Wczytanie pojedynczego znaku z klawiatury

0

Witam.
Moje pytanie jest takie czy można wczytywać każdy znak oddzielnie w Javie ?
Chodzi mi by napis 'info' był jak każda litera oddzielnie czy tak samo z liczbami.

Pozdrawiam

1

Można, System.in.read().

1
Scanner s= new Scanner(System.in);
char x = s.next().charAt(0);
0
Desu napisał(a):
Scanner s= new Scanner(System.in);
char x = s.next().charAt(0);

Tylko czy jest szansa zrobić to tak, żeby znak przypisał się do zmiennej bez wciśnięcia enter ?

Czyli piszę słowo 'info' i jest przypisane do 4 różnych zmiennnych ( np. w tablicy za pomocą pętli ), bo normalnie muszę wpisać i [enter] n [enter] itp.

0

No to wczytaj sobie linię i w pętli ją przypisz do 4 różnych zmiennych, albo zrób z tego tablicę charów.

0
 for ( int i = 0;i<3;i++){
         x[i] = scan.next().charAt(0);
     }
     

nadal muszę wciskać eneter by mi przypisało. A mi chodzi o to, by bez wciskania enter przypisywało.

1
char[] x  = scan.next().toCharArray();

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1