Jaka jest korelacja między umiejętnością rozwiązywania zadań z codewars, a byciem debilem?

0

Od wczoraj rozwiązuję zadania na codewars i jakos ciężko mi to idzie. Czy te zadania (chodzi o poziom 6, czasem 7) są po prostu takie trudne czy może ja jestem debilem? Proszę o szczere odpowiedzi.
Na przykład coś takiego: dostajesz tablicę ["jeden", "dwa", "trzy"] i masz napisać funkcję, która zwróci [["jeden", "dwa, trzy"], ["jeden, dwa", "trzy"]]. Rzeczy na tym poziomie jestem w stanie zrobić, nawet jeśli miałbym napisac długi i brzydki kod, ale to jest zadanie z poziomu 7, podczas gdy najwyższym jest pierwszy, a dla mnie to już coś co wymaga sporego wysiłku.

Update:
Zrobiłem to tak, ale zajęlo mi to z 10 minut.

function partlist(arr) {
  var result = [];
  for (i=1; i<arr.length; i++){
    result.push([arr.slice(0, i).join(" "), arr.slice(i, arr.length).join(" ")])
  };
  return result;
}
0

Ciężko stwierdzić, czy jesteś debilem. Poza tym, to, że nie potrafisz czegoś zrobić, lub nie masz analitycznego umysłu nie oznacza, że jesteś debilem :D
Nie podałeś żadnych dodatkowych informacji. Jak długo uczysz się programowania, w czym jesteś dobry / słaby.
Nikt od razu nie jest orłem, każdy na początku zainwestował sporo czasu i wysiłku, aby teraz rozwiązywać takie problemy 'od kopa'.

0

Takie zadania zazwyczaj wymagają wiedzy i sporo praktyki implementacyjnej.
To jak z rozwiązywaniem zadań z matematyki w liceum czy trzaskaniem całek na studiach. To trzeba wyćwiczyć.

0
mariusz_s napisał(a):

Ciężko stwierdzić, czy jesteś debilem. Poza tym, to, że nie potrafisz czegoś zrobić, lub nie masz analitycznego umysłu nie oznacza, że jesteś debilem :D
Nie podałeś żadnych dodatkowych informacji. Jak długo uczysz się programowania, w czym jesteś dobry / słaby.
Nikt od razu nie jest orłem, każdy na początku zainwestował sporo czasu i wysiłku, aby teraz rozwiązywać takie problemy 'od kopa'.

Ucze się od prawie roku. Jeśli chodzi o praktyczne rzeczy, w stylu napisz kod js do stronki to nie mam z tym problemu, gorzej własnie z takimi bardziej teoretycznymi rzeczami.

3

Inteligencja nie jest statyczna, jest dynamiczna. Więc nawet jeśli jak to ująłeś "jesteś debilem" to nie jest to cecha stała.

Ja kiedyś też miałem problem z prostymi zadaniami, ucz się wytrwale i dojdziesz do celu. Nie spinaj się tak że nie umiesz teraz bo to droga donikąd.

0

Zrobiłem to tak, ale zajęlo mi to z 10 minut.

Ja długo już programuję a czasem podobnie proste rzeczy zajmują mi np. pół godziny czy więcej. Myślę, że nie ma się czym przejmować, bo realnie patrząc to bardzo niewiele czasu. Zwykły dzień pracy programisty w firmie to 8 godzin. Tam nikt się nie martwi, że coś zajmie ci 10 minut, a coś godzinę. Liczą się godziny, dni, tygodnie...

Swoją drogą chciałem samemu się sprawdzić w tym zadaniu, ale nie mogę nawet XD Mam opór psychiczny, bo zamiast myśleć nad implementacją, zaczynam się zastanawiać "po kiego grzyba masz zwracać tę tablicę w takim formacie" i w ogóle "jaki to jest format do cholery" (jak zostało zdefiniowane polecenie? Bo w realnej sytuacji bym po prostu klepnął:

const arr = ["jeden", "dwa", "trzy"] 
const result = [
  [arr[0], arr[1] + ', ' + arr[2]],
  [arr[0] + ', ' + arr[1], arr[2]]
]

a potem zrefaktorował co najwyżej :)

0

Takie zdania mają bardzo specyficzny klimat. Chodzi o to, że masz bardzo małe pole do manewru, bo masz z góry napisane testy. Wyobraź sobie, że zrobiłem jedno zadanie z diamentami (utworzenie n-dużego diamentu z gwiazdek, gdzie każdy kolejny wiersz do połowy miał ich o 2 więcej, a od połowy każdy o 2 mniej) i działa, ale testy były tak specyficznie napisane, że nie przechodziło. I co mam z tym zrobić? Poprawiam, szukam, kombinuję i ni chuchu nie ruszy. Odpuściłem. Może i dlatego, że jestem słaby, niedouczony, beznadziejny, nie wiem.
Pytanie, czy jest sens zadręczać się czymś takim? Po co? Jak nie teraz to potem. Przyjdzie samo, z czasem, w którym będziesz zdobywał doświadczenie. Przynajmniej ja tak sobie wmawiam... (więc chyba serio jestem beznadziejny ;) )

0

Sprawdzanie, czy jestem debilem, robię tutaj :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1