Nie mogę zaktualizować globalnej paczki npm

0

Mam globalnie zainstalowaną paczkę npm-check-updates. Po wywołaniu komendy (w dowolnym katalogu) npm --version otrzymuję 12.1.0. Chcę ją zaktualizować do najnowszej wersji. Próbowałem już npm install -g npm-check-update oraz npm install -g [email protected], jednak cały czas wersja to 12.1.0. Co ciekawe po odinstalowaniu paczki npm uninstall -g npm-check-updates komenda ncu wciąż działa (w dowolnym katalogu). Skąd to się bierze? Po odinstalowaniu paczka znika z katalogu C:\Users\User\AppData\Roaming\npm. Po ponownym zainstalowaniu -g gdy wywołam C:\Users\User\AppData\Roaming\npm\ncu --version to dostaję poprawnie 12.5.9, ale samo ncu znów zwraca 12.1.0. Próbowałem już z czyszczeniem cache oraz instalacją tej paczki z flagą --force. Jak się pewnie domyśliliście ze ścieżek używam Windows (11).

Wydaje mi się, że cmd wywołuje jakieś ncu z innej lokalizacji zamiast globalnej paczki. Można to jakoś sprawdzić co zostało wywołane? Jak już wspomniałem wyżej tak jest w dowolnym katalogu, mam pewność, że to co wywołuję to nie jest lokalnie zainstalowana paczka.

2

Na samym początku sprawdziłbym, czy możesz zaktualizować tą paczkę do tej wersji, którą chcesz przez npm outdated -g. Może wszystko jest w porządku tylko po prostu jakiś inny moduł wymaga bieżącej wersji i blokuje aktualizacje.

cabron4p napisał(a):

Wydaje mi się, że cmd wywołuje jakieś ncu z innej lokalizacji zamiast globalnej paczki. Można to jakoś sprawdzić co zostało wywołane? Jak już wspomniałem wyżej tak jest w dowolnym katalogu, mam pewność, że to co wywołuję to nie jest lokalnie zainstalowana paczka.

https://stackoverflow.com/questions/5926672/where-does-npm-install-packages

npm root -g -> pozwala sprawdzić w jakim folderze instalują się globalne paczki

oraz

npm list -g --depth=0 -> wyświetla wszystkie globalne paczki, które zainstalowaliśmy

0

npm outdated -g zwraca dwie inne paczki, nie ma nic z npm-check-updates.

npm root -g zwraca C:\Users\User\AppData\Roaming\npm\node_modules. W tym katalogu jest katalog npm-check-updates z wersją 12.5.9 w pliku package.json.

npm list -g --depth=0 zwraca +-- [email protected] jednak wciąż ncu --version zwraca 12.1.0. Po odinstalowaniu npm uninstall -g npm-check-updates linijka +-- [email protected] znika ze zainstalowanych globalnie paczek, jednak ncu wciąż działa, w cmd, w powershell, w dowolnym katalogu... Jak? Przecież nie jest zainstalowane.

2

A spróbuj jeszcze użyć komendy where (where ncu) w konsoli, żeby sprawdzić czy gdzieś jest skrót do tego polecenia w systemie.

EDIT:

Ewentualnie poszukaj jakieś alternatywy, bo zauważyłem, że w bashu ona działa, ale np w powershellu nie ma żadnego efektu

Przechwytywanie.JPG

0

where ncu rozwiązało problem. npm-check-updates "siedziało" w katalogu C:\Program Files\nodejs\. Usunąłem stamtąd, zainstalowałem globalnie i teraz wszystko śmiga. Dziękuję za pomoc!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1