Pobieranie znaku z klawiatury

0

Hej, w Javie robi się to za pomocą: Scanner scanner = new Scanner(System.in);

To co pogrubiłem może nazywać się tak samo jak nazwa obiektu? Potem będę się odwoływać do tego jak będę chciał coś pobrać od użytkownika, pytanie czy taka sama nazwa nie robi problemu?

0

I jeszcze jedno pytanie:

(100) - 51;

Czy to jest liczba z przedziału <-50, 50> ?

Dziękuję.

0

Można i nie będzie żadnych problemów bo używasz małej litery s a klasa Scanner dużej, wydaję mi się że problem byłby jakbyś zapisał dużą literą.

100-51 =49 czy jak?

0

Nie, nie to jest element z losowania, tak rozpisałem liczby, które będzie losować. Mam przedział <-50, 50> i zastanawiam się czy te liczby, które napisałem są dokładnie z tego przedziału.

0

Nie.

nextInt(101) - 50;

@atmal, kompilatorowi nie przeszkadza

Scanner Scanner = new Scanner(System.in);

Problem będzie miała osoba czytająca kod, wywołania typu

Scanner.nextLine()

wyglądają jak wywołania metody statycznej z klasy Scanner, a nie są nimi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1