Zamiana string na float

0

Coś, co jest w rzeczywistości liczbą, zadeklarowałem jako string, aby móc odczytać to z pliku. Potrzebowałem to zrobić, ponieważ ta liczba, zawierała liczby po przecinku - a nie po kropce, przez to, odczytywały się liczby tylko do tego przecinka. Teraz potrzebne mi to jest jako liczba i nie wiem jak to zamienić na float (albo double). Potrafię zamienić np. inta na string, za pomocą stringstream, nie wiem czy to ma coś do rzeczy.

4

Użyj std::stof, std::stod

2
Kuna napisał(a):

Coś, co jest w rzeczywistości liczbą, zadeklarowałem jako string, aby móc odczytać to z pliku. Potrzebowałem to zrobić, ponieważ ta liczba, zawierała liczby po przecinku - a nie po kropce, przez to, odczytywały się liczby tylko do tego przecinka.

"Poprawniejszym" rozwiązaniem jest ustawienie locale na język, który używa przecinka zamiast kropki i nie bawić się w te stringi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1