordpressa od strony technologicznej, ale tego, "milion much nie może się mylić".

Chociaż ja preferuję Blogspot (blogger.com).

Druga opcja, to napisanie tego samemu w czystym PHP (OOP).

Jeśli masz i tak użyć tego marnego języka, to czemu nie użyć Wordpressa?

Poza tym rozwiązania oparte o JS:
Gatsby, Next.js

0

czyste VUE to jest średni pomysł pod kątem SEO.
Aplikacje spa generowane są po stronie klienta wiec crawlery muszą potrafić odpalić JS (a dalej sporo tego nie potrafi).
Musisz iść w stronę SSR/SSG. Jak ma być prosto to jakiś static site generator oparty o to co znasz (vue).
Na szybko patrząc w docsach nuxt’a widzę sekcje SSG więc albo to albo php.

tylko że wiesz, headless CMS to nie jest rozwiązanie dla każdego, może prościej iść w jakiegoś wordpressa bez rozwiązań headless.

0

Postaw Wordpressa i tyle.

1
maciej790 napisał(a):

Jestem frontendowcem (Vue) i zastanawiam się nad połączeniem czystego Vue z Strapi.
Nuxta jeszcze nie ruszam, gdyż jego naukę zaplanowałem na późniejszy czas.
Druga opcja, to napisanie tego samemu w czystym PHP (OOP).

Nie pisz nic samemu, ten projekt tego nie wymaga.

Zależy mi na jak najprostszym deploy'u i kosztach hostingu.
Czy macie może jakieś propozycje jakie rozwiązanie wybrać ? A może są jeszcze jakieś inne rozwiązanie pasujące pod mój przypadek ?

No mógłby to być jakiś generator stron jak Jekyll, squarespace, etc.

0
maciej790 napisał(a):

Witam.
Mam za zadanie postawić prostego bloga dla kogoś.
Jestem frontendowcem (Vue) i zastanawiam się nad połączeniem czystego Vue z Strapi.
Nuxta jeszcze nie ruszam, gdyż jego naukę zaplanowałem na późniejszy czas.
Druga opcja, to napisanie tego samemu w czystym PHP (OOP).
Zależy mi na jak najprostszym deploy'u i kosztach hostingu.
Czy macie może jakieś propozycje jakie rozwiązanie wybrać ? A może są jeszcze jakieś inne rozwiązanie pasujące pod mój przypadek ?

Z góry dzięki za pomoc :)

Kod takiego bloga w php można znaleźć na githubie, trzeba by pewnie trochę podłubać w html/css. Tak jak wyżej napisane jeśli chcesz maksimum efektu przy minimum wysiłku to wordpress.

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0