Zamiana virtual key na string

0

Cześć, potrzebuję funkcji, która zamieni mi kod klawiszy wirtualnych na ich znakowy odpowiednik. Np: VK_CONTROL | VK_A zamieni na "CTRL + A" (przy założeniu, że mam zdefiniowany VK_A).

Szukam sobie po WinApi, ale nie za bardzo mogę znaleźć coś, co działa. Tak więc, czy taka funkcja w WinAPI istnieje, czy muszę sam ją sobie napisać?

0

Nie napisałeś o jaki język chodzi. Także podaje w znanym mi Delphi. Użyłem tego kodu po przerobieniu kodu modułu VCL Menus do WinAPI i używałem w swoim trainerze do gry "Max Payne".

Jeżeli chcesz mieć to na przykład w C++, to musiał byś skądś skombinować C++ Builder ze źródłem biblioteki modułów/includów i znaleźć gdzieś Menus i sobie to co potrzeba z niego wyciąć do osobnego pliku tak aby kompilowało się pod WinAPI. Może też jest jakiś gotowy kod, ale jedno jest pewne sam system wedle mnie tego nie poda. Trzeba pokombinować samodzielnie.

0

rozbij calosc i uzyj GetKeyText

0

Sorry mój moduł jednak nie radzi sobie do końca z kombinacjami. Bo przyjmuje typ WORD taki jak widoczny dla elementów w menu typu Main lub Popup i ich Shortcutów. Ale jakby co pod WinAPI jest kontrolka do HotKeyów i komunikaty do ich pobierania i ustawiania w razie czego. Więcej opisów znajdziesz na MSDNie.

0

Jeżeli to Delphi to spróbuj http://docwiki.embarcadero.com/CodeExamples/XE7/en/ShortCutToText_%28Delphi%29 (nie wiem jak to działa a nie mam aktualnie dostępu do kompilatora).
W WinApi mógłbyś coś pokombinować z GetKeyNameText.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1