Jak mogę odwołać się w Class do przycisku w Form1?

2018-12-11 20:10
Kaczor212
0

Jak mogę odwołać się w Class do przycisku w Form1? W skrócie chodzi mi o to, że gdy wcisnę button1 ( z form1) to zostanie zrobione to i to (w Class). Zaimportowałem form1, który ustawiłem na publiczny, a sam przycisk jako friend. Kod typu

If Form1.Button1.value = True Then

nie jest poprawny.

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2018-12-11 22:04

Pozostało 580 znaków

2018-12-11 20:45
0

Abstrahując już od Form1.Button1.Value = true, to utwórz obiekt klasy Form1 i z tego obiektu wykonaj kod pod przyciskiem. Ale raczej nie powinien on robic nic na interfejsie, ani z niego korzystać, bo możesz się zdziwić...

edytowany 2x, ostatnio: Marcin.Miga, 2018-12-11 20:45

Pozostało 580 znaków

2018-12-11 21:08
Kaczor212
0

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Chodzi mi o to, aby po kliknięciu przycisku z form1 zrobiło się to co mam w Class. Nie mogę wpisać bezpośrednio kodu pod przyciskiem w form1. Robiłem coś kiedyś (bez class majac jedno form) takiego typu:
Dodałem przycisk wyboru: gdy był zaznaczony to po kliknięciu przycisku coś się robiły, gdy nie był to robiło się coś innego:

if OptionButtonE.Value = True Then
...
End if

I chodzi mi o coś podobnego. W momencie, gdy zostanie naciśnięty przycisk z formularza1 to zostanie wykonana czynność z Class.

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2018-12-11 22:05
Wstawiaj kod w znaczniki kolorujące składnię – ```vbnet przed kodem, a po kodzie samo ``` - furious programming 2018-12-11 22:05

Pozostało 580 znaków

2018-12-11 21:15
0

To zdecyduj się, gdzie chcesz co wykonać, bo dwa razy napisałeś zupełnie różne rzeczy

Pozostało 580 znaków

2018-12-11 21:18
Kaczor212
0

Wydaje mi się, że napisałem dwa razy to samo.

Pozostało 580 znaków

2018-12-11 21:57
0
Kaczor212 napisał(a):

Jak mogę odwołać się w Class do przycisku w Form1?

vs

Kaczor212 napisał(a):

Chodzi mi o to, aby po kliknięciu przycisku z form1 zrobiło się to co mam w Class.

Faktycznie to samo...

Pozostało 580 znaków

2018-12-11 22:11
Kaczor212
0

Metodą prób i błędów zobaczyłem, że If Form1.Button1.Enabled Then robi to co chciałem uzyskać. Jednak Mając w Form1 zdefiniowane x as double w jaki sposób w Class1 mogę się odwołać do wartości x z Form1? W Class1 zdefiniowałem x as double i wpisałem x = Val(Form1.TextBox1.Text) jednak to nie działa tak jak bym chciał. Związane jest to z tym, że x ponownie zdefiniowałem w klasie. W jaki sposób mogę zaimportować zmienną zdefiniowaną w Form1 do Class1?

Pozostało 580 znaków

2018-12-11 23:05
Kaczor212
0

Po prostu zadanie to można wykonać na kilka sposobów. Innym sposobem (jak dla mnie lepszym) byłoby:
W Class1 określenie (nie wiem jak) globalnej komendy np. CommandA, w której wykonane byłoby wstawienie punktu o współrzędnych x, y, z do programu graficznego. Współrzędne te byłyby globalne(zapisane w Form1), ale też nie wiem jak to można uzyskać. Następnie pod przyciskiem w Form1 dać kod wykonujący komendę CommandA (nie wiem jak).
Jak się można domyśleć dopiero zaczynam przygodę z programowaniem w VB .NET, wcześniej stosowałem VB w programie graficznym, ale daje za mało możliwości tworzenia nowych funkcji, a powyższe zadanie dałoby mi podstawy w zrozumieniu jak działa .NET.
Nie bez powodu piszę to w dziale Newbie, więc proszę o wyrozumiałość.

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0