Programowanie telewizora

0

Witam, bardzo mnie ciekawi na jakiej zasadzie odbywa sie takie programowanie tzn. czy wysyla sie za pomoca funckji jakies sygnaly z pilota do telewizora ? W jakim jezyku jest napisane takie oprogramowanie, a moze ktos z Was pisal juz kod do telepudla.
Pytanie moze wydaje sie banalne, ale prosze o szczerze i nie przesmiewcze wypowiedzi, gdyz jak najbardziej mnie to zastanawia.

Pozdrawiam

0

pilot wysyła telewizorowi fale podczerwone. takie mruganie, trochę na podobnej zasadzie co alfabet morse'a. jeśli masz jakąkolwiek cyfrową kamerę/aparat, to popatrz na ekran tego, kiedy w kierunku obiektywu skierujesz pilota i naciśniesz jakiś klawisz. tam to będzie widoczne. a żeby nie było pomyłek, że np dvd odbiera zmianę kanału na telewizorze jako polecenie wysunięcia szufladki, każdy producent ustala własną częstotliwość i sekwencję mrugnięć, w jakimś mniej lub bardziej konkretnym wzajemnym porozumieniu. google naprawdę nie bolą: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pilot_zdalnego_sterowania
telepudło z racji stosunkowo niewielkiego zagmatwania programują oni pewnie w języku maszynowym. przynajmniej te normalne telepudła. inteligentne telewizory szajsunga i sonego już się spodziewam w języku wysokopoziomowym.

0

Przy włączaniu telewizorów Samsunga pojawia się logo Javy, więc stawiałbym na ten język, między innymi.

0

Nie znam niskopoziomowych zagadnień z tego zakresu, ale wiem, że telewizory typu Samsung Smart TV można programować za pomocą języka JavaScript oraz Samsung Smart TV SDK. W tym przypadku nie programujesz pilota lub samego telewizora, a piszesz aplikację internetową, którą następnie możesz odpalić w samsungowej platformie w telewizorze. Może to być dowolna aplikacja webowa, która zamiast reagować na kliknięcia myszki i dane wejściowe z klawiatury, reaguje na przyciski wciskane na pilocie od telewizora. Reakcje na te zdarzenia możesz odczytać za pomocą SDK. Sam pilot wysyła do telewizora sygnały w postaci fal podczerwonych, które oprogramowanie zainstalowane w telewizorze analizuje i podejmuje po odbiorze sygnału odpowiednią akcję. Niestety na temat tych zagadnień nic więcej Ci nie napiszę, bo nie mam takiej wiedzy. ;)

0

Na samym telewizorze jest zainstalowany zwykly linux. No moze nie taki zwykly bo to jest specjalnie sklejona dystrybucja. Jest tam uruchomiony webkit na ktorym odpalane sa programy napisane przez developerow w javascriptcie i html.

0
ja_nie_debica napisał(a):

Jest tam uruchomiony webkit na ktorym odpalane sa programy napisane przez developerow w javascriptcie i html.

może napisz o jakim telewizorze piszesz? W moim smart TV przykładowo jest brandowany android a aplikacje pisane są w javie

0
Patryk27 napisał(a):

Przy włączaniu telewizorów Samsunga pojawia się logo Javy, więc stawiałbym na ten język, między innymi.

Własnie się zawsze nad tym zastanawiam, czy rzeczywiście tak to działa. Ale pewnie w ten sposób to działa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1