Wczytywanie znaku z klawiatury

0

Witam,
napisałem sobie program liczący, problem polega na tym, że podczas wyboru w tym przypadku '1', nie wczytuje z klawiatury.
Czy ten fragment jest poprawny do wczytania znaku z klawiatury ?

char wybor;
..
      getc(stdin);
        scanf("%c", &wybor);

Po rozwiązaniu tego problemu, chciałbym zaimplementować tablice, gdzie będą przechowywane dane podanej figury, oraz osobno wynik[].

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <math.h>

    float obw_kwadrat(float x)
    {
        return 4*x;
    }
    float pole_kwadrat(float x)
    {
        return pow(x,2);
    }
    float obw_prostokat(float x, float y)
    {
        return (2*x)+(2*y);
    }
    float pole_prostokat(float x,float y)
    {
        return x*y;
    }
    float pole_kolo(float r)
    {
        return M_PI*r;
    }
float obw_kolo(float r)
    {
        return 2*M_PI*r;
    }
int main(void)
{
    float wynik;
    float a;
    char wybor;
    while (1){
        fflush(stdout);
        printf("Wybierz operację: \n 1. Obwód kwadratu\n 2. Pole kwadratu\n 3. Obwód prostokata\n 4. Pole prostokata\n 5. Pole koła\n 6. Obwód koła\n");
        getc(stdin);
        scanf("%c", &wybor);

    switch(wybor){
    case '1':
    {
        printf("Obwód kwadratu. Podaj wartość a: ");
        scanf("%f", &a);

        wynik = obw_kwadrat(a);
        printf("Wynik: ", &wynik);
        break;
    }
    default:
        {
            printf("błąd");
        }
    }

    }
    return 0;
}
 
0

Ten pierwszy, krótki listing - napisz po kolei co on robi, ze szczegółami.

0

Zadaniem programu jest wyliczanie kolejno: pole i obwód: kwadratu; prostokąta; koła.
Są zawarte funkcje odpowiadające każdej operacji.

Ogólnie program ma posiadać menu wyboru z klawisza oraz wczytanie jednej lub dwóch danych w przypadku prostokąta.
Problem z wczytywaniem chyba rozwiązany, choć dziwnie to działa.
Teraz chciałbym w tym programie zaimplementować tablice, która zawiera figury, oraz osobno tablice wynik.
Czy mógłby ktoś przybliżyć jak wdrożyć tablicę do programu ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1