Wątek przeniesiony 2015-09-03 10:57 z C# i .NET przez ŁF.

Przekonwertowanie typu bool na int

0
int liczba;
                Console.ReadKey(Convert.ToInt32(liczba)); 

co tutaj jest źle? Nie wiem czemu to może nie działać.

0

A co chcesz zrobić?

0

Chcę wczytać liczbę przez użytkownika do zmiennej liczba.

2

To dlaczego próbujesz do metody pobierającej jeden znak przekazać niezainicjowaną zmienną liczbową? Jak możesz sprawdzić w dokumentacji argument tej funkcji oznacza kompletnie co innego.

Musisz pobrać linię za pomocą metody ReadLine i dopiero wynik tej metody przekazać do Convert.ToInt32.

0
 Console.ReadLine(Convert.ToInt32(liczba));
0

Zastanów się czym różni się dostarczanie informacji metodom od pobierania wyniku ich działania. To nie ty masz dostarczyć metodzie ReadLine dane (bo ich nie masz), a ona tobie.

0
liczba = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
0

Yup.

0

to w c# nie można jakoś normalnie do inta przypisać wartości użytkownika, trzeba konwertować?

0
Biały Młot napisał(a):

to w c# nie można jakoś normalnie do inta przypisać wartości użytkownika, trzeba konwertować?

Meoda statyczna ReadLine() zwraca wartość jako string, więc jak chcesz liczbę całkowitą musisz to przekonwertować.

0
Biały Młot napisał(a):

to w c# nie można jakoś normalnie do inta przypisać wartości użytkownika, trzeba konwertować?

Właśnie takie zachowanie jest normalne, bo użytkownik wpisuje ciąg znaków :P

PS. Ciekawy temat ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1