Problem z przypisaniem wlasnosci w atrybucie typu bool

0

witam mam problem z przypisaniem wlasnosci w atrybucie typu bool. Przykladowo gdy umieszam taki kod gdy czyta z konsoli t i tak zostaje nadal false;

class program
    {

       
        private bool prawdaczyfalsz = false;


        public void podajdane()
        {

            string odpowiedz;
            Console.WriteLine("Czy prawdalubfalsz? Wpisz t - tak lub n - nie");
            odpowiedz = Console.ReadLine();

            if (odpowiedz == "t")
            {               
                prawdaczyfalsz = true;
            }

            else
            { 
               prawdaczyfalsz = false;
                
            }
        
            Console.ReadLine();
            Console.Clear();
        }
0

Jak to mówią... "U mnie działa" :D

Czy prawdalubfalsz? Wpisz t - tak lub n - nie
t
True // Console.WriteLine(prawdaczyfalsz);
0
class program
{

    private bool prawdaczyfalsz = false;
}
    public void podajdane()
    {
       Console.ReadLine();
        string odpowiedz;
        Console.WriteLine("Czy prawdalubfalsz? Wpisz t - tak lub n - nie");
        odpowiedz = Console.ReadLine();

        if (odpowiedz == "t")
        {               
            prawdaczyfalsz = true;
        }

        else
        { 
           prawdaczyfalsz = false;

        }

        
        Console.Clear();
    }

Tak zaczeło działać. Dopiero po wpisaniu Console.ReadLine(); na poczatku funkcji. Dlaczego tak a inaczej nie czyta odpowiedzi ? Przecież jest odpowiedz = Console.ReadLine();

0
Bogaty Polityk napisał(a):

Tak zaczeło działać. Dopiero po wpisaniu Console.ReadLine(); na poczatku funkcji. Dlaczego tak a inaczej nie czyta odpowiedzi ? Przecież jest odpowiedz = Console.ReadLine();

Twój Console.ReadLine() na początku programu jest całkowicie zbędny - to tylko czyta linię wpisaną z klawiatury do naciśnięcia entera - ale do niczego tej wartości nie przypisujesz, więc jest to niepotrzebne.

odpowiedz = Console.ReadLine(); - to zapisuje wpisaną z klawiatury wartość do zmiennej odpowiedz

Na końcu musisz tylko dodać Console.WriteLine(prawdaczyfalsz); - to wypisze na ekran wartość true lub false.

Reasumując, @WeiXiao wszystko już pokazał Ci :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1