Jak z Form2 odwołać się do metody/zmiennej Form1?

0

Witam. Pytanko jak w temacie, dokladnie chodzi jak z form2 zmienić selectedindex comboboxa?

1
  1. W Form1 zrób metodę public void JakaśMądraNazwaMetody(int index), w niej zawrzyj logikę zmiany selectedindex comboboxa.
  2. W Form2 zrób pole typu Form1 o nazwie form1 oraz zawrzyj konstruktor public Form2(Form1 form1) { this.form1 = form1; }.
  3. W Form1 wywołaj Form2 przez new Form2(this).
  4. W Form2 wywołaj po prostu this.form1.JakaśMądraNazwaMetody(666).
0

Musiałem przenieść niektóre metody z form2 do innej osobnej klasy, wszystkie punkty paliły na panewce a tymbardziej tworzenie nowej instancji Form1(gdyż stara zawiera info co jest w ComboBox dodane dynamicznie)

Pomogło mi dopiero to:

if (System.Windows.Forms.Application.OpenForms["Form1"] != null)
                        {
                            (System.Windows.Forms.Application.OpenForms["Form1"] as Form1).SetIComboBox(jakaś zmienna, jakaś zmienna);
                        } 

Temat do zamknięcia, dzięki SomeKid

0

Nie dość, że zrobił coś innego niż mu napisałem, a do tego jak można przeczytać schrzanił kilka innych rzeczy, to jeszcze mnie przezywa. :(

A @furious programming nawet wątku dobrze zamknąć nie potrafi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1